Schakers Groningen nipt over de knie bij BSV Bennekom

BENNEKOM – In de landelijke derde klasse A heeft het schaakteam van BSV Bennekom zaterdag een nipte 4,5-3,5 zege geboekt op Groninger Combinatie 3. En die twee matchpunten kwamen moeizaam tot stand. Wel hield BSV Bennekom door de winst aansluiting bij de top. ,,In theorie kan het nog een mooi slot worden’’, denkt teamcaptain Rini Kreeft.

Het strijdtoneel afgelopen zaterdag in Denksportcentrum De Commanderij.

BSV Bennekom miste op het laatste moment Rembrandt Bruil wegens griep. Noël Bovens werd de vervanger. En het team onderging daardoor toch weer een verandering. Ed de Beule kwam op bord 4 en Noël Bovens op bord 8.

 

Martijn Bakker (blauwe trui) laat zien hoe Benno van der Veen het beter had kunnen doen.

Domper

Het begin was sterk. Martijn Bakker overspeelde zijn tegenspeler Russell Spears vanuit de opening. Binnen twee uur was de Groninger er af. En weer met de zwarte stukken. Domper op de feestvreugde was het verlies van Martijn Pauw. Zijn sterke tegenstander Robbert de Boer leek in de opening de zwarte stukken en pionnen van Pauw te ontregelen. En blijkbaar ging het in het middenspel ook ergens fout. Pauw kon opgeven.

 

 

Hotze Tette Hofstra (links) vooraf in gesprek met Henk Bosveld.

Volgende klap was het verlies van Noël Bovens. En ook nog tegen het jeugdig talent Loek van de Hagen. Deze bestookte twee keer de stelling van Bovens  met de zwarte paarden.. En met gedurfd en creatief spel werd hij weggetikt. Het betekende 1-2 achter voor BSV Bennekom.  En het werd er niet beter op. Kopman Hotze Tette Hofstra kwam tegen Henk Bosveld beter uit de opening. Over en weer verdwenen ook pionnen. Bosveld kwam er beter mee voor de dag. Hofstra loodste die stelling gelukkig wel vakkundig naar remise.

 

 

Trucjes

Martin Markering vroeg of hij remise mocht of moest aannemen en kreeg als antwoord: ‘Het mag’. Hij luisterde prima en ging lekker door. En sterk, want met de nodige trucjes won hij fraai en gedecideerd van Ewout Clarenburg: 2,5-2,5. Van de resterende partijen stonden Ed de Beule en Benno van der Veen beter en keek John Riksen tegen een remiseachtig eindspel aan.

 

Noël Bovens (rechts) ontmoette de jeugdige Loek van de Hagen.

Van der Veen liet zijn voordeel glippen. De Beule had toen al gewonnen. Met de witte stukken kon hij de hele partij buigen op voordeel. Het toreneindspel werd vakkundig uitgespeeld tot winst: 3,5-2,5. Riksen verdedigde het lastige eindspel sterk. De vijandelijke pion kon niet promoveren en de vijandelijke koning moest twee vrijpionnen tegen houden. Remise dus. Van der Veen was inmiddels in een pot remisestelling terecht gekomen. En die remise was genoeg voor twee matchpunten.

(Foto’s BSV Bennekom)

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.