Bok bij koplopers in Groningen

De strijd om de toernooioverwinning in de open groep van het schaakfestival Groningen lijkt een Russisch-Israëlisch-Tsjechisch onderonsje te worden. Eén Nederlander weet dit echter voorlopig te weerstaan: Benjamin Bok staat samen met Turov, Postny, Plat en Kislinsky bovenaan met 5.5 uit 7. Spelen de andere Nederlanders dan helemaal geen rol? Dat is overdreven, want Roeland Pruijssers (winnaar Hoogeveen open) en Stefan Kuipers (winnaar Leiden open) hebben met een half punt achterstand nog zeker een kans. Lastiger wordt het voor de Groninger grootmeesters onder de deelnemers, zowel Tiviakov als Ernst staan met 4.5 uit 7 een punt achter.

Benjamin Bok, foto door Harry Gielen

Benjamin Bok speelde de eerste zes ronden een degelijk toernooi: 2 uit 3 tegen de collega-grootmeesters, 2.5 uit 3 tegen de lagere titelhouders. In de zevende ronde mocht hij tegen de Russische grootmeester Kryakvin. Die heeft niet veel lager dan Benji qua rating, maar met wit zal hij het toch als een ‘kans’ gezien hebben. En die werd benut! Er onstond een spannend middenspel waarin beide spelers problemen met de koning hadden. Uiteindelijk bleek de matig beschermde witte koning geen probleem; die van zwart wel, in dat het hem noopte een afwikkeling te maken naar een eindspel dat verloren bleek.

Van de achtervolgers lijkt Stefan Kuipers weer in de ‘Leidenvorm’. Een beetje geluk hier en daar, zoals u in het vorige verslag heeft kunnen lezen, maar ook de kansen pakken die geboden worden. Zo versloeg hij vandaag een speler met een hogere rating, Lucas van Foreest. Diens Pb8-c6-d8-c6-b8 bleek te veel van het goede (of slechte).

 

Eelke de Boer tegen Dennis de Vreugt, foto door Bart Beijer

Er wordt ook weer eens een match tussen een Gronings jeugdtalent en een grootmeester, namelijk Eelke de Boer (2310) en Dennis de Vreugt (2409). De grootmeester uit IJburg is natuurlijk favoriet en de eerste partij won hij relatief soepel met zwart. De tweede partij was echter heel wisselvallig. Beide spelers stonden beurtelings gewonnen, nu is het weer de beurt aan wit.

Nadat er een paar keer heen en weer was geschoven waagt De Vreugt nog een winstpoging.

61.Kh5??

Maar hij vergat de gouden vraag te stellen: wat als zwart aan zet is? Die moet dan weg met zijn koning, maar dan is Kh5 veel sterker (winnend zelfs), omdat de koning niet naar f8 kan. Dus gewoon eerst even 61.Tf2 doen…

61…Dh8+
62.Kxg5 Dg7+!
Vooral niet 62…Kf8? 63.Lh5 Dg7+ 64.Lg6
63.Kh4 Kf8
64.Lh5 Dg2
! Opeens staat zwart gewonnen in plaats van wit.

65.Tf3 De2
66.Tg3 Dxe4
67.Kg5?
Nog een blunder op het einde. Na andere zetten moet zwart nog een een paar nauwkeurige vinden.
67…Df4+ en wit gaf het op.

Nog twee partijen te gaan in de match!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.