Voorbeschouwing Tata Steel

Wereldkampioen Magnus Carlsen (foto Frans Peete

Het beroemde Tata Steel toernooi staat weer voor de deur. Het is toevallig ook een jubileum jaar, want het is de 80ste editie van het schitterende schaakevenement in Wijk aan Zee. Vroeger ging het als het Hoogovens schaaktoernooi van start, later zag het Corustoernooi het levenslicht, totdat Tata Steel het overnam. Hoewel er veel modernisering heeft plaatsgevonden, worden sommige tradities ook in stand gehouden. Heel veel mensen eten snert in of nabij de speelzalen…

Fabiano Caruana (foto Frans Peeters)

Naast de twee grootmeestergroepen (Tata Steel Masters en Tata Steel Challengers) heb ik maar liefst 1800 deelnemers geteld die verspreid over de weekendtoernooien en de tienkampen deel gaan nemen. Dat levert een goed gevulde zaal op! Hoewel wij in het nieuws steeds meer alarmerende berichten lezen over het bedrijf zelf (ontslagen die vallen e.d.) blijft het toernooi gelukkig nog altijd gehandhaafd. Teun Korevaar heeft een hele serie op Schaaksite gezet waarin hij het wel en wee van het bedrijf bespreekt, getiteld Schaken op de Europese staalmarkt.

 

Tata Steel Masters

Het is verheugend dat wereldkampioen Magnus Carlsen weer heeft toegezegd om deel te nemen aan het toernooi. Zijn carrière heeft tenslotte ook een vlucht genomen toen hij als 13-jarige de C-groep won en daarmee ook zijn grootmeestertitel binnenhaalde. Carlsen (2834) krijgt in elk geval concurrentie van twee andere spelers die 2800+ hebben, te weten Fabiano Caruana (2811) en Shakhriyar Mamedyarov (2804).

De topspeler uit Azerbeidzjan heeft een uitstekend jaar achter de rug. Ook de tweede Amerikaan, Wesley So (2792, winnaar van de vorige editie) die ook een tijdje boven 2800 stond, is van de partij. Verheugend is ook dat van de oudere garde Vladimir Kramnik (2787) en Viswanathan Anand (2767) zich opnieuw melden in de Noord-Hollandse badplaats. De Indiër werd onlangs nog wereldkampioen rapidschaak, waarbij hij onder meer Carlsen achter zich liet.

Anish Giri (foto Frans Peeters)

Er zijn naast Kramnik nog drie andere Russen: Sergey Karjakin (2753) de voormalig uitdager van de wereldkampioen, Peter Svidler (2768) de achtvoudige Russisch Kampioen en Maxim Matlakov (2718) die recentelijk een paar mooie successen boekte. Uit India zal ook Adhiban (2655) die vorige keer zo uitstekend voor de dag kwam) op het appèl verschijnen. China wordt vertegenwoordigd door de sterkste dame ter wereld, Yifan Hou (2680) en Wei Yi (2743), de grote belofte voor de toekomst. Liren Ding zien we helaas niet. Die zal druk bezig zijn om zich voor te bereiden voor het Kandidatentoernooi dat in maart gespeeld gaat worden en waarin de uitdager van wereldkampioen Carlsen aangewezen gaat worden.

De runner-up uit de Challengers is de Brit Gwain Jones (2640) die het vermoedelijk zwaar zal krijgen, maar gezien zijn originele invallen ook voor een verrassing kan zorgen.

Last but not least onze eigen Anish Giri (2752). Giri is al een tijdje weg de Top 10, maar dat zal hem worst wezen. Het is voorheen duidelijk dat Giri tegen iedereen in de top remise kan maken, maar hij is bezig zijn stijl aan te passen. De laatste periodes probeert hij beduidend scherper te spelen om te kijken of hij daarmee ook spelers uit de absolute top omver kan kegelen. Dat lukt hem soms, maar helaas kreeg hij ook de nodige teleurstellingen te slikken. Het kostte hem de nodige Elopuntjes, maar misschien kan hij inmiddels laten zien dat hij scherp spel kan koppelen aan goede resultaten.

 

Missen we niet een paar ‘vaste klanten’? Waar is bijvoorbeeld Loek van Wely? Die was toch Nederlands Kampioen? En de Armeniër Levon Aronian? De Fransman Maxim Vachier-Lagrave? En de Amerikaan Hikaru Nakamura? Het  antwoord op de absentie van deze laatste drie heren valt eenvoudig te geven. Zij nemen alledrie deel aan het sterkste Open toernooi ter wereld, het Tradewise Gibraltar Chess Festival dat (helaas) ook in januari gespeeld wordt (21 januari – 1 februari) en een overlap heeft met het Tata Steel toernooi. Waarom Van Wely heeft afgezegd laat ik graag later weten.

 

Tata Steel Challengers

Links Jorden van Foreest in Hoogeveen met toernooidirecteur Loek van Wely, rechts (foto Frans Peeters)

In de tweede grootmeestergroep is het altijd dringen geblazen. Een paar kanonnen die vooral dienen als kanonnenvoer 😊. In dit geval zijn Santosh Gujrathi Vidit (2718, IND), Bassem Amin (2693, EGY) en Michal Krasenkow (2671, POL) de te kloppen spelers. De sterke Oekraïner Anton Korobov (2652) en de jonge Duitser Matthias Bluebaum (2640) mogen we in staat achten om de favorieten naar de kroon te steken. Het Nederlandse kwartet Erwin l’Ami (2634), Benjamin Bok (2607), Jorden (2629) en Lucas van Foreest (2481) zal dat ook graag willen. Vooral voor de jongste (Lucas) zal dat misschien iets te vroeg komen. De andere drie kunnen misschien tot ongekende hoogten uitstijgen.

Aanwezig is ook de kersverse Jeugdwereldkampioen Aryan Tari (2599, NOR) die met belangstelling gevolgd zal gaan worden. Jorden heeft vast nog een appeltje met hem te schillen, want als de Nederlander de Noor in de laatste ronde van het jeugd-WK had weten te kloppen, had hij het kunnen worden!

Verder mag het Amerikaanse talent Jeffry Xiong (2634), de Rus Dmitry Gordievsky (2622) begroet worden. De 14-kamp wordt gecompleteerd met twee sterke dames, te weten Dronavalli Harika (2497, IND) en Olga Girya (2489, RUS).

 

Het hele speelschema ziet er zo uit:

Datum Ronde  Masters op bezoek
za 13: 1
zo 14: 2
ma 15: 3
di 16: 4
wo 17: 5 Hilversum
do 18: rustdag
vr 19: 6
za 20: 7
zo 21: 8
ma 22: rustdag
di 23: 9
wo 24: 10 Groningen
do 25: rustdag
vr 26: 11
za 27: 12
zo 28: 13

 

We gaan het toernooi op de voet volgen. Schaaksite zorgt dagelijks voor een verslag en analyses.

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.