3 januari, 19.00 uur: Magnus Carlsen tegen Hikaru Nakamura om het Chess.com Speed Chess Kampioenschap

Magnus Carlsen, de regerend wereldkampioen klassiek schaak en snelschaak, zal het opnemen tegen viervoudig Amerikaans kampioen Hikaru Nakamura in de finale van het Chess.com Speed Chess Kampioenschap, het sterkste online schaaktoernooi ooit gehouden met een prijzengeld van $50.000 (€41.423).

Carlsen, uit Noorwegen, zal proberen zijn Chess.com-titel van vorig jaar te prolongeren maar zal daarvoor wel snelschaakspecialist Nakamura, misschien wel de meest ervaren onlinespeler van de wereld, moeten verslaan.

Carlsen tegen Nakamura is live te zien op Twitch.tv/chess en Chess.com/TV op woensdag 3 januari om 19.00 uur Nederlandse tijd. Grootmeester Eric Hansen en internationaal meester Danny Rensch geven livecommentaar voor naar verwachting een recordaantal kijkers.

Het prijzengeld voor de match is $10,000, bovenop de duizenden dollars die de spelers eerder al wonnen in het toernooi. Carlsen en Nakamura zullen drie uur lang tegen elkaar strijden in steeds snellere tijdcontroles met steeds kortere bedenktijd.

“We zien ernaar uit deze match, waar schaakfans al een jaar naar uitzien, weer te organiseren,” zei Rensch, chief chess officer voor Chess.com. “Dit snelle, online format zorgt voor de meest aantrekkelijke manier voor fans om schaken te bekijken en bevestigt dat schaken niet onderdoet voor andere, meer moderne eSports.”

“Ik zie ernaar uit om weer tegen Magnus te spelen,” zei Nakamura, die in een zinderende finale in 2016 verloor van Carlsen.

De winner van de match zal vijftien van de beste schakers ter wereld achter zich hebben gelaten als de beste speler in wat een knockouttoernooi was om het Speed Chess Kampioenschap.

Op weg naar de finale versloeg Nakamura de nummer één van Amerika in klassiek schaak, Fabiano Caruana, en de uitdager in de WK-match van 2016, Sergey Karjakin uit Rusland.

Carlsen won van de nummer twee van Amerika, Wesley So, en van de nummer twee van Rusland, Alexander Grischuk.

Alle uitslagen van het 2017 Speed Chess Kampioenschap zijn te vinden op www.Chess.com/bracket.

Meer informatie over het 2017 Speed Chess Kampioenschap, inclusief resultaten, foto’s van spelers en video’s van eerdere matches, is te vinden op www.Chess.com/championship.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.