Carlsen wint in Shamkir, Giri eindigt op 50%.

Magnus Carlsen is winnaar geworden geworden van het Gashimov herdenkingstoernooi in Shamkir. Een snelle remise met wit tegen de enige overgebleven concurrent Ding in de laatste ronde (27 zetten in 20 minuten) was voldoende nadat hij in de voorlaatste ronde een andere concurrent had verslagen. Dat betrof helaas Anish Giri die nog een kans had op toernooiwinst maar door de nederlaag terugviel naar 50% en daar bleef. Dat leidde tot de volgende eindstand:

Deze eindstand vertelt niet het hele verhaal. Even ter vergelijking nog de stand na zes ronden:

In de zevende ronde verloor Topalov onnodig van Carlsen. Dat werkte nogal door en de Bulgaar pakte in de laatste twee ronden ook een nul. “Het was echt niet overduidelijk dat ik tegen Topalov zou gaan winnen en als dat niet gebeurd was had ik het toernooi niet gewonnen” aldus Carlsen na afloop. Zo blijkt maar weer eens dat het verschil tussen een goed en een slecht toernooi in één zet kan liggen…

Dat geldt ook voor Giri. Niet verliezen tegen Carlsen had een hoop gescheeld, maar hij zal vooral balen van dat ene moment in zijn zwartpartij tegen Mamedov. Het leek een correcte remise, maar de computer gaf na afloop anders aan…

De overwinning tegen Giri was de enige partij waar Carlsen echt tevreden mee was (wat ook te maken had met de grote hoeveelheid remises in het toernooi, ook van hemzelf). Naast dat het hem de toernooiwinst gaf heeft hij nu eindelijk een plusscore tegen onze landgenoot bereikt. Handig voor eventuele toekomstige twitterfitties…

Foto: toernooiwebsite

Er waren dus veel remises in Shamkir, ondanks het verbod op remise-aanboden. Was er geen strijdlust bij de spelers? Werd er gewoon correct gespeeld? Een beetje van allebei wellicht. Een typisch voorbeeld was de partij van de laatste ronde van Giri. Wojtaszek speelt in het Catalaans een nieuwe zet, Giri reageert goed, er volgt een vrij geforceerde afwikkeling, uiteindelijk blijven alleen ongelijke lopers en f,g,h over dus doorspelen heeft dan geen zin. Zwart valt moeilijk iets te verwijten en wit misschien ook niet.

 

2 Reacties

  1. Avatar
    wimw 28 april 2018

    Dank weer voor deze analyses. Giri zal toch wel behoorlijk gebaald hebben van zijn verlies tegen Carlsen. Over zijn 41e zet dacht hij ruim een half uur na. De website gaf alleen Tf3, maar verder niets; Giri koos voor Th3, wat de engine helemaal afwees, maar Tf3 was ook verloren, zoals je laat zien.

  2. Avatar
    FlatlandR 29 april 2018

    Mooi die zetten van Magnus: 36… De8! en 40… Dd8! Paraderen in het paleis. Klein, fijn, ijzersterk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.