Benjamin Bok nog steeds op Worldcupkoers

Benjamin Bok blijft het goed doen op het Europees Kampioenschap in Batumi. Hij verloor weliswaar in de zevende ronde van Navara (2737), maar door daarna remise te spelen tegen Cheparinov (2693) en te winnen tegen Kravtsiv (2685) staat hij hij met 6.5 uit 9 op een veertiende plaats, een half punt achter de vier koplopers (stand). De eerste 23 spelers plaatsen zich voor de Worldcup. De tiebreak van Bok niet is niet zo goed, toch moet twee remises genoeg zijn voor plaatsing. En je weet het niet, als hij toevallig de laatste twee ronden wint (en de andere uitslagen goed vallen) zou hij kampioen kunnen worden! Voordat ik zijn partijen laat zien eerst nog drie dingen.

Ten eerste: zwart speelt en maakt remise. Ik denk dat hij erg moeilijk is!

Ten tweede: er doen nog drie Nederlanders mee waarvan u de resultaten hier kunt zien. Vooral Arthur Pijpers het goed: hij heeft al zes grootmeesters gehad en daar 2.5 punten tegen gehaald, onder andere door een overwinning tegen de Rus Kobalia (2599). Totaal 5 uit 9 Daarmee is hij beste LSG’er want Jan Sprenger is op 2 uit 6 blijven steken en Michiel Bosman heeft 4 uit 9.

Verder heeft Francisco (Paco) Vallejo Pons zich halverwege teruggetrokken uit het toernooi vanwege problemen met de Spaanse regering waarbij die van Puignemont bijna verbleken. De problemen kwamen doordat hij in 2011 eens wilde proberen of poker iets voor hem zou zijn. Hij verloor echter meer dan hij won (paar duizend euro verlies) dus stopte hij er maar weer mee. De Spaanse wet was toen echter raar. Je wint 100 euro, 47 euro gaat naar de belasting. Je verliest daarna 100 euro, irrelevant. Dat loopt natuurlijk snel op als je tientallen potjes op een avond speelt. In totaal is zijn schuld nu meer dan een half miljoen euro! De onrechtvaardige wet is in 2012 afgeschaft, maar de Spaanse belastingdienst heeft daar geen boodschap aan: die wil geld zien. Vanwege deze en andere omstandigheden (o.a. een zieke moeder) kon Vallejo Pons zich niet goed concentreren op het schaken en verliet hij dus het toernooi. Treurige situatie!

Terug naar vrolijkere zaken. De nederlaag tegen Navara slaan we over en we gaan naar de partij tegen Cheparinov, waarin u ook het antwoord op de opgaven hierboven kunt vinden. Benji kwam dicht bij winst, kreeg een eindspel met een pluspion, had zelfs nog een pion kunnen winnen, maar het was helaas net niet gewonnen voor hem.

De dag erop tegen de relatief onbekende maar wel sterke grootmeester Martyn Kravtsiv kreeg Benji ook een gunstig eindspel met paard tegen loper, dit keer met torens op het bord. Ook remise, maar de Oekraïner maakte een fout en nog een fout en toen wikkelde onze landgenoot af naar een gewonnen pionneneindspel! Dat won hij.

Morgen de tiende ronde, woensdag de laatste. Niet alleen in Berlijn is het spannend!

1 Reactie

  1. Avatar
    Herman Grooten 26 maart 2018

    Het is misschien nog aardig om te vermelden dat in de slotstelling na 45…e4 zwart ook wint na 46.Kf4, hoewel beide spelers een dame halen. Zwart kan dan na 46…Kd4 47.g5 e3 48.g6 e2 49.g7 e1D 50.g8D de witte dame winnen met een röntgenschaak: 50…Df1+ gevolgd door een schaakje op de g-lijn. Ook een essentiële variant trouwens!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.