Het is weer tijd voor de Schaakpuzzel!

Op lange winteravonden is het een aangename tijdsbesteding om puzzels op te lossen. Zo bij de haard wat aan hersengymnastiek doen, is niet verkeerd. Het oplossen van schaakproblemen is vaak ook met een puzzel bezig zijn. Puzzelen om de goede oplossing te vinden van een schaakprobleem past prima in dit Winterpuzzelboek. Schakers die graag puzzelen met schaakstukken nodig ik van harte uit om aan deze schaakpuzzel mee te doen.

Maak zelf een schaakprobleem

De zes diagrammen die zijn afgedrukt, dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. Let op: probleem 3 heeft twee oplossingen. De problemen 4 tot en met 6 zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

De zeven sleutelzetten, de sleutelzetten van de tweezetten 1 en 2, de twee sleutelzetten van tweezet 3 en de sleutelzetten van de driezetters 4 t/m 6, worden op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een driezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld d6 neer te zetten. Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte driezet wordt opgelost. De sleutelzet van deze driezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

De oplossing van de driezet kan tot 13 januari 2018 opgestuurd worden naar Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht (email: hprins@solcon.nl). Onder de goede inzenders zullen enkele schaakboeken worden verloot. De uitslag van de wedstrijd zal geplaatst worden in de schaakrubriek van het Reformatorisch Dagblad. Uiteraard ook op de Schaaksite.

Diagram 1: J. Haring, tweezet

Diagram 2: H. Prins, tweezet


Diagram 3: Y. Cheylan, tweezet (twee sleutelzetten)

Diagram 4: N. Petrovic, driezet
Diagram 5: E. Bogdanov, driezet
Diagram 6: H. le Grand, driezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.