Kramnik briljant, overmoedig, Houdini en de schlemiel

Caruana is de koploper na vier ronden, toch is Kramnik de meest opvallende speler van het toernooi tot nu toe. In de derde ronde speelde hij met zwart een partij die nu al als mogelijke partij van het jaar genoemd wordt. Na 27 zetten gaf Aronian op wegens mat in vier. En ook in de vierde ronde speelde hij de partij van de dag tegen Caruana. Wat een saaie remise leek te worden eindigde in een op en neer gaande partij waarin Kramnik de laatste fout maakte. Dat scheelt nogal in de stand: in plaats van een punt los staat de Rus nu een half punt achter. Want de stand na vier ronden is:

1. Caruana……………………. 3
2. Kramnik, Mamedyarov………….. 2,5
4. Ding, Grischuk, Aronian……….. 2
7. Karjakin, So………………… 1

Op organisatorisch gebied zijn er positieve dingen te melden, al is “minder negatieve” misschien een nauwkeurige beschrijving. Zo is er water in het toilet (dat was er eerst niet) en kunnen de spelers niet meer tijdens de partij meekijken met de analyse van Judit Polgar (dat kon eerst wel). Ze doet het naar mijn mening goed trouwens (en vooralsnog gratis te zien), maar dat terzijde. En het is ook minder rumoerig! Maar dat komt wellicht omdat er minder bezoekers zijn dan in het weekend.

Edit: Volgens Grischuk wordt het ene toilet dat voor de spelers beschikbaar is ook door derden gebruikt…

Ronde 3

The Beauty of Berlin: Aronian-Kramnik. “Eén van de beste partijen die ik gezien heb. Wonderbaarlijk van begin tot eind, echt ongelooflijk” volgens Grischuk. Kramnik zelf was minder onder de indruk, goede partij, dat wel. En Aronian? Die had een beetje pech. Kramnik had al een paar jaar een (bordschaak-) nieuwtje klaarliggen in deze stelling:

7…Tg8! en zwart staat al beter. En net Aronian (die zelden 1.e4 speelt) krijgt de stelling tegen hem! Hij reageerde niet goed, g5-g4 kwam, f5-f4 volgde, stukoffer, torenoffer, potentieel dameoffer, mat. Geweldig!

Van de andere partijen in de derde ronde waren de remises tussen So en Ding en tussen Karjakin en Grischuk niet zo bijzonder, maar bij Caruana – Mamedyarov gebeurde ook van alles. Kwaliteitsoffers, vrijpionnen, spannend om live te volgen. Caruana had winstkansen, verspeelde het voordeel in tijdnood, daarna was het nog steeds wel spannend maar remise een logisch resultaat.

Ronde 4

Grischuk-Ding had de partij van de ronde kunnen worden. De Rus offerde in een Anti-Botwinnik een stuk op f7, de computer was het er niet mee eens maar practisch had wit goede compensatie. Ding blunderde met 21…gxf4 maar Grischuk zag het niet: 22.Lh4 wint. Daarna was het vooral zwart die op winst mocht hopen met vrijpionnen op c2 en d3: het lukte net niet. Aronian heeft een goede score tegen Karjakin en vandaag kwam er weer een punt uit. Bij de Russische minister van Defensie leek het in de opening al fout te gaan: niet genoeg compensatie voor de geofferde pionnen. Het toreneindspel was nog wel interessant: drie pionnen meer voor zwart, toch niet heel makkelijk gewonnen met f, f en h tegen niets. Het lukte Aronian natuurlijk wel. Mamedyarov-So was een niet al te opwindende remise.

En de Kramnikpartij. Russisch met 5.De2 geldt als saai, maar na 23.c5 sloeg de vlam in de pan. Het klopte niet wat wit deed, maar kon Caruana dat in tijdnood aantonen? Nee. Hij had een pion op c2 moeten slaan, heel materialistisch, maar zelfs in de analyse na afloop zag hij niet waarom dat goed was. Maar niet alleen het voordeel raakte hij kwijt: de Amerikaan kwam zelfs verloren te staan! Maar kent u dat, dat je op een gegeven moment na de tijdcontrole door vermoeidheid of wat dan ook niets meer lijkt te zien? Dat leek Kramnik te overkomen. Op zet 43, 44, 45 én 46 had hij een toren kunnen veroveren met groot of zelfs winnend voordeel. In de partij won wit ook een toren, maar raakte hij een vrijpion kwijt en had zwart genoeg tegenspel. De partij had toen in remise moeten eindigen, maar Kramnik bleef rekenfouten maken en na 59.Td1?? was het zwart die een toren en de partij won. Zou Kramnik nog van dit drama kunnen herstellen?

De andere partijen uit de derde en vierde ronde:

1 Reactie

  1. Avatar
    wimw 15 maart 2018

    Na de 41e zet zag ik Kramnik al winnen en ik was heel verbaasd dat hij toch nog verloor. Hij lag na de partij met zijn hoofd voorover op de tafel met de slotstelling op het bord. Helemaal kapot. Veel dank voor alle analyses!

     

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.