Tweestrijd tussen Fier en Sokolov bij Batavia

Het Bataviatoernooi lijkt dit jaar een grootmeester als winnaar te krijgen. Alexander Fier heeft zijn score van de eerste drie ronden verdubbeld en staat met 5 uit 6 aan de leiding, maar zijn voorsprong op Ivan Sokolov is nog steeds een half punt. De enige andere speler met meer dan 50% is de Spanjaard Santos Ruiz, die ook nog kans maakt op een GM-norm (6 uit 9). Ook Manuel Bosboom kan die score nog halen, maar hij moet dan de laatste drie ronden winnen. Een relevante IM-norm kan dit toernooi overigens niet gehaald worden, omdat de enige FM dit toernooi virtueel al IM is.

Alexander Fier is een speler die u vaker in Nederland heeft kunnen zien spelen, meestal wel met een hogere rating dan de 2544 die hij nu heeft. Hij heeft zelfs al 2653 gehad. Dit jaar gaat het weer een stuk beter en inmiddels staat hij virtueel alweer bijna op 2600. Ook dit toernooi gaat het goed, al zit het soms wel wat mee. Dat het meezit is echter ook zijn kracht: door snel te spelen houdt hij zijn tegenstander onder druk en weet hij zo fouten af te dwingen. Een typisch voorbeeld is zijn partij tegen Robby Kevlisvhili. De jonge speler uit Zoetermeer kreeg een kans op winnend voordeel, benutte die niet, had daarna remise kunnen maken maar koos in tijdnood voor de verkeerde voortzetting en zo ging het punt naar Fier.

Kevlishvili tegen Fier; Foto Bas Beekhuizen

Ivan Sokolov heeft zelfs wel eens boven de 2700 gestaan en het moet hem dan ook pijn doen om 2564 bij zijn naam te zien staan. Dit seizoen loopt het echter gewoon niet bij hem. Het NK (toen hij nog op 2625 stond) ging nog wel (zeven remises) maar daarna speelde hij het ene mislukte toernooi na de andere. Ook in Batavia dreigde het even die kant op te gaan toen hij in de eerste ronde met wit verloor van de speler met de laagste rating, Manuel Bosboom. Liam Vrolijk hielp hem met een blunder in de tweede ronde weer in het zadel, daarna kwam een overtuigende overwinnning met wit tegen Thomas Beerdsen en als het dan eenmaal loopt komen de punten ook binnen. Dat geldt niet voor de derde grootmeester dit toernooi. Friso Nijboer heeft een paar goede overwinningen geboekt, maar ook verschrikkelijke nederlagen geleden. Vandaag kon hij lange tijd tevreden zijn, maar een onachtzaam moment en al zijn stukken stonden verkeerd, terwijl die van Sokolov juist goed stonden…

Sokolov en Nijboer bij de analyse; Foto Bas Beekhuizen

Zoals u op de foto’s kunt zien is publiek welkom bij het toernooi dat nog tot en met zondag gehouden wordt. Amsterdam Centraal Station en dan is het nog drie minuten lopen.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.