Yochanan Afek eert Johan van Hulst

 

Yochanan Afek heeft het lange en bijzondere leven van Johan van Hulst nu ook wereldwijd onder de aandacht gebracht. Van Hulst overleed vorige maand op 107-jarige leeftijd.

Johan van Hulst reikte in 2016 in Wijk aan Zee prijzen uit aan talentvolle spelers in de grootmeestergroepen. (Foto: Alina l’Ami)

Hier op Schaaksite schreef ik in dit artikel over Van Hulst als schaker. Zijn verzetsverleden tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn carrière in het onderwijs en de politiek werden al volop belicht in de reguliere media. In de internationale schaakwereld zijn die verhalen natuurlijk niet bekend. Daarom schreef Afek een mooi verhaal op de website van Chessbase.

Afek schrijft dat van de 140.000 Joden in Nederland er tijdens de oorlog 100.000 werden weggevoerd naar de concentratiekampen. De Joodse schakers die daaraan ontkwamen, konden natuurlijk ook de clubs niet bezoeken. Daarom kwamen de niet-Joodse schakers bij hen thuis, maar ook dat hield op.

Uitgebreid beschrijft Afek hoe Van Hulst ruim zeshonderd baby’s en andere jonge kinderen redde. Daarbij beschrijft hij ook diens grote verdriet, op momenten dat hij bijvoorbeeld twaalf kinderen weghaalde en zich afvroeg waarom hij er geen dertien had genomen en wat er van de andere kinderen zou terechtkomen. Van Hulst kreeg op latere leeftijd een hoge onderscheiding van het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem, voor niet-Joden die Joden gered hadden. Afek laat een filmpje zien van de onderscheiding.

Van Hulst speelde in simultaanseances remise tegen Max Euwe en Anatoli Karpov. Afek laat beide partijen zien. Tegen Euwe had hij in de slotstelling een winnende combinatie kunnen uitvoeren, tegen Karpov stond hij goed in de slotstelling.

Het artikel van Yochanan Afek op Chessbase is hier te lezen.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.