Plusscore voor Giri in Shamkir

Anish Giri doet het goed in het Gashimov herdenkingstoernooi: vijf remises, één partij gewonnen. Dat klinkt niet heel bijzonder, maar overwinningen zijn voorlopig zeldzaam dit toernooi: Carlsen heeft ook één winstpartij, Topalov maar liefst twee (en staat verrassend aan de leiding) en zeven van de tien deelnemers hebben dus nog geen partij gewonnen! Behalve tevreden met de stand kan Giri ook tevreden zijn dat hij uberhaupt een plusscore heeft, want het had gerust anders kunnen zijn. Zo bereikte hij in de vierde ronde deze stand tegen Liren Ding. Ziet u hoe zwart kan winnen? Als u het niet ziet: het is lastig en u bent dan in goed gezelschap, want ook de Chinees zag het niet.

En ook in de zesde ronde zat het een beetje mee: tegenstander Navara gaf pardoes een stuk weg!

Als u hier ook de winst niet ziet bent u niet in goed gezelschap, want Navara zag het wel. Een paar seconden te laat alleen…

Voordat we naar de partijen gaan eerst de stand:

In de vierde ronde kwam Giri zoals gezegd goed weg na een enorme prutspartij. De opening ging nog wel, maar vanaf zet 22 speelde hij genant slecht, zo vond hij zelf. Liren Ding liet diverse goede kansen echter onbenut en zo was de stelling na zet 50 weer gelijk. Met 54.Kg4? ging Giri weer de fout in: maar dat was omdat hij het lopereindspel dat ontstond als remise inschatte. Gelukkig was zijn tegenstander het met hem eens, want als hij geweten had dat hij gewonnen stond had hij de fraaie winst met behulp van zetdwang wellicht gevonden…

In de vijfde ronde moest Giri met zwart tegen de nummer drie van de wereld, Mamedyarov. In theorie een lastige opgave, maar onze landgenoot maakte probleemloos remise. Shag zat in de openingsfase al lang te denken en ik vermoed dat hij baalde met wat op het bord kwam en toen iets dacht van “ok, dan wordt het maar remise.” Want dat werd het snel.

Giri in zijn partij tegen Navara, foto toernooiwebsite

Maar in de zesde ronde begon de victorie! Giri was goed voorbereid tegen Navara en na de opening was zwart in de problemen. Vooral de witte loper op c5 die de zwarte koning vasthield in het centrum was vervelend, maar hoe moest wit verder komen? Giri koos voor 23.b5, objectief niet de beste zet, maar “Ik wist dat hij 23…Lc2 zou zien en 24.b6 misschien zou missen.” Ik zeg mijn leerlingen altijd dat ze niet puur op een valstrik moeten spelen, doet de beste speler van Nederland het wel! En met succes ook nog.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.