Caruana wint weer een sterk toernooi in Duitsland

Fabiano Caruana blijft maar winnen in Duitsland! De uitdager van wereldkampioen Carlsen was na het kandidatentoernooi in Berlijn ook de sterkste in het sterk bezette Grenke Chess Classic. Met 6.5 uit 9 bleef hij in het toernooi (gehouden in Karlsruhe en Baden-Baden) Carlsen een punt voor.

De eerste vijf ronden gingen voor Caruana (die aangaf het toernooi als een soort trainingstoernooi te bschouwen) bijna volgens het boekje: remise tegen Carlsen en Anand, winnen van de Duitsers Meier en Naiditsch (de laatste komt overigens niet meer voor Duitsland uit). De remise met wit tegen Bluebaum zal een lichte tegenvaller zijn geweest, maar die eindigde uiteindelijk met 50% wel een punt voor Anand. In de zesde ronde leek het mis te gaan toen hij met wit tegen Hou Yifan in deze stelling belandde:

Het werd remise na 64…a5, maar ziet u hoe Hou Yifan had moeten spelen hier?

Ontsnapt dus! Voor de Chinese overigens niet het enige eindspel waarin ze het liet liggen. Caruana ondertussen stond na die ontsnapping gedeeld eerste samen met Vitiugov en Vachier Lagrave (een half punt voor Carlsen). De partij uit de zevende ronde tegen de Fransman was dus erg belangrijk. Het werd een walk-over.

Foto gemaakt door Georgios Souleidis

In de achtste ronde eindigden alle partijen (waaronder Caruana-Aronian) in remise. De Amerikaan kwam toen in een situatie die hem inmiddeld bekend voor moet komen: de laatste ronde tegen een Rus met zwart, de Rus moet winnen voor toernooiwinst, bij remise hangt het nog af van een andere partij. Die partij (Anand-Carlsen) werd remise, dus toen kon Caruana (net als in Berlijn) met zwart remise maken. En weer ging hij met succes voor de winst!

De overwinning in de laatste ronde leverde hem naast toernooiwinst nog iets op: virtueel tweede van de wereld!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.