130 jaar wereldtop in Hilversum

De geschiedenis van ruim 130 jaar schaken in Hilversum is in 70 hoofdstukken samengebracht op de website Mat in de Mediastad. Een geschiedenis op clubniveau, landelijk niveau en wereldniveau. In Hilversum wordt sinds 1887 in clubverband geschaakt. In dat jaar werd het Hilversums(ch) Schaak Genootschap (HSG) opgericht, een van de oudste schaakverenigingen van ons land en vermoedelijk de oudste (sport)club van het Gooi.

Het digitale boek bevat twee delen, Feiten en Passie. In het tweede deel worden humor en hier en daar meer literaire exercities niet geschuwd. Aan het gedrukte gelijknamige boek uit 2012 zijn 17 nieuwe hoofdstukken toegevoegd. Het laatste kapittel moet overigens nog geschreven worden, dat wordt toegevoegd na de bijzondere schaakdag woensdag in Beeld en Geluid, waar het Tata Chess-circus op bezoek komt.

Belangrijkste auteur is de bekende schaakjournalist Johan Hut, met als co-auteur journalist en schaker Wim van der Wijk, die ook de eindredactie voor zijn rekening nam. Andere schrijvers zijn: Herman van Engen, Huib Jochems en Henk Cornelissen. Daarnaast bevat Mat in de Mediastad gastcolumns van  Bert-Jan van Oel, Jeroen van den Berg, Pieter Goderie en Hans Böhm die dierbare herinneringen ophaalt aan programmamaker Jos Timmer die destijds het radioprogramma Man en Paard bedacht.

Het boek bevat geen schaakpartijen. Het accent ligt op lokale geschiedenis met sociaal-culturele achtergronden. De mens(ch) achter de schaker wordt belicht, zoals in hoofdstukken over Blijdenstein, stichter van het in Hilversum beroemde Pinetum maar ook een kundig schaker in zijn tijd en Norman van Lennep, kleinzoon van schrijver Jacob van Lennep. Hem trof een tragisch lot, hij en zijn familie konden niet uit de voeten met zijn homoseksuele geaardheid. Hij pleegde op dramatische wijze zelfmoord door op de Noordzee halverwege tussen Nederland en Engeland van de boot te springen, op 25-jarige leeftijd.

Ook H.D.B. Meijer komt aan bod, de uitvinder in 1899 van het vlaggetje in de schaakklok, destijds een werelduitvinding die ruim een eeuw standhield. Tegenwoordig worden digitale uurwerken gebruikt, maar een schaker die de bedenktijd overschrijdt gaat nog steeds ‘door de vlag’, een uitdrukking die ook in Van Dale is opgenomen.

Vroeger was een schaakclub vooral een mannenaangelegenheid. Op de clubavonden van HSG zien je tegenwoordig ook vrouwelijke gezichten. Wie zijn die vrouwen die het klassieke mannenbolwerk binnentreden? Drie interviews geven het antwoord.

Mat in de mediastad  is een website van de Stichting Hilversum Schaakt. De schaakgeschiedenis is terug te vinden onder de tabjes Boek en Hoofdstukken.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.