Nieuwe boekrecensenten!

Toen onze medewerker Johan Hut alweer een tijd geleden een boekenrubriek startte, waarin over (nieuwe) schaakboeken een recensie werd geschreven, bleek dat deze rubriek in een behoefte voorzag. De recensenten kweten zich goed van hun taak: ze zagen het als hun opdracht om het boek van A tot Z door te nemen, soms zelfs met een engine analyses te checken. Deze benadering heeft veel uitstekende en doorwrochte boekrecensies opgeleverd zoals te vinden is onder onze “Boekenrubriek”.

Helaas zat er ook een andere kant aan, aan de wijze waarop men te werk ging. Het was tijdrovend en het moest tussen drukke werkzaamheden en thuissituatie gedaan worden. Het gevolg was dat sommige rubrieken lang bleven liggen en zo de continuïteit in het geding kwam. De recensenten gaven zelf ook aan dat het ze niet lukte om inderdaad redelijk frequent iets te publiceren. Omdat we vinden dat er op Schaaksite wel degelijk iets gedaan zou moeten worden om schaakliefhebbers tegemoet te komen in hun speurtocht naar goede boeken, gaan we met frisse energie en nieuwe recensenten proberen wat meer regelmaat aan te brengen in boekrecensies. Als alles loopt zoals we voor ogen hebben, treft u vanaf dinsdag 10 april wekelijks op deze dag een boekrecensie aan. Vandaar dat ik met groot plezier zeven (nieuwe) en enthousiaste mensen aan u voorstel die zich voorgenomen hebben om eens in de paar weken een boek dat zij zelf hebben uitgekozen, te bespreken. We hopen dat we de bezoekers van Schaaksite hier een groot plezier mee doen.

 

Johan Hut

Johan behoeft eigenlijk nauwelijks introductie. Hij is schaakjournalist van de Gooi- en Eemlander en werd later ook door Schaakmagazine en Schaaksite gevraagd om als stukjesschrijver de redactie te komen versterken. Beroepsmatig is Johan zelfstandig boekhouder en hij speelt bij HSG in Hilversum.

Klik hier voor een door hem zelf geschreven korte biografie.

Recensie: Begrijp wat je doet 1 van Herman Grooten

(Foto Harry Gielen)

Mark Haast

Mark was al een tijdje recensent bij Schaaksite en zet zijn werk nu voort. Hij is de derde uit een echt schaakgezin uit het Brabantse Dongen, oudere broer van Nederlands dameskampioene Anne Haast.

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

Recensie 1: The Shereshevsky Method to improve in Chess van Mikhail Sherevsky.

Recensie 2: Candidate Moves van Christian Bauer.

Recensie 3: The Full English Opening van Carsten Hansen.

(Foto Frans Peeters)

 Jordy Schouten

Jordy Schouten studeert in Tilburg en kwam zodoende in aanraking met onze andere recensent Mark Haast. Die haalde hem over ook voor Schaaksite te gaan schrijven.

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

Recensie 1: The Fabulous Budapest Gambit van Viktor Moskalenko.

Recensie 2: Strategic Exercises van Emmanuel Bricard.

Recensie 3: Bologan’s Kings Indian van Victor Bologan

 

(Foto Harry Gielen)

 Bram Klapwijk

Bram Klapwijk komt uit Hardenberg waar hij zich ontwikkelde tot zowel een goede schaker als een prima jeugdtrainer. Sinds kort woonachtig in Geldrop (onder de rook van Eindhoven) werd hij door Herman Grooten benaderd om boeken te gaan recenseren.

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

Recensie 1: How Ulf Beats Black van Cyrus Lakdawala.

Recensie 2: Mastering Complex Endgames van Daniel Naroditsky.

Recensie 3: The Chess Toolbox van Thomas Willemze.

(Foto eigen collectie)

 Zyon Kollen

Soms brengt de ene recensent de ander aan. Bram Klapwijk had via Facebook contact met talenwonder Zyon Kollen. Die reageerde meteen enthousiast en is dus direct ingelijfd!

Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.

Recensie 1: The Modern Nimzo-Queen’s Gambit Declined Systems van Milos Pavlovic.

Recensie 2:

Recensie 3:

 
(Foto Harry Gielen)

Koen Leenhouts
Het is altijd fijn als een sterke IM, zoals Koen, zich bereid verklaart om eens in de zoveel tijd een boek te recenseren. Dat hij toevallig ook nog Neerlandicus is, is dan uiteraard ook meegenomen! Klik hier op een door hem zelf geschreven korte biografie.
Recensie 1: The Art of the Tarrasch Defence van Alexey Bezgodov.
Recensie 2:
Recensie 3:

(Foto Harry Gielen)

David van Kerkhof

Afkomstig uit Den Bosch waar hij is opgegroeid bij HMC, is David naar de Randstad verhuisd. Woonachtig in Rotterdam versterkt hij tegenwoordig DSC uit Delft.

Klik op de door hem geschreven korte biografie. Meer info over David is te vinden op www.schaakcoaching.nl/

Recensie 1: The Modernized Benkö van  MilosPerunovic.

Recensie 2: De wereld van het online streamen

Recensie 3:

(Foto eigen collectie)

Daniël Zevenhuizen
De ene student brengt de ander aan. Dat gebeurde ook met Daniël, want Zyon Kollen onderhield contact met deze filosoof in spe. Klik op de door hem geschreven korte biografie.
Recensie 1: The perfect Pirc-Modern van Viktor Moskalenko
Recensie 2: Reti Revisted door Alexander Delchev
Recensie 3:

(Foto eigen collectie) 

Barry Braeken

Ik ben een veertiger woonachtig in het diepe Zuiden. Als negenjarige begonnen met schaken door een enthousiaste oom en daarna verslingerd geraakt aan het spel. Momenteel speel ik bij SV Voerendaal en ben ik toernooidirecteur van de Limburg Open. In het dagelijkse leven adviseer ik overheden over de presentatie van grote fysieke en cultuurprojecten.

Ik zou graag in mijn recensies de clubschaker willen bedienen om zo een weg te kunnen vinden in het woud van schaakboeken. Waar kun je je vaardigheden echt mee aanscherpen? Welk openingsboek is wel het bestuderen waard? Het is dan mooi meegenomen dat ik beschik over een bescheiden rating van 1944 tussen de vele kanonnen onder de recensenten hier.

Herman Grooten

Herman is ongeveer 45 jaar werk­zaam als schaaktrainer. Op het journa­lis­tieke vlak heeft hij vele jaren de schaak­­­ru­brieken in het dagblad Trouw en Het Eindhovens Dagblad verzorgd. Vanaf 2009 schrijft hij voor www.schaaksite.nl waar hij naast de actuele verslaggeving ook voor de nodige ‘tijdloze’ content. Een overzicht van zijn vele series en artikelen is te vinden via deze link: even doorklikken.

Als publicist verdiende hij verder zijn sporen met het schrijven van schaakboeken, waarvan het bij New in Chess uitgebrachte boek Chess Strategy for Club Players in 2009 de prijs ‘Book of the Year’ werd. Inmiddels ontwikkelt hij de serie Begrijp wat je doet bij de Belgische uitgever Thinkers Publishing.

(Foto Hans Hoornstra)

 

1 Comment

  1. Avatar
    Jaap Amesz april 09, 2018

    Mooi, dan doe ik als enfant terrible wel de ongeautoriseerde versies. 😉 Heb ik wat te doen. Ik was zo dom om zelf terrastegels te gaan leggen en heb nu een zware onderrug blessure. Gelukkig ben ik een schaker!

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.