Video: blindpartij Botwinnik tegen Euwe

Op 28 december 1963 speelden Michail Botwinnik en Max Euwe voor de NCRV een blindpartij tegen elkaar. De omstandigheden waren hierbij bepaald niet ideaal om een goede partij te spelen: ze vertelden de zetten in Duits, speelden met slechts tien minuten op de klok, en terwijl ze aan het nadenken waren probeerde Willem Jan Muhring de zetten uit te leggen aan het publiek…. Toch was het een behoorlijke partij die niet afgesproken leek. Botwinnik kwam met een nieuwtje, Euwe reageerde in eerste instantie goed hierop, beide spelers misten daarna dat wit een kwaliteit kon winnen en uiteindelijk eindigde de partij in eeuwig schaak. Mooi dat dit bewaard is gebleven!

Hieronder vindt u de partij met commentaar; maar kijkt u vooral eerst het filmpje.

5 Reacties

 1. Avatar
  Johan Hut 18 februari 2018

  Ik heb niet het hele filmpje gezien, wel begin en eind, maar heb jij informatie dat dit bij de NCRV was? Volgens het bondsblad was het bij de VARA. Dat heb ik ook overgenomen in het onlangs (digitaal) bijgewerkte standaardwerk ‘Mat in de Mediastad‘, over de schaakgeschiedenis van Hilversum.

  Volgens het bondsblad schreef ‘een bekend dagblad’ dat de partij niet echt gespeeld was. Ik vermoed dat de Telegraaf wordt bedoeld. Maar het bondsblad weerlegde dat door de notatie te geven. Dit filmpje vind ik een betere weerlegging.

  De partij was een voor Botwinnik door Berry Withuis georganiseerde schnabbel na de V&D-simultaanseances en een zeskamp in Amsterdam.

 2. Avatar
  wimw 19 februari 2018

  Het lijkt me onwaarschijnlijk dat de NCRV dit op 28-12-1963 rechtstreeks heeft uitgezonden, want het was toen een gezellig avondje TV voor de hele familie. Op zondagavond 29-12-1963 zond de VARA uit en in die programmering had het eventueel gepast. En de jaren ’80 had de VARA (nog) een programma over blindschaken. Informatie uit gedigitaliseerde kranten.

 3. Avatar
  sake jan de boer 19 februari 2018

  Erg komische(!) opname ook dit filmpje, door de persoon van de commentator Willem Jan Muhring. Hij voert de zetten uit op het demonstratiebord en laat dit begeleid gaan door uitleg terwijl de heren pal naast hem zitten en zich (blind) moeten concentreren. Hij vertelt zelfs over de dreigingen in de stelling, het lijkt dus gewoon voor te zeggen! En dat in het Nederlands, een taal die Botwinnik niet verstaat, al heb ik de indruk dat hij – ter compensatie – Euwes zetten iets meer verklapt. Ik kan me deze Muhring nog goed herinneren in de rol van de wat onnozele aangever van Euwe in de televisieanalyses van de tweekamp Fischer-Spassky in 1972, zoals ook in dit stuk wordt vermeld:  www.schaaksite.nl/2012/03/23/gespot-33-fischers-ongeevenaarde-serie-overwinningen/. De match en Euwe stonden natuurlijk voorop, maar Muhring was de man waar wij ons vooral mee vermaakten.

   

   

  • Avatar
   Pieter Priems 19 februari 2018

   Ik kan me voorstellen dat Euwe flink is afgeleid, want hij verstaat Muhring. Ik zelf zou daar last van hebben. Het is inderdaad komisch dat commentaar!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.