“Homo Deus” door Jan Willem Duijzer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Wordt de mens ooit God? Jan Willem vertelt hierover in zijn column van deze week.

Het zijn verwarrende tijden, vind ik, en ik ben de eerste niet die er zo over denkt. De afgelopen weken las ik Homo Deus, een boek van de Amerikaanse schrijver Hariri over het menselijke streven naar onsterfelijkheid, naar een goddelijke status. Ik geloofde hier niets van, maar ben door het boek toch aan het denken gezet. Een citaat: “The upgrading of humans into gods may follow any of three paths: biological engineering, cyborg engineering and the engineering of non-organic beings”. Aldous Huxley’s “Brave new world” lijkt door
Hariri opnieuw te zijn geschreven; dit keer niet als de anti-utopie van Huxley, maar als een (realistisch?!) wetenschappelijk scenario voor de komende eeuwen.

Als schaker lees je zo’n boek met extra belangstelling. Van de denkkracht van “non-organic beings”, zoals computers of robots, ben ik wel overtuigd, al zie ik ze nog niet de vorm van androids (als mr. Data in Star Trek) aannemen. De versterking van de denkkracht van mensen langs biologische weg (met chemische middelen en via het knutselen aan dna) of met behulp van technologische hulpmiddelen (het cyborg scenario) lijkt echter ook dichterbij te komen. Amerikaanse neurowetenschappers doen al jaren onderzoek naar IQverhogende breinchips en de eerste (grote) investeerders hebben zich inmiddels gemeld, het meest recent Tesla-baas Elon Musk met zijn nieuwe start-up Neuralink. Fascinerend en hoopgevend aan de ene kant – misschien ontstaan er medicijnen voor Alzheimer en dementie – maar zeker ook angstaanjagend – is er een supermens in de maak?

Lees hier verder… !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.