Het Zwarte Schaap wint Univé NK snelschaken voor clubteams

Het Zwarte Schaap uit Tilburg is de nieuwe Nederlands kampioen snelschaken voor clubteams. Dit team volgt daarmee titelverdediger En Passant op, dat tweede werd. Derde werd MuConsult Apeldoorn, op gepaste afstand.

Voor de tweede keer op rij mocht En Passant dit fraaie evenement organiseren. Met behulp van Univé konden de kosten gedekt worden en bovendien werden alle deelnemers getrakteerd op een flesje water, wat snoepjes en een pen. En toen ging het los!

Er werd gespeeld met een A-groep en een B-groep. In de A-groep werd gestreden om de titel ‘Nederlands kampioen snelschaken’. Dit werd een achtkamp van acht sterke teams. Vooraf leek En Passant favoriet, met in de opstelling de grootmeesters Bok, Smeets en Nijboer en ‘vluggerspecialist’ Manuel Bosboom. Concurrentie mocht worden verwacht van Het Zwarte Schaap. Dit team bevatte geen enkele grootmeester, maar allemaal jonge schakers waarvan enkele gelden als ware specialisten in partijen met vijf minuten per persoon. Er werd gespeeld volgens het Scheveningse systeem, waarbij ieder team vier keer tegen elkaar speelt, iedere speler tegen alle leden van het andere team. Bij zeven ronden speelt iedereen dan dus 28 partijen. Winnaar zou het team worden met de meeste bordpunten (niet matchpunten), waardoor het dan tot het laatste moment spannend zou blijven. En dat bleef het dan ook!

Het Zwarte Schaap leek meteen op de proef gesteld te gaan worden, want En Passant 2 had toch ook geen slecht team met Zhaoqin Peng, Jan Willem van de Griendt en Richard en Henk Vedder. Maar ja, die zijn allemaal wel wat ouder en na drie van de vier partijen stond er slechts een schamel halfje voor de En Passanters op het scorebord. Pas in de vierde match beten de reserves van zich af met een 2-2! Het Zwarte Schaap speelde met Hing Ting Lai, Lucas van Foreest, Thomas Beerdsen Robby Kevlishvili en Tobias Kabos in de opstelling. Vooral Lai is een erkende specialist. Hij zou een dag later in een tweekamp met veelvuldig Nederlands kampioen Loek van Wely 25-25 gelijk spelen en pas in de barrage het onderspit delven.

Het eerste van En Passant nam een voorsprong van 1 punt op de Tilburgers. Ook een aardige kraker was het duel tussen de outsiders MuConsult Apeldoorn en Paul Keres uit Utrecht. Het werd de kleinst mogelijke overwinning voor de Utrechters: 8,5-7,5!

 Lees verder op schaakclubenpassant.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.