Saric Europees Kampioen, Bok plaatst zich voor de Worldcup

Benjamin Bok heeft zich op het Europees Kampioenschap in Batumi weten de plaatsen voor de Worldcup van volgend jaar in Khanty-Mansiysk. Twee remises in de laatste twee ronden bleken genoeg om met een 18e plaats een van de 23 kwalificatieplekken op te eisen. Kampioen werd de Kroaat Ivan Saric: hij wist als enige 8.5 punten uit de elf ronden te halen.

(eindstand)

In mijn vorige verslag kon u lezen dat Bok na negen ronden op de 14e plaats stond en dat twee remises waarschijnlijk genoeg zou zijn. Een mogelijk probleem was wel dat één van zijn tegenstanders (LSG’er Jan Sprenger) zich na zes ronden teruggetrokken had. De tiebreaker bij het EK is weerstandpunten minus de laagste. Gelukkig deed de tegenstander van Bok uit de eerste ronden het met vijf punten best goed en de schade bleef daarom beperkt. Bok had er zelf waarschijnlijk ook wel vertrouwen in dat het goed zou komen: in de tiende ronde speelde hij na 14 zetten remise met wit tegen de Rus Demchenko, in de elfde ronde na 19 zetten met zwart tegen de Armeniër Melkumyan. Daarna was het afwachten: als heel veel uitslagen verkeerd zouden vallen zou het misschien nog mis kunnen gaan. Dat deed het dus niet, voor Bok althans. Melkumyan eindigde op plek 25…. al mag die misschien nog hopen op een doorschuifplek.

Voor de andere drie Nederlanders eindigde het toernooi in mineur. Pijpers verloor de laatste twee ronden van twee sterke grootmeesters en ook Bosman en Henseler verloren flink wat ratingpunten op het einde (overzicht). Maar met Bok die zich nu voor de tweede keer voor de worldcup geplaatst heeft kunnen de Nederlandse schaakfans heel tevreden zijn.

Europees Kampioen Ivan Saric, foto Facebook organisatie

Kampioen Ivan Saric is misschien niet bij iedereen bekend. Met een rating van slechts 2657 (26e geplaatst) zou zijn kampioenschap een verrassing genoemd kunnen worden, al ligt het in het Europees Kampioenschap zo dicht bij elkaar dat iedereen in de subtop met een paar goede partijen kampioen kan worden. En het is voor Saric niet de eerste keer dat hij een sterk toernooi won: in 2014 won hij de Challengers van Wijk aan Zee met 10 uit 13 (als ik overigens toen van hem gewonnen had was ik eerste geworden, grmbl. Het verschil tussen Masters en niet meer uitgenodigd worden…). Hetzelfde jaar won hij van Carlsen in de Olympiade. De Masters in 2015 ging met een twaalfde plek met 4.5 uit 13 wat minder goed en daarna bleef hij ook wat hangen met zijn rating. Maar nu dus weer een topresultaat en uitzicht op 2700+!

De belangrijkste overwinning boekte hij in de laatste ronde. Het is dan altijd de vraag: ga je voor zekerheid met een remise of voor de winst? Het zal gescheeld hebben dat hij (en tegenstander Navara) al zeker waren van plaatsing voor de Worldcup en dus bij een nederlaag niet alles kwijt waren. Het zal voor Saric ook gescheeld hebben dat hij na de opening een stelling kreeg waarin hij gewoon beter stond en rustig op winst kon spelen. Toch kreeg zwart in de tijdnoodfase een kans op een stelling die niet zo duidelijk was… na de tijdcontrole was het echter duidelijk dat wit zou winnen, zeker toen zwart het niet op zijn best verdedigde.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.