1982: Sosonko, Ree, Krabbé, Donner en Pam twee uur in gesprek met Joop van Tijn

De VPRO heeft een oude aflevering van het programma Rust Zacht gepubliceerd, waarin journalist Joop van Tijn en de schakers Genna Sososko, Hans Ree, Tim Krabbé, Hein Donner en  Max Pam praten over allerlei onderwerpen uit de schaakwereld. Wist u bijvoorbeeld dat Genna Sosonko liever acteur was geworden? Dit en meer kunt u in de aflevering (van bijna twee uur inclusief een onderbreking voor het nieuws) terughoren.

Mocht u liever de aflevering offline op uw smartphone beluisteren, download hem dan hier.

6 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 24 april 2018

  Was dit niet de uitzending waar destijds in Schaakbulletin nog een robbertje werd uitgevochten tussen Hein Donner en Max Pam werd? Dat Donner had beweerd dat hij zijn rechtenstudie had voltooid en Pam dat nergens terug kon vinden? En Van Tijn die aan Ree vroeg of hij ooit nog eens voor de klas had gestaan als wiskundeleraar en Ree antwoordde “Nee hoor… Nooit een eerlijk stuk werk verricht!”

 2. Avatar
  Aard 24 april 2018

  Prachtig! (alhoewel ik het nog niet helemaal afgeluisterd heb). Ook de introductie van Cor Galis mag er wezen en stemt weemoedig.

 3. Avatar
  sake jan de boer 25 april 2018

  Inderdaad prachtig. Vooral om (Jan) Hein Donner te horen. Een genot om naar hem te luisteren. Zijn humor, originaliteit, tegendraadsheid…

  Zomaar een greep:

  4:50 Over hoe hij als 14-jarige schaken leerde in 1941 …  “ik had al vrij snel in de gaten dat ik dat spel beter beheerste dan wie ook ter wereld” … maar rond zijn 18-e toen hij het spel na een pauze opnieuw oppakte moest erkennen dat hij nooit meer zo goed zou worden als op zijn veertiende 🙂

  17:30  Hoe hij in de Sovjet Unie als enige westerse marxistisch-leninistisch schaker werd gezien, waarvan het belangrijkste kenmerk het optimisme was!

  58:40  Over hoe de Nederlandse pers in 1935 erg neerbuigend deed over Euwe die de wereldtitel won.

  1.10:00 Schaken is waarnemen (je ziet het of je ziet het niet) en experimenteren, maar niet denken…

  1.35:45 Schaken is vijf uur lang suffen…

  1.43:15 Over de zwaarte van een schaak…

  En nog veel meer dus de moeite waard om helemaal uit te luisteren. Donner zal wel als vijfde (misschien vierde?) op Johan Huts top 40 van Nederlandse schakers geklasseerd worden, maar hij is wel de Koning van het Nederlandse schaak.

 4. Avatar
  Dimitri Reinderman 25 april 2018

  @Peter Huisman: Het eerste weet ik niet, maar iets in de trant van het laatste had Ree inderdaad gezegd!

 5. Avatar
  Johan Hut 25 april 2018

  Max Pam is inderdaad een keer naar de VU gegaan om daar bij het register (of hoe dat heet) na te vragen wat de status was van Donner als rechtenstudent. Het antwoord was dat hij zijn kandidaatsexamen had gehaald en verder niet. Kandidaatsexamen kon je in die tijd na twee jaar halen en dan had je nog geen academische titel. Wat ik niet weet, is wat Donner beweerd heeft. Als hij heeft beweerd dat hij rechten gestudeerd heeft, dan is dat een correcte bewering. Ik zeg wel eens dat ik economie gestudeerd heb en dat is echt waar. Dat ik in twee jaar tijd slechts twee tentamens heb gehaald en toen gestopt ben, doet daar niets aan af. Ik heb economie gestudeerd en Donner heeft rechten gestudeerd. Donner is wel aanmerkelijk verder gekomen dan ik.

 6. Avatar
  Dee Dee 26 april 2018

  Het horen van eigenwijze Donner, een bescheiden Pam, een erudiet is echt meesterlijk, veel dank voor het plaatsen

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.