KNSB-competitie: eerste beslissingen

Het komt wel eens voor dat er kampioenen of degradanten bekend zijn na zeven ronden. Dat is dit seizoen nog niet zo, maar veel scheelt het niet. Er zijn ploegen waarmee al niets meer mis kan gaan… of niets meer goed kan gaan.

Wat te zeggen van de Meesterklasse. LSG Intellimagic staat na de overwinning op drievoudig landskampioen En Passant 3 matchpunten en 7 bordpunten voor op Kennemer Combinatie. De onderlinge ontmoeting staat nog op het programma, nota bene in de slotronde. Wat prachtig gepland door de competitieleider. Maar kunnen we dat dan de kampioenswedstrijd noemen? De kans is groot dat LSG dan al kampioen is, voor de eerste keer in de geschiedenis.

Groninger Combinatie zal waarschijnlijk degraderen. Wie naar de stand kijkt, moet er vooral op letten dat Voerendaal en Pathena Rotterdam nog tegen elkaar spelen en dat een van hen dus uit het zicht van de Groningers kan verdwijnen.

 

Jan Timman staat in 1A momenteel op 6,5 uit 7. Hier legt hij iets uit aan zijn teamgenoten van Wageningen.

Eerste klassen

In 1A moet het wel heel gek lopen wil Charlois Europoort, de landskampioen van 2015 en gedegradeerd in 2017 (zo grillig is de Meesterklasse) niet terugkeren naar het hoogste niveau. Met 2 matchpunten en 12 (!!) bordpunten voor op Wageningen, en de nummer laatst AAS nog op het programma, wat kan er dan nog misgaan? AAS lijkt degradant, ASV en Philidor 1847 mogen het heerlijk onderling uitvechten. Zo hoort het. Messemaker 1847 kan ook nog de pineut zijn.

In 1B is over kampioenschap noch degradatie een zinnig woord te zeggen. Lekker spannend.

 

Tweede klassen

In 2A ging Sopsweps’29 lang aan de leiding, maar na twee nederlagen op rij moet het de koppositie overlaten aan SG Max Euwe uit Enschede. Een gelopen race is het nog niet, onderin ook niet.

In 2B is het nog reuzespannend, behalve dat HSG wel zal degraderen. Twee punten minder dan de nummer negen en dan nog wedstrijden tegen de bovenste twee voor de boeg, dat gaan de Hilversummers niet meer redden.

In 2C staat een direct kampioensduel tussen Voorschoten en DD op het programma. De nummer tien Schaakmat Westland mag nog tegen de nummers acht en negen HWP Sas van Gent 2 en LSG 3.

Over 2D is geen zinnig woord te zeggen. Het kan nog alle kanten op.

Ook de sterkste schakers ter wereld (rechts) zullen Wim van der Wijk (links) niet kunnen troosten. Hij zal met zijn HSG degraderen.

Derde klassen

De derde klassen bespreek ik niet allemaal, ik richt me op de bijna-beslissingen.

In 3B hebben Philidor 1847 3 en Qonnected Hardenberg 2 allebei nul punten. Dat is zeldzaam. Uiteraard spelen ze nog tegen elkaar. HSP/Veendam kan ook nog de klos zijn.

BSG 2 zal kampioen worden in 3C. Het is de enige ploeg in de hele KNSB-competitie met 4 matchpunten voorsprong. SG Max Euwe 3 zal degraderen.

In 3E staat Oegstgeest’80 er riant voor met 2 matchpunten voorsprong en een op papier eenvoudig programma. De Waagtoren 2 mag in de degradatiestrijd alleen op een wonder hopen.

DSC Delft 2 zal kampioen worden in 3F. Een gemiddelde van 5,7-2,3 per wedstrijd is ook wel een mooie uitslag.

4 Reacties

 1. Avatar
  Aard 12 maart 2018

  Een mooie score van Timman, maar hoe kan het dat hij in de 2e Bundesliga op 1 uit 6 staat (na met 0 uit 4 te zijn begonnen)? Dat contrast is wel erg groot.

  • Avatar
   Hendrikom 13 maart 2018

   Het zou me niet verbazen als daarop de reistijd van invloed is (en mogelijk de tegenstand).

 2. Avatar
  Klaas Schaak 13 maart 2018

  Volgens mij is het fenomeen ‘tactische opstelling’ hier van invloed. In Nederland krijgt Timman meestal niet meer bord 1 (in de laatste uitwedstrijden  zat hij bijvoorbeeld aan bord 5 en bord 3) dat is in Duitsland (en bijna alle andere landen niet toegestaan).

 3. Avatar
  Bram van den Berg 13 maart 2018

  Timman speelde de eerste 3 rondes aan bord 1, waarom Jan op een lager bord gaat zitten geen idee. Andere jaren speelde hij meestal ook op 1. Als gezegd geen idee waarom de laatste rondes niet, maar de kans dat hij (of zijn teamcaptain) het doet om niet tegen voorbereiding aan te lopen, dan wel een zwakkere speler lijken me net zo sterk als dat Jan zelf liever wat lager zit.

  Naast reisafstand denk ik dat het tegen die duitsers wat lastiger scoort, omdat ze een hogere rating hebben dan in nederland, danwel gehad hebben.

  Ned (2399,2385,2315,2258,2254,2194,2173)
  Dui(2567,2531,2500,2489,2435,2401)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.