80e editie Tata Steel Chess Tournament van start

Vanmiddag is bij Tata Steel in IJmuiden de 80e editie van het Tata Steel Chess Tournament van start gegaan. De jubileumeditie kent een sterk deelnemersveld, dat garant staat voor spannende en verrassende partijen. De enige twee grootmeesters die het toernooi vijf keer hebben gewonnen, wereldkampioen Carlsen en zijn voorganger Anand, zijn beide van de partij. De laatste heeft onlangs het WK rapid gewonnen. De sterkste vrouwelijke grootmeester ter wereld, Hou Yifan is weer terug in Wijk aan Zee. Verder zijn onder meer Aryan Tari, de kersverse jeugdwereldkampioen en landgenoot van Carlsen, regerend Europees kampioen Maxim Matlakov en zijn landgenoot Peter Svidler van de partij. De laatste wist onlangs voor de achtste maal het Russisch kampioenschap te winnen, een uniek record. In totaal nemen zes spelers uit de top tien van de wereld deel aan ‘het Wimbledon van het schaken’, waaronder ook de nummers twee en drie, Caruana en Mamedyarov.

Broederstrijd

De loting leverde voor de eerste speeldag morgen gelijk een veelbelovende partij op tussen de nummers één en twee van de wereld: Carlsen tegen Caruana. In de Tata Steel Challengers staat morgen een broederstrijd op het programma: Jorden van Foreest zal het opnemen tegen zijn broer Lucas, die vorig jaar de Top Tienkamp wist te winnen en daarmee promotie naar de Tata Steel Challengers verdiende.

Dubbel jubileum

“De 80e editie is extra bijzonder, omdat ons staalbedrijf dit jaar ook zijn honderdjarig bestaan viert”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland. “Niet alleen het schaaktoernooi, maar ook ons staalbedrijf is onlosmakelijk verbonden met Wijk aan Zee en de IJmond. Zonder de samenwerking met en steun uit de regio waren we nu niet zo’n succesvol hightech staalbedrijf geweest”, stelt Henrar.

Staal en schaken: creativiteit en innovatie

Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Dat is waardoor het staalbedrijf erin slaagt om topproducten te leveren aan zijn klanten, waarmee die zich in hun markten kunnen onderscheiden. Tegelijkertijd levert Tata Steel door product- en procesinnovaties een bijdrage aan het realiseren van een duurzame samenleving.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.