Schaken 4.0: Schaakpuzzels met als prijs het boek De stamhouder

De stichting Het SchaaKKasteeL heeft, na een uitgebreid historisch onderzoek, een uniek educatief schaakconcept ontwikkeld en noemt dit Schaken in de 21ste eeuw ofwel Schaken 4.0 dit in tegenstelling tot het huidige schaken dat Schaken 3.0 wordt genoemd. Aan deze nieuwe ontwikkeling lag de vraag ten grondslag waarom we nog steeds de spelregels volgen van 400 jaar geleden terwijl de wereld om ons heen in hoog tempo blijft veranderen?!

Schaken 4.0 fungeert ook als educatieve metafoor voor actuele onderwerpen als  klimaatverandering, energietransitie, circulaire economie en technologische ontwikkelingen.

Bij de 80ste editie van het Tata Steel Chess Tournament worden ook de regels van 400 jaar geleden gebruikt terwijl de hoofdsponsor, het bedrijf Tata Steel Nederland, zich continu aan nieuwe en gewijzigde omstandigheden moet aanpassen. Zij kunnen zich niet veroorloven de ‘spelregels’ van de Hoogovens van 80 jaar geleden te blijven hanteren.

De komende weken zullen er verschillende publicaties volgen over Schaken 4.0 Er zijn veel verschillende invalshoeken en een ervan is Schaken 4.0 in de huidige serie Wie is de Mol?

Vier weken lang worden schaakpuzzels 4.0 gepubliceerd, iedere week één.

Schaakpuzzel 1

Voor deze puzzel worden twee van de vele tipjes van de sluier van Schaken 4.0 opgelicht:

  1. Schaken 4.0 wordt gespeeld op een universeel bord, een bord dat nooit meer verkeerd om kan liggen!
  1. Bij Schaken 4.0 mogen veroverde stukken weer in eigen kleur worden ingeplaatst op ieder vrij (=onbezet) veld. Inplaatsen mag ook met tegelijkertijd schaakgeven of schaakmat geven. Pionnen mogen nooit op de achterste rij worden ingeplaatst.

Veroverde stukken worden ‘omgedraaid’ en zichtbaar naast het bord geplaatst om later in de partij weer te worden gebruikt. Bij het ontwerp van de nieuwe schaakstukken is hiermede rekening gehouden!

Als wit aan zet is dan gaat zwart direct mat. Dit geldt zowel bij Schaken 4.0 als bij Schaken 3.0

Maar gelukkig is zwart  in deze stelling aan zet. Bij Schaken 3.0 kan zwart het mat niet dekken. Nu is de vraag wat zwart moet doen bij Schaken 4.0?  De stukken die ingeplaatst kunnen worden door wit en door zwart staan onder het bord. Inplaatsen geldt als zet, inplaatsen is niet verplicht.

De eerste vraag is of zwart het mat kan voorkomen en de tweede vraag is of zwart beter heeft dan de matdreiging voorkomen?

Mail de oplossing naar info@hetschaakkasteel.nl

De Stamhouder

Aan het einde van de vier weken worden er onder de inzenders met een of meer goede oplossingen drie boeken verloot van De stamhouder van Alexander Münninghoff, schrijver, journalist, schaker.

De stamhouder is autobiografisch en berust op feiten en familieverhalen. In 2015 won Münninghoff hiermee de Libris Geschiedenis Prijs. De EO heeft in oktober 2017 een documentaire van De stamhouder uitgezonden die voor de liefhebbers hier nog eens te zien is. Duur 55 minuten.

 

 

Alexander Münninghoff (1944)  is een van de trouwe deelnemers aan het Kampioenschap van Journalisten dat jaarlijks in Wijk aan Zee wordt gehouden, gelijktijdig met het Tata Steel Chess Tournament. Hier speelt hij in de vijfde ronde tegen Kees Vreeken. Andere deelnemers zijn o.m. Hans Berrevoets, meervoudig kampioen Peter Boel, Jan Bey, Bas Beekhuizen, Karel van Delft,  Kees Jongsma, Erik Bouwmans, Jaap de Berg, Kees Volkers e.a. Peter Boel gaat aan de leiding, Kees Volkers wist hem in de vijfde ronde het eerste halfje afhandig te maken. Zondag (21 jan.) is de zevende en laatste ronde.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.