Saoedi-Arabië weigert schakers Israël (Update 5-1)

Eind vorig jaar bleek dat er sprake was van een boycot van Israël inzake deelname aan de WK snelschaken.
Wij hebben toen besloten om dit toernooi daarom niet uit te zenden of er verslagen over te schrijven. In die overzicht kunt u diverse stukken en reacties lezen. Indien relevant updaten wij dit artikel.

 

Verklaring KNSB d.d. 4 januari 2018: www.schaakbond.nl/nieuws/verklaring-knsb-inzake-wereldkampioenschap-rapidschaak-en-snelschaak

Brief van Minister van Cultuur en Sport aan de FIDE / 28/12/2017
sara2271 :סימוכין To:
Mr. Georgios Makropoulos,
FIDE Deputy President

Re: FIDE’s indifference to actual boycott of the Israeli Chess players in the current World Championship .

Dear Sir,

I was greatly disappointed to be informed of your total disregard of the fact that the Israeli chess team has been denied access to the current World Championship taking place in Saudi Arabia, thus depriving them of their fundamental right to participate in the games .

This indifference indicates your biased approval of an illegal boycott against Israeli players in an international sports championship. Depriving any sports player of the opportunity to participate in an international sports championship on political grounds is a blatant violation of the most basic principles underlying any major international sports events. Every international championship, including FIDE’s world championship, is based on the notion of welcoming any eligible participant regardless of his nationality, gender, religion, or any other irrelevant criteria except for his or her sports skill. I find it needless to state the various charters and statutes relating to the fundamental separation between politics and sports. You are quite familiar with these basic principles, and yet have failed to live up to them in the present championship.

Therefore, I strongly protest your objectionable acceptance of the fact that Israeli chess players were in fact banned from the current championship in Saudi Arabia and I call upon you to amend this by immediately declaring that such a boycott of Israeli chess players will never occur again. Under these circumstances, where Israel, a member country of the World Chess Federation, is not represented in the tournament, this championship must be cancelled and moved to a country which fulfills the criteria in FIDE’s charter and will not support this illegal boycott.

I must insist that the current tournament, which does not include Israeli players, should consequently not be considered an international championship. It is unheard of that a championship of a world body, whose charter explicitly states that no country can be boycotted, would continue to be played in a country which does not allow access to any of the participants. The contract with the Saudi Arabian federation which would allow them to organize this event for the coming years, 2018-2019, must be immediately canceled since they have proved that they are not willing to abide by the regulations. Furthermore, the World Chess Federation must ensure that any country which is granted the privilege of hosting any competition must be aware of the fact that it is obliged to open its gates to all participants. This principle should be emphasized in all World Championships from now on. I would also urge you to compensate the Israeli players who were appallingly denied visas and thus were not granted equal opportunity.

World championships are an amazing opportunity to bridge between people and nations. Sports championships should remain neutral and live up to the spirit of equality and the brotherhood of man. Your most important mission is to make certain that these values that are already embedded in your own statutes will be strictly applied in the coming world championship. The wrongful precedent occurring in Saudi Arabia this championship must be censured and should never happen again .

Finally, I look forward to hearing from you soon and urge you to immediately take serious measures to conclude this unacceptable incident.

Sincerely yours,

MK Brig. Gen. (Res.) Miri Regev, Minister of Culture and Sport.

Schaakbond Israël: Brief aan de FIDE

Publicatie De Volkskrant (25-12):

Saoedi-Arabië heeft zeven Israëlische spelers deelname heeft geweigerd aan de WK snelschaken, deze week in Riyad. Dat meldt de wereldbond FIDE. Hun visumaanvraag is genegeerd.

‘Het is het oude systeem. Ze hebben domweg niet gereageerd’, aldus Israel Gelfer, een van de vicevoorzitters van de wereldbond FIDE. Gelfer vertelde dat alles in het werk is gesteld om de Saoedi’s over te halen de schakers uit Israël in te schrijven voor het evenement. De landen onderhouden geen diplomatieke betrekkingen.

Volgens Gelfer gaat Israël de FIDE nu vragen Saoedi-Arabië de organisatie van deze WK’s in 2018 en 2019 te ontnemen. Gebeurt dat niet dan zal de zaak worden aangekaart bij het Hof van Arbitrage voor Sport in Zwitserland. Het is niet duidelijk of ook andere schakers toegang is geweigerd, maar spelers uit Qatar hielden er al wel rekening mee dat ze geen visa zouden krijgen.

De WK snelschaken in Saoedi-Arabië zijn opmerkelijk. Vorig jaar zei de grootmoefti van het land nog dat de islam schaken afkeurt omdat het tijdsverspilling is en leidt tot rivaliteit en strijd onder de spelers. Sjeik Abdulaziz Al-Sheikh schaart schaken onder gokken en verwees in een interview naar de koran waarin gokken, verdovende middelen en afgoderij verboden worden. Volgens de moefti leidt schaken ook tot geldverspilling omdat het de rijken rijker en de armen armer maakt.

Reactie van Afek (25-12):

Op dit moment is er niet meer nieuws. Zie publicatie op website FIDE.

www.fide.com/component/content/article/1-fide-news/10587-fide-secured-visas-for-qatar-and-iran.html

 Israël is niet genoemd in dit stuk op de website.

Publicatie Persbureau Reuters (24-7):

DECEMBER 24, 2017 / 2:15 PM / UPDATED 36 MINUTES AGO

Chess federation says Israel excluded from Saudi-hosted match

ATHENS (Reuters) – Israeli players have been denied visas to participate in a speed chess championship hosted by Saudi Arabia this week, a vice president of the World Chess Federation (FIDE) said on Sunday.

Seven Israeli players had requested visas for the tournament on Dec. 26-30. It would have marked the first time Saudi Arabia had publicly hosted Israelis as the Gulf state does not recognise Israel and there are no formal ties between them. Israel Gelfer, vice president of FIDE, whose Secretariat is based in Athens, told Reuters in an email that visas for the Israeli players “have not been issued and will not be issued”. He said the tournament would go ahead as planned. It was not immediately clear if other delegations had been excluded but players from Qatar had suggested they may have been rejected. Saudi Arabia’s Center for International Communication said in a statement that more than 180 players would participate but did not immediately respond to a request for comment. Israel Chess Federation Spokesman Lior Aizenberg said efforts were still being made “by various parties” to ensure the Israeli players took part. “The event is not a world championship if they prevent chess players from several countries from taking part,” Aizenberg told Reuters.

“Every chess player should have the right to participate in an event on the basis of professional criteria, regardless of their passports, their place of issue or the stamps they bear.” Aizenberg said FIDE should ensure Israeli players could compete in international events and that the Israeli federation was considering all options, including legal action and holding an international competition in Israel for players excluded from the Saudi match.

 FIDE had said in November it was undertaking a “huge effort” to ensure all players were granted visas. (This story has been refiled to clarify FIDE secretariat in Athens, but unclear where Gelfer speaking from).
Reporting by Karolina Tagaris in ATHENS, Dan Williams in JERUSALEM and Katie Paul in RIYADH; editing by Ralph Boulton

34 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 25 december 2017

  Het is het oude systeem. Ze hebben domweg niet gereageerd’”, fijn om dit te lezen. In eerste hulde voor de Fide voor het netjes beantwoorden van mijn mails. Tot ik mijn geld terugvroeg, toen hoorde ik niks meer. Nu weet ik hoe het zit!

  Wat vinden de lezers van schaaksite hiervan?

  Wel volgen. De wereld is nou eenmaal oneerlijk en a-logisch. Zuur maar waar.

  Moeten we de live-uitzendingen van dit toernooi tonen?

  Ja, want er zullen onafhankelijk van deze morele kwestie wel top potjes te zien zijn.

  Moeten we het toernooi wel of niet volgen met analyses?

  Wel, want onafhankelijk van deze morele kwestie zal er genoeg interessant schaakmateriaal komen.

 2. Avatar
  Jan Willem Duijzer 25 december 2017

  Wat moet Schaaksite doen als Friese spelers niet welkom zijn bij het NK Schaken? M.i. het nieuws en de discussie daarover verslaan en geen aandacht besteden aan het gedevalueerde toernooi.

 3. Avatar
  FlatlandR 25 december 2017

  Landen waarin anders- of ongelovigen zware straffen kunnen krijgen (gevangenis, lijfstraffen, doodstraf) voor hun gedachten zouden sowieso voor geen enkel event in aanmerking mogen komen.

 4. Avatar
  Aard 25 december 2017

  Heeft de KNSB al aangeboden het toernooi te willen overnemen van de Saoedi’s? Nederland Gidsland, weet u nog?

 5. Avatar
  Eric 25 december 2017

  Wel verslaan en volgen, maar steeds herhalen dat dit niet een echt WK is, aangezien vele topspelers hebben afgezien van deelname, zoals Nakamura, So en Caruana.

  De FIDE is illegaal bezig; in strijd met de eigen reglementen, waarin staat dat bij dit soort evenementen alle spelers ter wereld de gelegenheid moeten hebben mee te doen. Maar de FIDE is natuurlijk weer gezwicht voor het grote geld.

 6. Avatar
  Hugo 26 december 2017

  Is het FIDE motto nog steeds Gens Una Sumus? Nou dat kan dus bij deze geschrapt worden,

 7. Avatar
  Joris van Vuure 26 december 2017

  Een fatsoenlijke speler laat zijn gezicht daar niet zien.

  Als organisator van schaaktoernooien zou ik daar bij mijn uitnodigingsbeleid rekening mee houden.

 8. Avatar
  Klaas Schaak 26 december 2017

  Klinkt stoer Joris.  Maar o.a. Magnus Carlsen en Jorden van Foreest zijn dus geen fatsoenlijke spelers? En Tata Steel zou de uitnodiging aan hen om volgende maand in Wijk aan Zee mee te spelen eigenlijk moeten intrekken?

   

 9. Avatar
  hopmanrob@hotmail.com 27 december 2017

  Volgen en verslaan lijkt me niet gewenst, omdat je daarmee het toernooi mediaal legaliseert. En negeren is ook een statement jegens de spelers die er wel heen gaan.

 10. Avatar
  FlatlandR 27 december 2017

  Anna Muzychuk: “In a few days I am going to lose two World Champion titles – one by one. Just because I decided not to go to Saudi Arabia. Not to play by someone’s rules, not to wear abaya, not to be accompanied getting outside, and altogether not to feel myself a secondary creature. Exactly one year ago I won these two titles and was about the happiest person in the chess world but this time I feel really bad. I am ready to stand for my principles and skip the event, where in five days I was expected to earn more than I do in a dozen of events combined. All that is annoying, but the most upsetting thing is that almost nobody really cares. That is a really bitter feeling, still not the one to change my opinion and my principles. The same goes for my sister Mariya – and I am really happy that we share this point of view. And yes, for those few who care – we’ll be back!”

  In a few days I am going to lose two World Champion titles – one by one. Just because I decided not to go to Saudi…

  Geplaatst door Anna Muzychuk op zaterdag 23 december 2017

 11. Avatar
  Jan Willem Duijzer 27 december 2017

  Hulde voor deze wereldkampioen, die kiest voor waardigheid in plaats van geld. Ze hoort bij een kleine groep. Helaas.

 12. Avatar
  Jasper Geurink 28 december 2017

  Natuurlijk is het een grote schande dat SA spelers van Israël weigert en dat vrouwen gehuld in veelbedekkende kleding moeten spelen. Maar waarom zegt niemand iets over het feit dat spelers van Qatar (en Iran?) alleen mogen meedoen als ze niet hun landsnaam gebruiken? SA is min of meer met een vernietigingsoorlog bezig tegen de shi’itische rebellen en burgers van Yemen. Dat lijkt me heel wat erger dan wat kledingsvoorschriften of het weigeren van burgers uit een ander land.

  De huidige kroonprins is juist bezig met het onderuit halen van de zeer conservatieve SA’ische vorm van de Islam; zo mogen vrouwen sinds kort auto rijden. De reageerders zouden deze ontwikkelingen juist moeten toejuichen. De eenzijdige nadruk op bedekkende kleding en het weigeren van visa verhult wat het werkelijke probleem is met de huidige kroonprins, n.l de oorlog in Yemen.

  Daarnaast heeft Anna M. wel in Iran gespeeld destijds; koos ze toen niet voor waardigheid?

 13. Avatar
  Jasper Geurink 28 december 2017

  Daarnaast, zouden we dan ook niet toernooien in Rusland moeten boycotten? Inval in Oekraine, bedreigen van de NAVO, MH-17, homo’s die worden afgetuigd en vermoord (Kadyrov), oppositieleden en journalisten die uit de weg worden geruimd?

 14. Avatar
  TheBlackKnight 28 december 2017

  Het is een feit maar jammer dat politiek sport belemmerd. Het World Rapid en Blitz vind ik een mooi toernooi. Ik vind jammer dat aantal grote namen dit maal niet meedoen. Echter de titelverdediger, runner up en de top negen van afgelopen jaar (eindstand Rapid 2016) doen mee. Dus het blijft vind ik een waardig strijdveld. Nog steeds bijzonder sterk deelnemersveld, waarin de toppers van afgelopen jaar present zijn. Het zou problematischer zijn wanneer de top geplaatste spelers niet mee konden / mochten doen. Met alle respect hebben de spelers die ontboden zijn, vrijwel geen kans op de titel.

  Ik blijf ook gewoon kijken. Want kan dit wel boycotten, door niet te kijken, echter wat kun je in het leven nog doen als je daar rekening mee gaat houden. De wereld is helaas onrechtvaardig en het enige wat je daarin zelf kan doen is je best doen om het zelf anders te kiezen.

  Het zou mooi zijn als volgend jaar weer iedereen mee mag doen.

   

 15. Avatar
  Jaap Amesz 28 december 2017

  Moralistisch oordelen is makkelijk vanaf de zijlijn. Zodra je zelf betrokken bent bij het toernooi is het ineens een ander verhaal. Dan spelen er namelijk meerdere belangen die je moet afwegen. Vanaf de zijlijn, zegge Ome Jan die zijn neefje leerde schaken en in zijn flatje in Nederland via het internet het toernooi volgt is het makkelijk om de moralistische held uit te hangen.

   

 16. Avatar
  Jaap Amesz 29 december 2017

  Voor wie net als ik de officiële positie van Schaaksite gemist heeft: “Dit is niet een echt WK. Saoedi-Arabië heeft zeven Israëlische spelers deelname heeft geweigerd. Hun visumaanvraag is genegeerd. Zie hier…. Vrouwen mogen alleen mee doen indien zij zich aanpassen. Zie hier… Wij hebben besloten om dit toernooi daarom niet uit te zenden.” Deze tekst vind je bij “live”. Zelf kijk ik daar nooit, want ik volg toernooien via Chess24. Nu heeft de discussie tenminste een conclusie.

 17. Avatar
  Kees Schrijvers 29 december 2017

  Deze tekst heb ik net nog wat aangepast:

  Dit is niet een echt WK. Saoedi-Arabië heeft zeven Israëlische spelers deelname heeft geweigerd. Hun visumaanvraag is genegeerd. Zie hier…. Vrouwen mogen alleen mee doen indien zij zich aanpassen. Zie hier… Wij hebben besloten om dit toernooi daarom niet uit te zenden, analyses te plaatsen of er verslagen over te schrijven.

 18. Avatar
  TheBlackKnight 29 december 2017

  Mooie keuze Schaaksite. Het is onmenselijk te noemen wat er plaatsvindt en erg jammer dat de Fide en de spelers hoogstwaarschijnlijk zijn gezwicht voor de financiële voorzieningen. Ik ken het persoonlijk om uitgesloten te worden van een gebeurtenis. Vooral als je enigzins machteloos staat als gedeputeerde ten opzichte van een ‘hooggeplaatst’ instituut.  Ik ken Afek redelijk en het lijkt me voor hem net als die andere Israeli’s en de vrouwen verschrikkelijk. Zo onrechtvaardig. Voor hen vind ik het echt vreselijk.

 19. Avatar
  josschess 31 december 2017

  Negeren is geen goede manier van reageren.

  Wel toernooi en reacties verslaan.

  Dat is toch de taak van een (schaak) journalist.

   

   

 20. Avatar
  wimw 31 december 2017

  Ik heb respect voor de schakers en schaaksters die dit WK Rapid en Blitz geboycot hebben. De voorzitter van de Association of Chess Professionals de Israëliër Emil Sutkovsky sprak zich ook uit tegen deelname daaraan en had gehoopt dat wereldkampioen Carlsen niet zou meedoen. Alleen een boycot van een groot deel van de aangesloten grootmeesters kan de toewijzing aan zo’n land tegengaan. In die zin is het goed vanuit schaaksite ook op een boycot in te zetten.

 21. Avatar
  eliasthijsse 02 januari 2018

  Vind het moeilijk kiezen wie of wat het meest laakbaar is: het discriminerende SA [een prima afko, wat mij betreft], de schijnheilige FIDE of de lafhartige beroepsschakers. Maar bravo Anna!

 22. Avatar
  Jasper Geurink 02 januari 2018

  Wat bedoelt de vorige reageerder met de opmerking dat SA een treffende term is? Ik neem toch aan dat hij Saudi-Arabië niet wil vergelijken met de terreurbendes van Hitler (SturmAbteilung) en gun hem dan ook het voordeel van de twijfel en neem aan dat hij verwijst naar South Africa en de discriminatie van zwarte mensen destijds.

  Ik zou ook graag willen weten waarom de vorige reageerder van mening is dat de FIDE laakbaar heeft gehandeld en de schakers die gingen laf zijn. Is het dan minder erg om naar een toernooi in Rusland te gaan? En waarom heeft Anna Muzychuk goed gehandeld, terwijl zij wel naar Iran ging? Dat noem ik eerder hypocriet.

 23. Avatar
  Joris van Vuure 05 januari 2018

  @Klaas

  Alle schaakprofessionals moeten in de eerste plaats hun boterham bij elkaar schaken en dat is voor veel van hun al moeilijk genoeg. Dat veel schakers afreizen naar een Fide-evenement is dus jammer maar begrijpelijk. Schakers die er wel vanaf zien om af te reizen naar dit WK (dan wel uitgesloten zijn van deelname) zou ik als organisator wel een streepje voorgeven bij het uitnodigingsbeleid van volgend jaar.

   

 24. Avatar
  Eric 06 januari 2018

  Er zijn regelmatig toernooien in China, waar mensenrechten met voeten worden getreden. Mogen schakers daar niet meer aan meedoen?

  Lang geleden, in de periode 1940-1945, speelde onze nationale held Max Euwe in door Duitsland bezette gebieden. Was Euwe fout?

  Zo zijn er in de schaakgeschiedenis veel voorbeelden van dubieuze omstandigheden waarin toernooien werden gespeeld. Het beroemde toernooi in Baden-Baden 1870 werd zowat op de grens tussen Frankrijk en Duitsland gespeeld, terwijl die twee landen op dat moment met elkaar in oorlog waren. Het toernooi ging gewoon door.

  De toewijzing door de FIDE van het recente toernooi aan Saudi Arabië was absoluut fout. Maar ik vind niet dat je dat de individuele schaker moet aanrekenen.

  De KNSB heeft nu een verklaring afgegeven waarin wordt gesteld dat zij de FIDE niet langer ondersteunt wanneer de volgende wedstrijd op dezelfde manier wordt georganiseerd. Maar wat betekent dat – niet ondersteunen? Maakt de KNSB zich los van de FIDE?

   

 25. Avatar
  wimw 06 januari 2018

   

   

   

  Het gaat bij de toewijzing van de Rapid en Blitz wereldkampioenschappen m.i. niet in de eerste plaats om de situatie van de mensenrechten e.d. maar of alle schakers, die zich op grond van de betreffende reglementen daarvoor willen inschrijven daar ook aan kunnen meedoen.

  3.1 All players rated at least 2600 in any of the FIDE rating lists (Standard, Blitz or Rapid) from September 2017 to October 2017 are eligible to register to play in the FIDE World Blitz & Rapid Championships 2017.

  Je kunt het individuele schakers niet aanrekenen dat er schakers waren die zich aangemeld hadden, maar die Saoedi Arabië niet binnenkwamen. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van de FIDE. Er is al aardig wat druk uitgeoefend op de FIDE. En die wil nu ook bereiken dat volgend jaar alle schakers, die zich aanmelden, aan het toernooi kunnen meedoen. We gaan het zien.

   

   

   

 26. Avatar
  matty 07 januari 2018

   

  Hulde voor SchaakSite!
  Chess24 schreef me “it is difficult to ignore a World Chess Championship. By transmitting the tournament chess24 is not making a political statement of any kind.” en ook “fail to see any mistake on our part “
  Een schande. Dus boycot Chess24!

   

  • Avatar
   Jaap Amesz 08 januari 2018

   Op basis van de summiere informatie die je geeft, is het nogal een grote uitspraak om tot boycot op te roepen. Het lijkt me dat je zoiets stevig hoort te onderbouwen.

   • Avatar
    matty 08 januari 2018

    Chess24 heb ik er op aangesproken dat zij het toernooi uitzenden. Ik heb proberen uit te leggen dat je daarmee de organisatie van een WK in SA ondersteunt. Zoiets zou je niet moeten doen. Chess24 doet gewoon alsof haar neus bloedt en zegt geen standpunt in te nemen en stelt daarmee niets verkeerds te doen. Ik heb het geld voor mijn premium lidmaatschap terug gevraagd. Uiteraard werd dit geweigerd. Chess24 werkt in mijn ogen gewoon mee aan verwerpelijke praktijken en verdient daar geld aan.

    • Avatar
     Eric 08 januari 2018

     Veel schakers in Nederland zijn lid van een vereniging. Jij misschien ook? Deze verenigingen zijn via een regionale bond aangesloten bij de KNSB, die vervolgens weer is aangesloten bij de FIDE.

     Leden van schaakverenigingen dragen op die manier indirect bij aan de FIDE en dus ook aan de organisatie van een WK in Saoedi Arabië. Dan zou je dus eigenlijk je lidmaatschap van die schaakvereniging direct moeten beëindigen, als je consequent bent. Heb je dat gedaan?

 27. Avatar
  Aard 08 januari 2018

  Een totaal nietszeggende verklaring van het KNSB-bestuur. Het is duidelijk dat deze materie veel te moeilijk is voor hen. Misschien is het een goed idee om een bestuursfunctie “Buitenlandse Zaken” te creëeren.

 28. Avatar
  Jaap Amesz 08 januari 2018

  Mijn handen jeuken al weken om de incongruentie van Anna M en Hikaru N aan te stippen. Ook heb ik nog een kritisch (nieuw, nergens nog gelezen) argument tegen al die zichzelf gezalfde morele helden. Stel ik besteed daar een half uur aan in een blog. Wat daarna? Daarna niks, want achter mijn blogje zit geen bestuursrechtelijk proces. Geen lobby, geen stemvolk, niks. De mening van de schaaksite redactie is al opgemaakt. Misschien dat blogje vlak voor de start van SA dec 2018? Want linksom of rechtsom, editie SA 2018 gaat er komen. Volg de geldstroom, dan weet je hoe de wereld werkt. Soms lullig, maar waar.

  • Avatar
   Aard 08 januari 2018

   Ach misschien zijn aan het eind van het jaar de vrouwen aan de macht in Saoedi-Arabië. Het gaat zo snel tegenwoordig.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.