Alexander Fier winnaar tiende dMP Batavia Schaaktoernooi

Alexander Fier is winnaar geworden van het tiende dMP Batavia Schaaktoernooi. Door drie remises in de laatste drie ronden wist hij zijn voorsprong van een half punt op Ivan Sokolov (die ook drie remises speelde) te consolideren. Ook de nummer drie Santos Ruiz speelde drie remises; met een eindsprint van 2.5 uit 3 wist Robby Kevlishvili hem nog te achterhalen. De andere twee jeugdtalenten Thomas Beerdsen en Liam Vrolijk eindigden ongeveer volgens verwachting, de beide dames iets onder verwachting. Manuel Bosboom, die zo goed begon, verloor zijn laatste vier partijen en eindigde daarom onderaan. Toch was hij één van de grote winnaars bij de prijsuitreiking: zowel de prijs voor de beste partij (Sokolov-Bosboom uit ronde 1) als de prijs voor het beste eindspel (Fier-Bosboom uit ronde 3) ging naar hem!

In mijn vorige verslag suggereerde ik dat Fier en Sokolov zouden uitmaken wie het toernooi zou gaan winnen en dus was de onderlinge partij in ronde 7 erg belangrijk. En daarin gebeurde ook nogal wat! Na de opening was Sokolov in de problemen: zou er een “vorentscheidung” komen? Fier offerde een stuk, kreeg een sterke aanval… maar opeens ging hij dames ruilen! En zijn toren laten insluiten! Dat was niet zo slim, want toen was het Sokolov die goede winstkansen kreeg. Fier had drie pionnen voor een stuk, maar niet zulke goede pionnen. Zwart had verschillende goede mogelijkheden: toren activeren, breken met b5 of gewoon de pion op c4 winnen. Dat laatste deed Sokolov, maar niet op de meest handige manier en toen kwam hij tot de ontdekking dat hij niets meer kon… een positionele remise! Vast tot opluchting van de Braziliaan: hij behield daarmee zijn halve punt voorsprong en dat bleek twee ronden later genoeg voor toernooiwinst.

Robby Kevlishvili is dit jaar goed bezig: een open toernooi in Frankrijk gewonnen, Noteboom gewonnen en bij Batavia ging hij met 2.5 uit 4 ook goed van start. Nederlagen tegen Nijboer en Fier wierpen hem terug, maar door de twee laatste ronden te winnen kwam hij toch nog op een gedeeld derde plaats uit. In de achtste ronde profiteerde hij van een rekenfout van Kashlinskaya:

Kevlishvili tegen Kashlinskaya, foto door Harry Gielen

In de laatste ronde speelde hij bijna perfect anti-Bosboomschaak met zwart. Niet veel bijzonders doen, maar wel de stukken goed neerzetten. Niet wit een duidelijk plan geven. Wachten tot de verzwakkende zetten komen en dan met snelle spitsen een tegendoelpunt scoren! Ergens miste Robby echter een kans voor open doel, maar hij kreeg een herkansing en toen was het wel een punt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.