1A: Philidor 1847 Leeuwarden volmaakt eindsprint

Philidor 1847 Leeuwarden heeft zich gehandhaafd in de eerste klasse. Dat moest komen van een goede eindsprint, want de eerste drie wedstrijden gingen verloren. Maar de Friezen zijn een eeuwige eersteklasser. Behalve natuurlijk in de jaren dat ze in de hoofdklasse speelden. Migchiel de Jong doet verslag en vertelt over zijn 250e wedstrijd, over zijn korte remise en over hoe Eddie Scholl zijn tegenstander op sportieve wijze strafte voor twee remiseaanboden binnen de eerste tien zetten. Scholl heeft overigens meer dan 400 wedstrijden voor Philidor 1 op zijn naam staan.

 

Zaterdag 21 april moest het gebeuren! Na 3 verloren wedstrijden in evenveel ronden liepen we dit seizoen constant achter de feiten aan. Het echte herstel kwam in de zesde ronde. Die hadden we kunnen winnen van Utrecht, maar een gelijkspel was uiteindelijk ook een goed resultaat. In de zevende ronde hebben we mijns inziens onze beste wedstrijd gespeeld en verdiend de koploper op een remise weten te houden. In Aalsmeer waren we heer en meester en hadden nog dikker kunnen winnen. Toch was er nog een nadelig scenario, waar wedstrijdleider Hiddo Zuiderweg abusievelijk aan voorbij ging in zijn praatje vooraf. Hij sprak uit dat “onze” wedstrijd nergens meer om ging. Dat is niet correct, want zowel Philidor als ASV konden de plank nog mis slaan. Jan Hania vertelde dinsdag op de club dat Timman niet mee zou doen in de wedstrijd Messemaker 1847 – Wageningen, dus waren de kansen van Messemaker gegroeid.

Voordat de wedstrijd begon werd de schrijver van dit verhaal in het zonnetje gezet voor 250 partijen in Philidor 1. Eddie sprak mooie woorden over wat ik beteken voor Philidor, dank daarvoor! De 250 partijen zijn inderdaad begonnen in het seizoen 1986-1987 met 2 invalbeurten. Dat is meer dan 30 jaar geleden! Meer dan 30 jaar spelen voor dezelfde club moet wel clubliefde zijn…. Je verwacht nu natuurlijk dat ik de 250ste partij vol voor de overwinning ga. Tom Bus kwam echter met een zeer aanlokkelijk remiseaanbod op de tiende zet. Na een kwartier nadenken, het seizoen reflecterend en andere, soms onzinnige gedachten, besloot ik geheel tegen mijn natuur in om er een makkelijke middag van te maken en nam het aanbod aan. Dat een aantal Arnhemmers niet zo ambitieus aan deze wedstrijd waren begonnen, bleek al na 1 zet in de partij van Eddie Scholl tegen Eelco de Vries. Eelco vergezelde zijn eerste zet e2-e4 met een remise -aanbod. Dat vond Eddie wel heel erg vroeg en weigerde beleefd. Toen Eelco een paar zetten later met de zet g2-g4 nog een keer remise aanbood, besloot Eddie op een zeer rechtlijnige manier, Eelco te straffen en hem volledig zoek te spelen. Eddie heeft de partij voorzien van commentaar.

Lees verder op de site van Philidor 1847 Leeuwarden, met partijen en analyses.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.