In Memoriam Pernette Cameron

Op 16 maart was de uitvaart van Pernette Cameron in de St. Barbara in Haarlem. De kapel zat zo vol, dat tientallen mensen moesten staan. In de indrukwekkende viering viel het woord lief opvallend vaak. In de toespraak van haar moeder Annie, haar man Paul Tuijp, van haar twee dochters Nathalie en Evelyne, van tweelingzus Arjette (“Nu ben ik geen tweeling meer maar een eenling en moet ik leven voor twee.”) en haar andere twee zussen Annekatrien en Wieke. Pernette was haar hele leven lang geliefd bij iedereen die met haar te maken kreeg. Op de tennisvereniging Pim Mulier, op haar werk in de toeristenbranche voor de gemeente Brielle en Haarlem, in haar kennissenkring.

Vanuit de schaakwereld waren talloze belangstellenden aanwezig. Van haar clubs HWP Haarlem (bijv. René Duchene, Bart Gijswijt en Enno Noordhoff) en De Pion Roosendaal (René van den Broek, Ad Bruijns, Pim Eerens, Ludo Tolhuizen en Ted van Eck) plus personen die de Camerons op een andere manier kenden, zoals Gert Timmerman en Rob van Keulen (van diverse schaakvakanties), Zhaoqin Peng (via haar man André Hendriks van BDO, sponsor van diverse toernooien in Haarlem) en bijv. ook IM Gert Pieterse.

Arjette en Pernette Cameron werden beiden op 24 februari 1965 in Roosendaal geboren en leerden het schaakspel al op heel jonge leeftijd van hun vader Ad. Beiden behoorden al snel tot de top in hun leeftijdscategorie, waarbij Pernette het meest succesvol was. Zij werd Nederlands kampioene in 1977 (tot 13 jaar), 1978 en 1980 (tot 16 jaar). In 1980 werd zij al Brabants dameskampioene en in 1981 won zij het HMC Meisjestoernooi en debuteerde in het Nederlands dameskampioenschap. De jaren daarna behoorden beiden steeds tot het deelnemersveld. Hoogtepunten waren de titels tot 20 jaar van Arjette in 1982 en van Pernette, samen met Heleen de Greef, in 1983. Van hun oorspronkelijke club Unk in Zevenbergen kwamen zij via hun KNSB-trainer Hans Scholten (ook recentelijk overleden) in de seizoenen 1983/84 en 1984/85 terecht bij HMC Den Bosch. Daarna vonden zij langdurig onderdak bij De Pion in Roosendaal. Na haar afgeronde studie in Breda aan de hogeschool voor toerisme vertrok zij eerst naar Brielle en later naar Haarlem, waar zij bij HWP haar latere echtgenoot Paul Tuijp ontmoette.

Harry Lips schreef een mooi In Memoriam op de site van HWP/Haarlem.

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.