Kandidatentoernooi begonnen in Berlijn

In Berlijn is het toernooi begonnen dat moet bepalen wie de uitdager van wereldkampioen Magnus Carlsen wordt. En er werd ook echt al volop gestreden in de eerste twee ronden! Maar liefst de helft van de partijen eindigde in een beslissing. De grote verliezer tot zover is Wesley So, die puntloos onderaan staat. Maar het toernooi duurt nog lang!

Stand na de tweede ronde:
1. Caruana,Kramnik, Mamedyarov….. 1,5
4. Aronian,Ding,Grischuk………. 1
7. Karjakin………………….. 0,5
8. So……………………….. 0

Voordat ik de ronden bespreek, eerst het toernooi zelf. Het is dubbelrondig, dus 14 ronden in totaal. Rustdagen op de 13e, 17e, 21e en 25e, laatste ronde 27 maart. Bij gelijk eindigen op de eerste plaats gaat het om respectievelijk onderling resultaat, aantal overwinningen en SB. Alleen als dat allemaal gelijk is volgen er beslissingspartijen. De organisatie van het toernooi is in handen van Agon, in het verleden vaak een bron van klachten. In de tegenwoordige tijd ook. De toernooiwebsite is onduidelijk, live-games werken niet goed, de live-verslaggeving van Judit Polgar en Pelletier ook niet (op de eerste dag 300 kijkers…) en dat is dan alleen nog maar voor de mensen thuis. De speellokatie was voor bezoekers ook matig, ondanks hoge toegangsprijzen. En ook de spelers waren niet te spreken over de organisatie. Zoals b.v. Karjakin zei: “Ik vind het hotel stom, ik vind de speelzaal stom en het was erg lawaaiig.” Over dat laatste mopperden ook diverse andere spelers (niet alleen degenen die verloren!). Het zal vast wel verbeteren, maar slecht is het wel. Gelukkig werd er wel interessant geschaakt.

In de eerste ronde was er dus slechts één remisepartij. Aronian kon een stuk winnen tegen Liren Ding en de computer had er wel vertrouwen in, maar hijzelf niet en hij koos daarom voor een zetherhaling. Mamedyarov kreeg al na 29 zetten met zwart een dame-eindspel waarin hij een vrije b-pion had en wit vier tegen drie op de koningsvleugel (met een dubbele f-pion). Dame-eindspelen gaan om vrijpionnen, dus zwart had winstkansen, maar tegenstander Karjakin staat bekend als misschien wel de beste verdediger ter wereld. Dit bleek echter te moeilijk voor hem. Op zet 71 had zwart de pion op b3, de koning op b4 en de dame zo opgesteld dat wit dameruil niet meer kon vermijden. Een grote slag voor de nummer twee van de wereld!

Caruana-So duurde veel minder lang. In een Catalaan speelde zwart op de damevleugel, wit op de koningsvleugel. Wit bleek sneller.

De partij van de dag was Kramnik-Grischuk. Big Vlad schijnt geholpen te worden door Giri en ik kan me voorstellen dat onze landgenoot het volgende advies gaf. “Grischuk komt vaak in tijdnood, maar is best goed in complicaties. Probeer de partij meteen in de opening al buiten de gebaande paden te leiden. Na een zet of twintig zal hij al in tijdnood zijn. Daarna niet de stelling onnodig compliceren: als je een iets beter eindspel kan krijgen, gewoon doen. Hij zal fouten maken en dan profiteer je!” In dat geval zal hij een vette bonus krijgen, want precies zo ging het!

In de tweede ronde moesten de spelers even bijkomen. Kramnik en Karjakin speelden tegen elkaar de opening die genoemd is naar de stad waar het toernooi gespeeld wordt en als een belangrijk remisewapen tegen 1.e4 geldt. En inderdaad. Stukken werden geruild, ongelijke lopers bleven over, potremise. Mamedyarov en Aronian waren nog sneller klaar. De eerste bereikte niets tegen het Nimzo-Indisch en besloot op zet 21 een zetherhaling te forceren. Ding-Caruana was spannender. De Amerikaan offerde een kwaliteit en kreeg compensatie over de witte velden. Er kwam een batterij op de lange diagonaal, wit kon g2 en h1 gedekt houden, maar zwart bleef genoeg compensatie houden en op zet 46 werd het remise. De enige winstpartij was van Grischuk, die zich dus goed herstelde van zijn nederlaag van gisteren. Tegenstander So moest in onderstaande stelling kiezen welke toren hij naar e8 zou spelen. Wat zou u doen? Maakt het uberhaupt veel uit?

Wat de juiste keuze was vindt u in de analyse.

 

Tot slot nog de andere partijen van de eerste twee ronden:

2 Reacties

 1. Avatar
  Aard 12 maart 2018

  Ik moet eerlijk bekennen dat ik vooraf mijn geld op Aronian had gezet. Maar na de dramatische nederlaag van vandaag tegen Kramnik, wordt dat heel moeilijk.

  Kom maar op met de analyse!

 2. Avatar
  wimw 13 maart 2018

  Kramnik speelde met 7. …. Tg8 een nieuwtje, dat hij al een tijd had liggen. Aronian zag er te laat het gevaar van in.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.