Tata in de media (5) : De maandagkranten

Anish Giri heeft in Wijk aan Zee het sterkste toernooi van zijn leven gespeeld. Vijf overwinningen en acht remises is in dit gezelschap een geweldige prestatie. Dat Magnus Carlsen dezelfde score haalde, zou niet zo erg zijn. Samen het Tata Steel Chess Tournament winnen is ook prachtig. Maar helaas, voor het eerst in de tachtigjarige geschiedenis van dit toernooi werd de winnaar aangewezen in een tiebreak van vluggertjes. Een domper op de feestvreugde. Hierover waren alle journalisten in hun verslagen in de maandagkranten het eens.

 

Volkskrant (Gert Ligterink)

“Het is zuur voor Anish Giri dat hij na het voorlopige hoogtepunt van zijn schaakcarrière niet zal worden beloond met een fraai zwart-wit portret in de eregalerij van het Tata-toernooi. Twee weken wist hij dankzij formidabel spel gelijke tred te houden met Magnus Carlsen. Maar in twee beslissingsvluggertjes moest hij buigen voor de wereldkampioen, die sinds 2007 geen tiebreak heeft verloren.”

“Volgens oud-wereldkampioen Vladimir Kramnik is het ongepast na dertien klassieke partijen met normale bedenktijd de eindzege te laten bepalen in een loterij met twee snelschaakpartijen.”

“Giri: ‘Win ik, dan presteer ik het onmogelijke’.”

“De overwinning werd door Carlsen met opluchting begroet na een jaar waarin hij in geen enkel klassiek toernooi succesvol was. Grootse partijen, die tot in lengte van jaren zullen worden bewonderd, speelde Carlsen ditmaal niet. Maar hij excelleerde als vanouds in eindspelen met minimaal voordeel. Als hij die bereikte, wist hij steeds zijn tegenstanders tot ernstige fouten te verleiden.”

“Giri ontving van alle deelnemers de hoogste lof voor zijn spel, dat niet eerder dertien ronden lang zo stabiel was.”

 

NRC Handelsblad (Hans Ree)

“’Ik heb aan het schaken gewerkt, Magnus heeft zich voorbereid op de tiebreak’, zei Giri zondag. ‘Hij is er natuurlijk zwaar favoriet in, maar als hij een stuk wegblundert zal ik het pakken.’ Daar sprak geen groot optimisme uit, al moet je er rekening mee houden dat Giri zich om tactische redenen graag uitgaf voor de underdog die hij ook werkelijk was.”

“Toen begon het grote wachten. De tiebreak zou pas gespeeld worden als alle partijen afgelopen waren, niet alleen die van hun eigen toernooi, maar ook die van de tweede groep. Je kunt inderdaad geen vluggertjes laten spelen met gebeuk op de schaakklok in een toernooiruimte waar de serieuze (klassieke) partijen nog aan de gang zijn. Na bijna vier uur wachten was er nog één partij uit de tweede groep bezig, tussen de Egyptenaar Bassem Amin en de Nederlander Benjamin Bok. Die kabbelde al urenlang zo onvermijdelijk voort naar een remise dat je je afvroeg waarvoor ze nog speelden. Wilden ze zich misschien uit laten kopen om plaats te maken voor Carlsen en Giri? Ten slotte werden ze door de toernooiorganisatie in een andere kamer gezet waar ze verder naar hun remise konden schuiven.”

“Vroeger, in minder ruwe tijden waarin er nog niet om één winnaar werd geschreeuwd, zouden Carlsen en Giri samen tot winnaar zijn uitgeroepen. En dan zou Giri in het gouden boek van het mooiste toernooi van de wereld zijn bijgeschreven als een van de Nederlandse toernooiwinnaars, na Max Euwe, Hans Bouwmeester, Jan Hein Donner, Gennadi Sosonko en Jan Timman.”

 

Algemeen Dagblad (ANP)

“Carlsen complimenteerde na afloop Giri met zijn sterke optreden in Wijk aan Zee. ‘Hij verdiende het ook te winnen. Het is jammer dat het toernooi met dit systeem van een tiebreak moet eindigen. Zo zou het eigenlijk niet moeten gaan’, aldus de Noor.”

Trouw (Jan-Cees Butter)

“Giri speelde zijn ‘meest strakke schaken ooit’ in Wijk aan Zee, zei hij. Fouten maakte hij nauwelijks. En van druk leek hij al helemaal geen last te hebben. Wie Giri de voorbije twee weken observeerde, zag een ontspannen grootmeester die vanuit de schaduw opereerde en zijn kansen zorgvuldig benutte. Vorig jaar nog, toen hij derde op de wereldranglijst stond, bezweek Giri onder de druk. Dit jaar, als mondiale nummer vijftien, oogde hij veel relaxter.”

“’Mijn mindset was goed, evenals de kwaliteit van mijn spel’, zei Giri na afloop. ‘Op dit moment voel ik me de grootste loser van het toernooi, maar ik weet zeker dat ik morgen tevreden zal zijn over mijn prestatie’.”

“Als de suprematie van Carlsen weer eens ter sprake kwam, zei Giri tot voor kort: ‘Carlsen de beste? Tegen mij heeft hij het nog niet laten zien.’”

“Giri: ‘Over mijn totaalscore ben ik tevreden. Op veel toernooien is dat genoeg voor de overwinning. Hier niet. Hier deed Magnus Carlsen mee’.”

 

Noord-Hollands Dagblad (Marco Knippen)

“Een beter slotaffiche kon toernooidirecteur Jeroen van den Berg zich niet wensen.”

“Giri: ‘Deze prestatie doet de voorgaande resultaten vergeten. Ik heb fantastisch schaak laten zien, heb geen enkele keer in een verloren positie gestaan. Ik speelde ontspannen, was mentaal onbreekbaar. Ook tijdens de tiebreak, zij het dat de ervaring van Magnus de doorslag gaf.”

Giri over zijn duikeling op de wereldranglijst: “Het bracht me aan het twijfelen. Ik raakte enigszins van slag. Daarom geeft dit me zelfvertrouwen. Ik weet nu weer dat ik het nog altijd in me heb, dat ik mij met de besten kan meten. Dat is een cruciale bevestiging, een opsteker die ik nodig had.”

 

(Foto’s: Persdienst Tata)

2 Reacties

  1. Avatar
    sake jan de boer 30 januari 2018

    Leuk al deze verslagen bijeen, compliment.

    Het Algemeen Dagblad/ANP stukje doet tamelijk bizar aan. Er wordt min of meer in gesuggeerd dat Carlsen vond dat Giri eigenlijk de verdiende (in de zin van de juiste) winnaar van het toernooi was geweest en daarnaast wordt beweerd dat Carlsen de snelschaak tiebreak betreurt. In de stream https://www.youtube.com/watch?v=hzpgyyYP44k is duidelijk iets anders te horen! Scroll naar 7:14.35 of 7:15:50Carlsen daarin: ‘He would have deserved to win as well’. Oftewel (een subtiel verschil): evenzeer als hijzelf had ook Giri de toernooiwinst verdiend.  Veel merkwaardiger nog is het andere. Op de vraag of hij de snelschaak-tiebreak juist vindt zegt Carlsen heel expliciet dat hij tegen elke vorm van tiebreak is die niet op het bord beslist wordt (dus bv. WP of SB punten). Een gedeeld winnaarschap of een playoff vind hij beide okay, het laatste omdat een playoff juist een beslissing op het bord afdwingt.

    De Volkskrant lijkt nogal te worstelen met de schaakverslaggeving de laatste tijd. Johan Hut drukt het eenkoloms artikel van Gert Ligterink op pagina 11 van de sportkatern af. Maar op pagina 2 staat maar liefst een paginabreed verhaal voor ‘het gewone volk’ van Iwan Tol dat met foto en al geheel handelt over de bijna-winst van Giri. Ook daarin trouwens wordt een Carlsen opgevoerd die zegt dat Giri het verdiende om het toernooi te winnen. Misschien dat Carlsen tegenover de Nederlandse pers wat meer het verhaal verteld heeft dat wij Nederlanders graag willen horen (ja, zo is Carlsen wel, een gentle(!) man).  Laten we het daarop houden en niet de Nederlandse verslaggeving van vals nieuws beschuldigen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.