Hing Ting Lai winnaar van het 45e Qonnected Hardenberg rapid toernooi

Hing Ting Lai heeft het 45e Qonnected Hardenberg rapid toernooi op zijn naam geschreven. De jonge Amsterdammer hoefde maar een enkel punt af te staan en verwees daarmee Grootmeester Alexandre Dgebuadze naar de tweede plaats. Rob Bertholee en Lucas van Foreest complementeerden het podium en bezetten gezamenlijk de derde plek.

Hing Ting jongste winnaar in 45 jaar
De hoofdgroep kenmerkte zich door jong volwassen internationale meesters die een greep deden naar de macht. De Nederlands kampioen bij de junioren Hing Ting Lai, uitkomend in de Meesterklasse voor Groningen’s SISSA en snelschaker pur sang, is met zijn 20 jaar de jongste winnaar en maakte €300,- buit. Schaakvereniging Hardenberg was de trotse hofleverancier met achttien deelnemende schakers.


vlnr de prijswinnaars: Alexandre Dgebuadze(2de), Hing Ting Lai(1ste), Lucas van Foreest en Rob Bertholee(gedeeld 3de)

Grootste schaaktoernooi van Overijssel

Met negentig deelnemers is Qonnected Hardenberg in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste schaakevenement van Overijssel. Wethouder Douwe Prinsse benadrukte bij de opening vooral de massale opkomst bij de jeugd evenals de familiaire uitstraling deze editie. Het internationaal gemêleerde gezelschap werd in twaalf groepen op speelsterkte ingedeeld in groepen van acht schakers. In opperste staat van paraatheid en ondergedompeld in concentratie vochten de spelers zich door de zeven ronden heen. Bizarre blunders die in rap tempo opgevolgd werden door onwaarschijnlijk apotheosen, zorgden ervoor dat het aanwezige publiek zichtbaar kon genieten.

Schaken in de lift onder jongeren

In dit succesvol verlopen toernooi is eens te meer gebleken dat de schaaksport een universele taal is waarbij opponenten op een unieke manier hun creativiteit aan elkaar kunnen voorleggen. Ongeacht leeftijd of niveau vervult deze sport haar verbindende rol op sportief en sociaal vlak nog steeds met verve . Het ruime deelnemersveld bewees nogmaals de onafneembare aantrekkingskracht van dit eeuwenoude spel.

Foto‘s Harry Kruiper

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.