3A: Emanuel Lasker met hecht collectief kampioen

De strijd in 3A bleef tot het laatste moment spannend. Emanuel Lasker en Sneek stonden samen bovenaan, hadden tegen elkaar al gelijkgespeeld en wonnen beide hun laatste wedstrijd. Lasker moest de voorsprong in bordpunten behouden. Dat lukte. Hieronder het verslag van Jan Hibma. Hij spreekt van een hecht collectief waarin iedereen naar behoren presteerde.

 

Zaterdag, 21 april – De Zuiderpoort te Wijchen vormde tegen de klok van 17.00 uur de zeer spannende ontknoping in de derde klasse A van de landelijke schaakcompetitie. Het 1e team van de schaakclub Emanuel Lasker uit Sint Jacobiparochie moest winnen tegen het sterke Wijchen om kampioen te worden. Liefst met overtuigende cijfers aangezien het in matchpunten gelijkstaande Sneek er eventueel ook nog met de titel vandoor kon gaan. In de loop van de middag sijpelde het nieuws door dat Sneek met 2,5 tegen 5,5 had gewonnen. Winst voor Lasker was derhalve genoeg voor een huldiging op de platte kar. Door zwaarbevochten remises van Murk Viersma en Jan Hibma won Lasker uiteindelijk met 3-5 en was promotie naar de tweede klasse een feit. Echter winst of verlies lagen deze middag dicht bij elkaar en het had dan ook zomaar anders kunnen aflopen. Bijvoorbeeld de cruciale partij die Rienk Sijbesma uiteindelijk won maar waarin hij in het middenspel zeer bedenkelijk stond. Ook Murk kroop door het oog van de naald maar hij wist aalglad naar remise te ontsnappen. We begonnen overigens goed met overwinningen van Sikko Ros (5,5 uit 9) en Dolf Wissmann, beide met wit. Twee scherpe partijen met pionoffers die goed uitpakten hetgeen Dolf zijn puntentotaal op 7,5 uit 9 bracht warme hij topscoorder van Lasker werd. De 0-2 werd geconsolideerd tot 2-4 door 4 zwaarbevochten remises waarbij zoals gezegd Murk maar ternauwernood zijn ongeslagen status (6,5 uit 9) behield.

Lees verder op de website van Emanuel Lasker.

 

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.