Grischuk – Ding: 16.a4 een nieuwtje?

In de partij tussen Grischuk en Ding ontstond na 15… Ke7 de volgende stelling:

Tot op heden werd er hier meestal verder gegaan met 16. Lg4 (o.a. Topalov, Timman en Shirov). Grischuk speelde nu het ‘nieuwtje’ 16.a4, volgens het Hiarcs- openingsboek de beste zet (samen met 16.Lg4). Geen enkele speler in de MegaDatabase 2018 speelde 16.a4 maar het is een aanbeveling van een publiek verkrijgbaar openingsboek. Dus bekend maar een nieuwe zet tussen 2 schakers.

Zoals ik in mijn artikel  Schaak-apps en -programma’s aangaf ben ik erg onder de indruk van het Hiarcs openingsboek en vandaag bleek opnieuw zijn kracht.  De kritieke variant die het Hiarcs-boek aangeeft is: 16. a4 Taf8 17. Lf3 a6 18. Lxd5 cxd5 19. axb5 axb5 20. Kh1 b4 21. f4 La6 22. Dc2 c3 met onduidelijk spel. In de partij speelde Ding 20… Lc6 in plaats van 20… b4 en na 21. f4 gxf4. Wit had hier kunnen winnen met 22.Lh4+ gevolgd door Dg4.

Stelling na 21… gxf4

Grischuk zei dat hij een ‘analyse-restbeeld’ in zijn hoofd had en niet keek naar Dg4 omdat in zijn analyse de dame alleen van c2 naar g6 kan. Dus Grischuk’s analyse komt overeen met die van het Hiarcs boek!

Het Hiarcs openingsboek onder Chessbase 14 met als aanbeveling 20… b4 in plaats van het door Ding gespeelde 20… Lc6.

Het boek is te koop op Hiarcs Chess Opening Book Subscription en voor 39 euro kan je een jaar lang ieder kwartaal het laatste boek downloaden. Het boek kost normaal 49 euro maar is tijdelijk in de aanbieding.

 

 

 

 

 

 

De ‘stampartij’ met Pxf7: Topalov-Kramnik, Wijk aan Zee 2008:

3 Comments

 1. Avatar
  Dimitri Reinderman maart 15, 2018

  Bedankt voor de tip Han. Is die Hiarcs Chess Explorer handig of zelfs nodig, of is Chessbase genoeg om de openingsboek te gebruiken?

 2. Avatar
  Herman Grooten maart 15, 2018

  Misschien leuk om te vermelden dat Pxf7 gespeeld werd door Topalov tegen Kramnik bij het Corustoernooi 2008 in Wijk aan Zee. De secondant van Topalov, Cheparinov, had het offer bedacht maar mocht het zelf niet toepassen, voordat Topalov het op het bord had gebracht. Topalov wachtte op het moment dat hij een ‘grote’ tegenstander kon verrassen en Kramnik werd het slachtoffer. Ik plaats de partij erbij in de viewer met analyses van Krasenkow uit de Megadatabase van Chessbase aan het eind van het artikel.

   

 3. Avatar
  Dimitri Reinderman maart 15, 2018

  Wel een beetje jammer: die 49 euro is exclusief BTW. Er komt dus nog 21% bij…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.