Tata in de media (3) : Kramnik wil nog één WK-match spelen

Vladimir Kramnik ziet een WK-match tegen Carlsen als zijn laatste kans om nog een keer wereldkampioen te worden. Die match zal voor hem moeilijk worden, maar niet zo moeilijk als de weg ernaartoe, het winnen van het kandidatentoernooi. Dat zei de ‘veertiende wereldkampioen’ woensdag in Hilversum tegen Bert-Jan van Oel. Hij wil trouwens stoppen met roken, maar pas nadat hij het kandidatentoernooi heeft gewonnen.

Sterk schakende oom

Bert-Jan van Oel is al ruim 35 jaar sportredacteur van De Gooi- en Eemlander. Lang geleden was hij daarnaast schaakmedewerker van de GPD, de (niet meer bestaande) persdienst die de regionale dagbladen van artikelen voorzag. Hij volgt het topschaak al heel lang en schaakt zelf in Eemnes bij Het Dikke Torentje.

‘Laatste grote K heeft stille wens’, kopte Van Oel boven het artikel. Na Kortchnoi, Karpov en Kasparov is Kramnik de vierde K die tot de sterkste schakers aller tijden behoort.

De huidige wereldtop bestaat uit brave mannetjes, verzucht Van Oel, die zich meer aangesproken voelt door de ‘schakers die doorgaans gekleed waren alsof ze midden in de nacht van een boerenbruiloft terugkwamen’. De braveriken zouden Kramnik zien als een wat oudere oom, die wel ‘nog verdomd goed kan schaken’.

Laatste test

Woensdag in Hilversum lukte het Kramnik net niet van Carlsen te winnen. Hij speelde een remisestelling lang door, maar spreekt tegen dat dat iets met psychologie te maken heeft. “Ik ben teleurgesteld, want ik had dit moeten winnen. Ik maakte een klein foutje en Carlsen wrong zich eruit, zodat het remise werd. Nee, ik speelde niet door om hem te pijnigen of vanuit psychologisch oogpunt. Ik speelde door omdat ik wilde winnen.”

Kramnik ziet Tata als de laatste test voor het kandidatentoernooi. “Er zijn hier veel topspelers, je moet sterke competitie hebben om zelf scherp en goed te blijven. Zodra je ook maar even niet goed bent voorbereid of met je hoofd bij iets anders ben, word je geslacht. De beste twintig spelers van de wereld verschillen nauwelijks in kracht.”

 

Roken

Tijdens zijn partij tegen Carlsen liep Kramnik regelmatig naar buiten om te roken. Wel met een bewaker, om te controleren of hij geen computerprogramma zou raadplegen. Kramnik: “Het was mijn bedoeling om zeven jaar te roken, zeven jaar te stoppen en dan weer opnieuw. Het stopmoment is eigenlijk in maart, tijdens het kandidatentoernooi. Dus ik stel het stoppen toch maar uit, want als ik zonder sigaretten naar Berlijn ga, kan ik het wel schudden.”

Het interview verscheen donderdag in alle bladen van de Hollandse Media Combinatie. Behalve De Gooi- en Eemlander zijn dat het Noord-Hollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.