Tata in de media (6) : Tata in de Telegraaf

‘Carlsen en Giri delen toernooiwinst’, kopte de Telegraaf boven het slotverslag van het Tata Steel Chess Tournament. Daar valt wat voor te zeggen. Er zijn al mensen die erop wijzen dat volgens het reglement de barrage van vluggertjes alleen is bedoeld voor de vraag wie de trofee mee naar huis mag nemen. Mogen we Anish Giri dan toch toernooiwinnaar noemen?

Op deze site kunt u doorklikken naar alle artikelen die Hans Böhm over het toernooi schreef. Hieronder de volledige tekst van zijn slotverslag. Böhm besteedt ook aandacht aan de Challengers-groep en aan het bezoek van Karpov en Polgar.

 

Masters

Wijk aan Zee. “Dit is mijn beste gedeelde toernooiwinst van mijn carrière” blikte de 23-jarige Anish Giri terug op het Tata Steel schaaktoernooi. Na een dikke twee weken kwamen Magnus Carlsen en Giri als besten uit een slijtageslag onder toppers. Veertien grootmeesters vochten onderling om de prestigieuze winst en de beide winnaars bleven als enigen ongeslagen. Met een indrukwekkend eindresultaat van vijf gewonnen partijen en acht remises verstevigde Carlsen zijn koppositie op de wereldranglijst en klom Giri weer omhoog de toptien binnen.

In de slotronde was de spanning te snijden. De eerste die afviel was Shakryar Mamedyarov. Hij stond een half punt achter de koplopers maar moest ondanks verwoede pogingen remise toestaan aan ex-wereldkampioen Viswanathan Anand. Regerend kampioen Carlsen zat tegenover Sergei Karjakin en die twee kennen elkaar van de laatste WK-tweekamp. Carlsen werd vanuit de opening in de verdediging gedrongen en ook al hield hij stand, meer dan de uiteindelijke puntendeling zat er nooit in. Dus kon Giri bij winst op Yi Wei dit tachtigste jubileumtoernooi op zijn naam brengen. Hij kwam dichtbij, niet zozeer op stelling maar wel op bedenktijd. In de slotstand had Wei nog slechts twintig minuten en Giri een uur maar er zat helaas geen muziek meer in. In alle voorgaande toernooien zou Giri tot winnaar worden uitgeroepen omdat hij een betere score had dan Carlsen tegen de hoger geëindigde spelers, het zogeheten Sonneborn-Berger systeem. Maar met ingang van dit jaar wordt er een tiebreak gespeeld bij gelijk eindigen. Dus speelden Carlsen en Giri onder grote publieke belangstelling twee vluggertjes van vijf minuten. In deze discipline is Carlsen ook kampioen en hij won verdiend de snelle krachtmeting. Daarmee heeft Carlsen het record van zes Tata Steel-overwinningen alleen in handen, op de tweede plaats komt Anand met vijf.

 

Challengers

De Challengersgroep werd gewonnen door de Indiër Santos Vidit. Hij bleef ongeslagen en een vol punt voor op de Oekraïner Anton Korobov. Vidit mag dus volgend jaar in de hoofdgroep meespelen en bij de prijsuitreiking werden de speeldata voor 2019 vrijgegeven. De vier Nederlanders presteerden naar behoren. Jorden van Foreest eindigde op een gedeelde derde plaats met 7,5 uit 13. Erwin l’Ami en Benjamin Bok haalden 6 punten en kunnen gematigd tevreden zijn. Lucas van Foreest lag lang op koers voor een grootmeesterresultaat maar een rare serie van vier nederlagen op rij torpedeerde deze ambitie. Toch haalde hij nog een verdienstelijke 5,5 punt waarmee hij boven de papieren verwachting bleef. Het slotweekend kreeg hoog bezoek van ex-wereldkampioen Anatoli Karpov en de sterkste schaakster ooit: Judit Polgar. Zij zijn fan van dit evenement omdat zij beiden betrokken zijn bij de popularisering van schaken onder de jeugd.

 

Foto’s: Persdienst Tata Steel

4 Reacties

 1. Avatar
  sake jan de boer 30 januari 2018

  Omdat ik toch in de correctiemodus zit wat de Tata verslaggeving betreft: ook Karjakin bleef met twee overwinningen en elf remises ongeslagen. En mij staat voor de geest dat de tiebreak regel inderdaad, zoals elders al werd aangestipt, ook vorig jaar al bestond.

 2. Avatar
  TheBlackKnight 01 februari 2018

  Als het goed is, waren de tie-break rules voor het toernooi bekend en of in ieder geval voor aanvang van de eerste zet. De spelers die hebben gekozen mee te doen wat mij verheugd en dat het tot zo’n sterk deelnemersveld resulteerde.

  Er kan zowel voor als tegen over gediscussieerd worden over wat moreel juist is. Het reglement is uitgevoerd en daaruit is de winnaar voortgekomen.

  Giri had een wedstrijd meer moeten winnen of Carlsen partij minder winst of remise moeten spelen voor de titel.

  Giri heeft uitstekend spel laten zien en behoort daarmee juist op de ongedeelde tweede plek.  Voor een volgend toernooi is misschien goed om vooraf te discussieren over wat de juiste / terechte winnaar mag zijn.

  Was deze discussie ook geweest / ontstaan als Giri de match had gewonnen?

  Uiteraard wilde Carlsen winnen, had hij dit niet gewild, dan had hij niet voor de winst moeten gaan in de tie-break. Desondanks begrijp ik en lijkt mij logisch dat Carlsen liever regulier had gewonnen dan op deze wijze.

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.