Dick de Graaf blijft Joost Berkvens (!) voor in Baarn

Dick de Graaf heeft zaterdag in Baarn het Jan Overbeek Rapidtoernooi gewonnen. In theorie zou je dat ‘enigszins verrassend’ kunnen noemen, maar wie de markante Spakenburger kent, weet dat hij dat zelf in elk geval niet vindt.    Verrassend was wel de nummer twee, Joost Berkvens. Hij verraste niet met zijn prestatie, maar met zijn deelname. De Graaf ook, hij belde een halfuur voor aanvang of hij er nog bij kon. “Zo konden ze zich niet op mij voorbereiden”, grijnsde hij na afloop.

Titelverdediger Richard Vedder was al snel uitgeschakeld voor de hoofdprijs, na een start van 1 uit 3. “Ik ben niet zo’n ochtendschaker”, verklaarde hij. Daarbij moet wel worden vermeld dat hij zijn nederlagen tegen De Graaf en Berkvens leed en dus een zware start had.

De (achteraf) belangrijkste partij werd gespeeld in de zesde van de zeven ronden; De Graaf won van Berkvens. De verliezer: “Ik verloor door een blunder, dat is dan toch mijn gebrek aan routine.”

De Graaf stond alleen remises af aan Ewoud de Groote en Tim Lammens. Meesterklasser De Groote, die op 3 uit 7 eindigde: “Ik speelde de hele dag voor Sinterklaas, iedereen wist dat er wat bij mij te halen viel.” Berkvens stond naast zijn nederlaag alleen een halfje af aan veteraan Jaap Vogel. Vedder werd samen met Lammens derde met 4,5 uit 7. Vedder over het mislopen van zijn titelprolongatie: “Ach, de ene titel is de andere niet, ik heb een leuke dag gehad.”

 

Acht jaar inactief

Het was zaterdag vooral druk en gezellig in Baarn.

De deelname van Joost Berkvens was bijzonder, zoals gezegd. De Nederlands jeugdkampioen van 1999 en 2001 had in 2006 zijn laatste individuele toernooi gespeeld: de halve finale van het Nederlands kampioenschap. Daarin schakelde hij Thomas Willemze uit, waarna hij zelf werd uitgeschakeld door Erwin l’Ami.

Omdat Berkvens destijds in Hilversum woonde, werd hij voor het toernooi geïnterviewd door De Gooi- en Eemlander (Gijs Moerman). In dat interview vertelde hij waarom hij geen profschaker werd. “Wil je richting de top, dan moet je zo intensief met het schaken aan de slag. Je hersencapaciteit moet je maximaal gaan inzetten, je rekencapaciteit moet omhoog, je dient alle mogelijkheden te visualiseren en dat vergt ontzettend veel van je. Dat geeft ongetwijfeld stress.” Op dat moment haalde hij wel zijn hoogste rating (2470) en hij zei tegen de journalist dat als zijn schaakcarrière zich logisch zou ontwikkelen, hij waarschijnlijk wel grootmeester zou geworden. Na dat toernooi speelde hij echter alleen nog competitiewedstrijden in Nederland (SC Utrecht), Duitsland en in de Europacup. In maart 2010 speelde Berkvens zijn laatste partij. Sindsdien speelt hij alleen nog op internet.

Dochter Floor Overbeek reikte de wisselbeker uit.

Het Jan Overbeek Rapidtoernooi kun je natuurlijk niet serieus de rentree van Joost Berkvens noemen. Laconiek zei hij er zaterdag over: “Het leek me wel weer eens leuk en het is in het weekend, dus heb ik er tijd voor.”

 

Schaakpromotor

Jan Overbeek was een erelid van de Baarnse Schaakvereniging.

Jan Overbeek actief bij een promotionele activiteit in de open lucht, zoals zo vaak.

Hij was een van de sterkste spelers, maar bovendien bestuurslid. Overbeek wordt onder andere herinnerd door zijn inzet bij alle promotionele activiteiten van de club, zoals activiteiten op straat, met Koninginnedag, bij braderieën enzovoort. Ook was hij zeer betrokken bij de jeugdafdeling. Jan Overbeek overleed in november 2014 op 59-jarige leeftijd aan een zware ziekte.

 

Zaterdag was het zijn derde herdenkingstoernooi. Zijn vrouw en kinderen hebben altijd belangstelling voor het toernooi getoond. Dochter Floor reikte zaterdag de wisselbeker uit.

 

Eindstanden en meer foto’s zijn te zien op de site van de Baarnse Schaakvereniging.  

De foto’s bij dit verslag zijn van de club, met uitzondering van de foto van Jan Overbeek, die is van Johan Hut.

1 Reactie

  1. Avatar
    Paul Bierenbroodspot 15 februari 2018

    Je zou de winst van De Graaf ook zeer verrassend kunnen noemen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.