Onze recensenten!

Toen onze medewerker Johan Hut (helaas op 15 mei 2020 overleden) alweer een tijd geleden een boekenrubriek startte, waarin over (nieuwe) schaakboeken een recensie werd geschreven, bleek dat deze rubriek in een behoefte voorzag. De recensenten kweten zich goed van hun taak: ze zagen het als hun opdracht om het boek van A tot Z door te nemen, soms zelfs met een engine analyses te checken. Deze benadering heeft veel uitstekende en doorwrochte boekrecensies opgeleverd zoals te vinden is onder onze “Boekenrubriek”.

Helaas zat er ook een andere kant aan, aan de wijze waarop men te werk ging. Het was tijdrovend en het moest tussen drukke werkzaamheden en thuissituatie gedaan worden. Het gevolg was dat sommige rubrieken lang bleven liggen en zo de continuïteit in het geding kwam. De recensenten gaven zelf ook aan dat het ze niet lukte om inderdaad redelijk frequent iets te publiceren.
Omdat we vinden dat er op Schaaksite wel degelijk iets gedaan zou moeten worden om schaakliefhebbers tegemoet te komen in hun speurtocht naar goede boeken, gaan we met frisse energie en nieuwe recensenten proberen wat meer regelmaat aan te brengen in boekrecensies. Alles verliep daarna op rolletjes en vanaf begin 2019 bieden wekelijks op een bepaalde dag (tegenwoordig vrijdag) een boekrecensie aan. Vandaar dat ik met groot plezier met een team van ongeveer tien enthousiaste mensen aan u voorstel. Zij kiezen zelf een boek uit dat zij daarna gaan bespreken. We hopen dat we de bezoekers van Schaaksite hier een groot plezier mee doen.

Johan Hut

Johan behoefde eigenlijk nauwelijks introductie. Hij was schaakjournalist van de Gooi- en Eemlander en werd later ook door Schaakmagazine en Schaaksite gevraagd om als stukjesschrijver de redactie te komen versterken. Beroepsmatig was Johan zelfstandig boekhouder en speelde hij bij HSG in Hilversum. Helaas is Johan heel onverwacht en veel te vroeg, op 15 mei 2020 j.l. gestorven.

Klik hier voor een door hem zelf geschreven korte biografie.

(Foto Harry Gielen)

Mark Haast

Mark was al een tijdje recensent bij Schaaksite en zet zijn werk nu voort. Hij is de derde uit een echt schaakgezin uit het Brabantse Dongen, oudere broer van Nederlands dameskampioene Anne Haast.
Mark is helaas inmiddels gestopt, maar Schaaksite bedankt hem voor bewezen diensten.

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

(Foto Frans Peeters)

 Jordy Schouten

Jordy Schouten studeert in Tilburg en kwam zodoende in aanraking met onze andere recensent Mark Haast. Die haalde hem over ook voor Schaaksite te gaan schrijven.

Jordy is helaas inmiddels gestopt, maar Schaaksite bedankt hem voor bewezen diensten.

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

 

(Foto Harry Gielen)

 Bram Klapwijk

Bram Klapwijk komt uit Hardenberg waar hij zich ontwikkelde tot zowel een goede schaker als een prima jeugdtrainer. Sinds kort woonachtig in Geldrop (onder de rook van Eindhoven) werd hij door Herman Grooten benaderd om boeken te gaan recenseren.

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

(Foto privé collectie)

 Zyon Kollen

Soms brengt de ene recensent de ander aan. Bram Klapwijk had via Facebook contact met talenwonder Zyon Kollen. Die reageerde meteen enthousiast en is dus direct ingelijfd!

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

 (Foto Harry Gielen)
Koen Leenhouts

Het is altijd fijn als een sterke GM, zoals Koen, zich bereid verklaart om eens in de zoveel tijd een boek te recenseren. Dat hij toevallig ook nog Neerlandicus is, is dan uiteraard ook meegenomen! Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

(Foto Harry Gielen)

David van Kerkhof

Afkomstig uit Den Bosch waar hij is opgegroeid bij HMC, is David naar de Randstad verhuisd. Woonachtig in Rotterdam versterkt hij tegenwoordig DSC uit Delft.

Klik op de door hem geschreven korte biografie. Meer info over David is te vinden op www.schaakcoaching.nl/

 

(Foto privé collectie)

Daniël Zevenhuizen
Dat deze filosoof in spé zijn gedachten goed kan ordenen en die ook uitstekend op papier kan zetten, blijkt uit meerdere publicaties. Een goede reden om hem te laten toetreden tot ons recensentenkorps. Klik op de door hem geschreven korte biografie.

(Foto privé collectie) 

Barry Braeken

Herman speelde een paar keer mee in de Limburg Open in Maastricht, waar hij de toernooidirecteur, Barry Braeken, van dit prachtige toernooi aan het werk zag.
Toen Barry zich meldde bij Schaaksite of hij recensent kon worden en welke achtergrond hij verder  had, was de keuze zo gemaakt.

Klik op de door hem geschreven korte biografie.

Michel Hoetmer

Michel Hoetmer leerde ik persoonlijk kennen, toen hij naar een presentatie kwam van één van mijn boeken uit de serie ‘Begrijp wat je doet’. Het bracht hem ertoe mij uit te nodigen om liefhebbers van zijn vereniging Zukertort/Amstelveen in een drietal sessies via het internet een training aan te bieden. Toen Schaaksite meldde dat er meer vrijwilligers nodig zijn om het werk voort te zetten, was hij er als de kippen bij om met  bijdragen aan te bieden. Hij gaat verschillende dingen doen, waaronder het recenseren van boeken.

Klik op de door hem geschreven korte biografie.

(foto privé collectie)

Oliver de Hert

Nadat de toenmalige voorzitter van de Noord Brabantse Schaakbond, Huub van Dongen (helaas veel te vroeg overleden) het initiatief had opgepakt om een jeugdblad voor de jeugd samen te stellen, werden Petra Schuurman en ondergetekende gestrikt om dit blad vorm te geven. Helaas moesten wij ons werk na 2 jaar wegens grote drukte gedeeltelijk staken, maar Huub zelf en later ook andere vrijwilligers hielden het blad in stand. Op een gegeven moment was het Oliver die de taak van eindredacteur op zich nam en hij is ook de drijvende kracht achter dit blad dat nu al vele jaren bestaat. Omdat hij mij weer als medewerker heeft weten te strikken, dacht ik op mijn beurt dat ik hem ook zo gek zou kunnen krijgen om mee te helpen met de boekenrubriek. En dat is gelukt!

Klik op de door hem geschreven korte biografie.

Oliver de Hert (foto privé collectie)

Jasper Dekker

Toen collega Dimitri Reinderman mij tipte dat er in Noord-Holland en tegenwoordig in Amsterdam een ijverige schaker rondloopt die niet te beroerd is om zijn handen uit de mouwen te steken, kwam ik in contact met Jasper. Zijn zus schaakt ook en die heeft weer een relatie met Rick Lahaye, met wie ik redelijk wat contact heb. Dus zo zijn de lijntjes heel kort. Jasper is schaaktrainer en heeft een eigen videokanaal waar hij de nodige leuke items op weet te posten. Ik denk dat Schaaksite nog veel plezier gaat beleven aan Jasper, om te beginnen met de boekenrubriek waar hij ook voor in was!

Klik op de door hem geschreven korte biografie.

Jasper Dekker (foto privé collectie)

Sam Baselmans

Dat er bij onze recensenten wat verloop is, is heel begrijpelijk. Daarom is het ook prettig als er mensen zijn die de open gevallen gaten willen opvullen. Sinds een paar jaar heb ik bij mijn vereniging in Tilburg (De Stukkenjagers) de gebroeders Baselmans leren kennen. Sam is de oudste die een tijdje weinig gespeeld had, maar het daarna weer heeft opgepakt. Sinds zijn rentree is hij als een komeet gestegen en in het seizoen 2022/2023 behaalde hij zelfs een IM-norm in de Meesterklasse waar het eerste team naartoe was gepromoveerd.
In gesprekken die wij voerden, kwam naar voren dat Sam interesse heeft in oude schaakliteratuur en aangezien ik zelf een aardige collectie op dit gebied heb, konden we daar natuurlijk in uitwedstrijden soms een boom over opzetten. Bij Schaaksite zijn we natuurlijk blij als iemand het team komt versterken, zeker als andere recensenten het na een aantal trouwe jaren, (even) voor gezien houden.

Net voor de zomer in 2023 heeft Sam zijn eerste recensie geplaatst over “The Modernized Arkhangelsk Variation” van GM Viktor Erdos.

Klik op de door hem geschreven korte biografie.

 

Foto privé collectie

Ludo Tolhuizen

Sinds de zomer van 2023 is Ludo Tolhuizen recensent bij Schaaksite. Ludo ken ik al heel lang, vooral sinds de jaren ’80 waarin ik hem vrijwel wekelijks op de interne competitie bij de ESV in Eindhoven tegenkwam en waar wij heel wat robbertjes hebben uitgevochten. Ludo was in zijn vrije tijd een echte toernooitijger daar hij met schaakvrienden graag naar het buitenland trok om zich in internationale toernooien te meten met sterke spelers.

Sinds hij aan het werk ging bij – wat vroeger het Philips NatLab heette – kwam hij in Waalre te wonen, de plaats waar wij een zomer daarvoor naartoe zijn verhuisd. Omdat een recensent zich terugtrok lag het voor de hand dat ik Ludo zou vragen het stokje over te nemen. Hetgeen hij graag deed. Klik hier op de door hem geschreven korte biografie.

Foto Frans Peeters

Gerben van Pel

Gerben liet ons weten dat hij gek is op het kijken van schaakdvd`s. Hij vindt dat deze dvd`s een onderbelicht aspect vormen in de schaakliturgie. Gerben hierover: “Ik heb alle verschillende dvd`s wel gezien: sommige waar de auteur vanwege popie-jopie gedrag slechte varianten geeft, sommige waar het Oost-Europese accent zo dik is dat je geen idee heb waar hij of zij het over heeft, dvd`s waar ze iemand aan het woord laten waarvan je afvraagt of hij of zij de desbetreffende materie wel begrijpt en nog veel meer”.

Klik hier op de door hem geschreven korte biografie.

Gerben van Pel (foto privé collectie)

Ardi Pierik

Ardi kondigde zichzelf aan als een amateurschaker (“rating 1738 of zoiets”) waarbij hij zich graag verdienstelijk wil maken op het schrijven over gebeurtenissen op YouTube en Twitch, waarbij hij een paar kanalen volgt. Daarnaast biedt hij aan om verslagen te maken van toernooien die nog niet aan bod zijn geweest op Schaaksite. Dat kan hij doen omdat hij de schaakanalyses op Chess24.com volgt.

Klik hier op de door hem geschreven korte biografie.

Adri Pierik (foto privé collectie)

Ariton Debrliev

Door toevallig de livestream te volgen van chess24 die ging over een Kandidatentoernooi, kwam Ariton er ineens achter dat hij schaken wel erg interessant vond. Als 4-jarige had zijn opa hem in aanraking gebracht met het schaken, maar nu wilde hij zich er wat meer in verdiepen. Dat leidde ertoe dat hij lid werd van schaakvereniging Spijkenisse. Mede onder invloed van Daniel Zevenhuizen komt hij nu ons recensententeam versterken.
Daarnaast studeert hij Marketing Management en Information Management op twee verschillende Universiteiten: respectievelijk Erasmus in Rotterdam en de KUB (Koninklijke Universiteit Brabant) in Tilburg.

Klik hier op de door hem geschreven korte biografie.

Ariton Debrliev (foto privé-collectie)

Herman Grooten

Nadat Johan Hut jaren geleden de boekenrubriek was begonnen, bleek die in een behoefte te voorzien. Maar doordat de animo onder de toenmalige recensenten wat begon terug te lopen, bood Herman zich aan om de coördinatie van Johan over te nemen en tegelijkertijd als recensent zelf ook mee te draaien in het nieuwe team. Dat heeft geleid tot een vaste dag (vrijdag) waarop de recensies in principe worden gepubliceerd en tot een mooi team van ongeveer tien of elf mensen die bereid zijn zich hiervoor in te spannen. De redactie is zijn recensenten zeer erkentelijk voor hun gedegen werk.

Klik op de door hem geschreven korte biografie.

(Foto Hans Hoornstra)

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 09 april 2018

  Mooi, dan doe ik als enfant terrible wel de ongeautoriseerde versies. 😉 Heb ik wat te doen. Ik was zo dom om zelf terrastegels te gaan leggen en heb nu een zware onderrug blessure. Gelukkig ben ik een schaker!

 2. Avatar
  Albert Janssen 02 oktober 2023

  Mocht u de site willen bijwerken : Koen Leenhouts heeft inmiddels de I.M. initialen ingeruild voor G.M. En gefeliciteerd!

   

   

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.