Caruana consolideert koppositie in kandidatentoernooi

Na tien ronden van het kandidatentoernooi in Berlijn staat Fabiano Caruana nog steeds bovenaan. Dankzij twee vechtremises, waaronder één tegen directe achtervolger Shakhriyar Mamedyarov, bleef hij een half punt voor op de Azerbeidjaan. Ook nummer drie Grischuk speelde twee remises. Sergej Karjakin, die na vier ronden met één punt onderaan stond, staat inmiddels op vijftig procent en mag nog een beetje hoop koesteren mee te doen om de topposities.

De stand na tien ronden:

1. Caruana………………..6,5
2. Mamedyarov……………..6
3. Grischuk……………… 5,5
4. Ding, Karjakin………… 5
6. Kramnik………………..4,5
7. So………………………..4
8. Aronian………………..3,5

Negende ronde

Zowel voor Vladimir Kramnik, Wesley So als Levon Aronian gaat het toernooi niet naar wens, maar hun ‘copingmechanismes’ zijn heel verschillend. So lijkt geen ambitie meer te hebben en zo snel mogelijk van het toernooi af te willen.Tegen Grischuk koos hij een lange geforceerde variant van het Berlijns waarvan alle 19 partijen in de database remise werden. Dit werd de twintigste. Kramnik had op plus drie kunnen (en naar zijn mening waarschijnlijk moeten) staan (vooraf ingeschat als genoeg voor plaatsing) en de frustratie hierover reageert hij af door elke partij va-banque te spelen, in de hoop zo snel mogelijk het verloren terrein terug te winnen. Zo offerde hij tegen Karjakin een toren zonder voldoende compensatie te krijgen en “de minister van defensie” tikte koelbloedig het punt binnen. En Aronian? Die speelt gewoon alsof er niets aan de hand is. Tegen Mamedyarov had hij met wit een langdurig klein voordeeltje, maar zwart verdedigde goed en hield het soepel remise.

De spannendste partij was die tussen koploper Caruana en Liren Ding. Er ontstond een scherp eindspel waarin de Amerikaan verschillende malen had kunnen winnen, onder andere in deze stelling:

Ziet u het wel? In de analyse de oplossing.

Ook in de persconferentie zijn verschillende leuke (maar niet allemaal correcte) varianten te zien.

Tiende ronde

Kramnik was vandaag weer aan het offeren, ditmaal echter met succes. Tegenstander Aronian verdedigde de hele tijd goed op een zet na, wat meteen zijn laatste zet was. 36…Tg7! zou uiteindelijk tot eeuwig schaak leiden, na 36…Dc7?? was het via een simpele combinatie geforceerd mat. So kreeg met zwart tegen Ding zijn zin en maakte remise in 31 zetten. Ook Grschik tegen Karjakin was vrij snel afgelopen, remise in 28 zetten. De langste partij was ook de belangrijkste partij van de dag, die tussen de nummers 1 en 2 van de ranglijst, Caruana met zwart tegen Mamedyarov. De Amerikaan offerde in een Catalaan twee pionnen voor ontwikkelingsvoorsprong. Shakh gaf er eentje terug, had wel last van een vervelende penning op de onderste rui en loste dat op door een kwaliteit te offeren. Wit kreeg twee pionnen voor de kwaliteit en hoewel de computer dat eindspel als 0.00 inschat hadden de beide spelers wel door dat wit de beste kansen had. Dat is: een foutje van zwart zou vervelendere gevolgen hebben dan een foutje van wit. Caruana speelde het goed en hield remise, maar kijkt u vooral naar de varianten die niet op het bord zijn gekomen en de onderhoudende video.

De andere zes partijen van ronde 9 en 10:

1 Reactie

  1. Avatar
    MvanLeeuwen 23 maart 2018

    Mooi om te zien in de partij Caruana – Liren Ding dat een eindspel met relatief weinig stukken zelfs voor de allerbesten nog de nodige problemen oplevert.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.