Wereldbolschaak

Hans Böhm stuurde gisteren een mail met een link naar een Facebookvideo over een nieuw ontwerp van een schaakspel.

Bij nader onderzoek bleek dat het ging om Ben Meyers, een student Ontwerpkunde, die samen met zijn vader een uniek schaakbord had ontworpen in de vorm van een wereldbol. Voor de bol en de bijbehorende (magnetische) schaakstukken hadden ze speciaal hout gebruikt (walnoten, esdoorn en Jatoba). Esdoorn gebruikten ze voor de lichte velden en walnoot voor de donkere velden. Ben was het idee al eerder tegengekomen maar vond dat het beter uitgevoerd kon worden. Samen met zijn vader heeft hij het spel in vijf weken gemaakt. De keuze voor hout was niet zo moeilijk want hobby en werk van zijn vader was houtbewerking. Op zevenjarige leeftijd leerde hij al van zijn vader hoe hij hout kon bewerken. De schaakstukken zijn met veel aandacht voor detail gemaakt. Er kwam veel wiskunde aan te pas om het goed in bolvorm te kunnen maken. (Educatief: schaken en wiskunde!)

Ben was verbaasd hoe sommige aspecten van het spel veranderden omdat je het hele schaakbord niet meer in een oogopslag kon overzien en je moest wennen aan de loop van de stukken op een rond bord.

Ze hebben besloten een toelichting (Instructables) te publiceren voor iedereen die zelf ook zo’n spel wil maken.

Zoals het altijd gaat waren er naast veel positieve reacties ook enkele negatieve reacties. Maar dit doet niets af aan het prachtige kunstwerk, en daar gaat het toch om!

3 Reacties

  1. Avatar
    Robbert van het Kaar 06 februari 2018

    Inderdaad bijzonder mooi! Ik heb wel belangstelling voor een exemplaar, mocht dat mogelijk zijn. Gezien de hoeveelheid werk zal dat niet goedkoop zijn, vermoed ik. Let me know.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.