Spanning stijgt in Assen

In Assen is morgen de laatste speeldag van het Nederlands Jeugdkampioenschappen in de hoogste drie leeftijdscategorieën (A, B en C). Met een spannende laatste ronde in het vooruitzicht, bij de Nederlandse Jeugdkampioenkampioenschappen in Assen, is het tijd voor een kleine inventarisatie wie de titelkandidaten zijn. En niet alleen de spelers voor de titel, maar ook voor de tweede plaatsen die recht geven op een EK-uitzending.

Het is de tweede editie in dit door het comité voortreffelijk georganiseerde toernooi. De Stichting Jeugdschaak Noord doet voortreffelijk werk met het opzetten van het hele gebeuren. Niet alleen wordt er een prima nevenprogramma georganiseerd, maar ook het toernooi zelf loopt op rolletjes.

A-jeugd
In dit toernooi gaven twee IM’s acte de préséance: Liam Vrolijk (2432) en Caspar Schoppen (2396). Op voorhand waren er vier FM’s die het dit tweetal moeilijk zouden kunnen maken: Max Warmerdam (2378), Siem van Dael (2268), Joris Kokje (2265) en Esper van Baar (2237).
Liam en Siem bleken niet erg in vorm en haakten al eerder af om de titelstrijd. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde leek er geen vuiltje aan de lucht voor Max Warmerdam. Hij toonde goede vorm en vooral zijn partij tegen Caspar Schoppen, die hij met zwart van het bord kegelde, mocht er wezen (zie analyse beneden). Maar Warmerdam bracht zichzelf in moeilijkheden, verloor materiaal én de partij van Wiggert Pols en zag daardoor zijn tegenstander en Joris Kokje langszij komen. Ook Casper Schoppen behoort nu tot de kanshebbers voor een uitzending. Tot overmaat van ramp heeft de paring opgeleverd dat Max nu met zwart moet spelen tegen de nummer één geplaatste speler: Liam Vrolijk. Die zal er veel aan gelegen zijn om zijn mislukte toernooi nog enig aanzien te geven. Wat een apotheose gaat dat opleveren!

Tussenstand aan kop na 6 ronden:

Paring zevende en laatste ronde:

AB-meisjes
In deze categorie ontspon zich een tweestrijd tussen Robin Duson en Anna Martinez. Robin won in de voorlaatste ronde knap van Marrit Adema, die ook nog een kans op het kampioenschap had. Anne kwam niet verder dan remise tegen Quirine Naber, waardoor Duson met het ingaan van de laatste ronde een halfje meer heeft dan haar concurrente Anna.

Tussenstand aan kop na 6 ronden:

Paring zevende en laatste ronde:

B-jeugd
De titelstrijd in dit toernooi werd niet spannend. Eelke de Boer bleek een klasse apart, hij was dus ook al een ronde voor het einde zeker van het Kampioenschap.

Eelke de Boer wordt gefeliciteerd door fotograaf Harry Gielen (die hem tevens voor de camera een interview afnam (klik op de foto voor dit interview)

Eelke versloeg zijn belangrijkste concurrenten, Charlie Tang, Rembrandt Bruil en Jonas Hilwerda in de onderlinge partijen en omdat ze elkaar het leven ook zuur maakten, kwam de titel niet meer in gevaar voor De Boer. De strijd om de tweede plaats is echter hevig en bij het ingaan is het Rembrandt die de beste papieren heeft voor een EK-plaats. Hij hield in een stevig gevecht in de voorlaatste ronde zijn naaste concurrent Charlie op remise.

Tussenstand aan kop na 6 ronden:

Paring zevende en laatste ronde:

C-jeugd
Dit is het enige toernooi waarin besloten werd om negen ronden te spelen. Het bleef tot aan de laatste ronde ongemeen spannend. Het grote talent Machteld van Foreest scoorde 7 uit 8, maar daar deed haar enig overgebleven concurrent, Daniel Kutchoukov, niet voor onder. Ze lieten allebei twee halfjes liggen, maar moeten in de laatste ronde vol aan de bak voor de titel. De enige die het moordende tempo tot aan de zevende ronde een klein beetje kon volhouden, was Onno Elgersma, maar hij ging ten onder in de achtste ronde tegen Khoi Pham. Zij staan op eerbiedige afstand met 5½ punten.

Tussenstand aan kop na 8 ronden:

Paring negende en laatste ronde:

C-meisjes
In dit toernooi bleek in de top remise troef. Dat wil zeggen: de twee meisjes die een gevecht om de titel voerden (Wendy Huang en Basa Manasvita) gaven beide wat halfjes af en wonnen de rest. Basa deed dat iets beter dan Wendy, want in de voorlaatste ronde slaagde Wendy er niet in om de verdediging van Veronique Bogouslavskii te slopen, terwijl Basa Mirthe Hatzmann wist te verslaan. Daarmee lijkt Basa de tweestrijd met Wendy in haar voordeel te beslechten.

Tussenstand aan kop na 6 ronden:

Paring zevende en laatste ronde:

Analyse

Schoppen, Casper – Warmerdam, Max
1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. Pc3 d5 4. Pf3 Lg7

5. h4
Tegenwoordig erg in de mode, mede door toedoen van Mamedyarov.
5…c5
Ik heb vroeger al geleerd dat een flankactie beantwoord moet worden met een centrumactie. Dat is natuurlijk wel een open deur intrappen, maar in dit geval blijkt het geweldig te werken.
6. h5
Weer een pionzet, de consequentie van de vorige zet.
6…cxd4 7. h6 Lf8
Het lijkt erop dat wit een succesje heeft geboekt want de ‘Grünfeld-loper’ is terug naar zijn uitgangsveld gejaagd.
8. Pxd4
De enige partij die ik met deze stelling heb kunnen vinden, ging verder met 8. Pxd5 Pxd5 9. cxd5 en eindigde in remise (Matthey, Floeter, 2016).
8…e5
Zwart pakt het zeer voortvarend aan.
9. Pf3
Wit had misschien een stukoffer moeten brengen om iets aan zijn ontwikkeling te doen: 9. Lg5!? exd4 10. Dxd4 Pbd7
[10…Le7? verliest dan onmiddellijk vanwege 11. Pxd5] 11. Pxd5 Da5+ 12. Ld2
[12. Kd1? gaat dan ook weer niet voor wit vanwege 12…Pxd5! 13. Dxh8 Pb4! en zwart wint!] 12…Dd8 13. Lg5 en dan was de partij in een korte remise geëindigd.
9…d4 10. Pxe5?!
Wit eist veel van zijn stelling en gezien het vervolg had hij beter van deze pion kunnen afblijven. De bedoeling is natuurlijk dat het paard op c3 nog even niet geslagen kan worden na ruil op d8 en Pxf7+.
Opnieuw was 10. Lg5 een mogelijkheid, maar nu zou zwart na 10…Le7 11. Lxf6 Lxf6 12. Pd5 Le6 ook al het betere van het spel hebben gehad.
10…Pc6
Een volkomen logische ontwikkelingszet. Zwart wil graag het actieve paard van wit ruilen tegen zijn net ontwikkelde stuk.
Gek genoeg had zwart al materiaal kunnen buitmaken met het wat merkwaardige 10…Dd6!? Helemaal duidelijk is dat overigens niet, want na 11. Lg5!? Dxe5 12. Lxf6 Dxf6 13. Pd5 Dd8 14. Dxd4 Zwart moet zich nu in allerlei bochten wringen om zijn materiële voorsprong te behouden met 14…Lb4+ 15. Kd1 Tg8 16. Pf6+ Ke7 17. Pxg8+ Dxg8 (zie analysediagram)
analysediagram
Ga d’r maar aan staan. De engine vindt het heel goed voor zwart…
11. Pxc6 bxc6
12. Pb1
Opnieuw moeten we weer kijken naar 12. Lg5 waarna 12…Le6 het best lijkt.
[Hier is 12…Lb4? fout vanwege 13. Th4! Dat is dan wel een van de voordelen van de opmars van wits h-pion!] 12…Pe4!
Zwart heeft kennelijk genoeg van dat Lg5-gedoe en zet nu de witte stelling flink onder druk. Het zwarte paard staat hier geweldig sterk.
13. Pd2 Lb4
De stukken van wit komen steeds meer in de kreukels te staan.
14. Dc2?!
Hij probeert het lastige paard te verdrijven, maar dat lokt natuurlijk ook een actieve loperzet uit. En eigenlijk gaat het na deze ongelukkige damezet wat kwaad tot erger.

14. a3 faalt al op 14…Df6 15. f3 Df4! en wit kan al meteen ophouden.
Ook 14. Da4 gaat mis na 14…Db6
Er valt nauwelijks iets van te maken maar wellicht viel 14. g3 nog te proberen. Na 14…Df6! 15. Th2 mag wit hopen nog ooit los te komen. Zwart moet heel adequaat handelen om het voordeel te behouden. 15…Tb8! houdt het initiatief vast en vermoedelijk gaat wit het dan ook niet meer redden.
14…Lf5

15. Da4?!
Na dit logische antwoord is de witspeler al verloren. Maar er zijn nauwelijks alternatieven.

15. g4 wordt weerlegd door 15…d3 16. exd3 Pxf2 17. Kxf2 Dd4+ 18. Ke2 Lxg4+ 19. Pf3 O-O-O en dit gaat wit niet overleven.
15…Db6
Zwart ontwikkelt vrolijk verder en brengt meteen dreigingen op f2 in de stelling.
16. Db3

Deze zet wordt bekritiseerd op de toernooisite, maar er valt geen zinnig alternatief te bedenken.
Zo wordt bijvoorbeeld 16. g4 hardhandig weerlegd met 16…d3 17. Th2 Pxd2 18. Lxd2 Lxd2+ 19. Kxd2 Dxb2+
16…O-O-O!
Max speelt het heel vakkundig. Hij mobiliseert al zijn strijdmachten alvorens hij overgaat tot het uitdelen van de genadeklap.
17. g4
Wit probeert in zijn wanhoop iets terug te doen.
17…d3
Na 17…Lxg4 zal hij gehoopt hebben met 18. Lh3 nog iets terug te kunnen doen. De stelling blijft overigens hier ook verloren na bijvoorbeeld 18…Lxh3 19. Dxh3+ f5 20. Dd3 Pc5 21. Df3 d3
18. e3 The8
Zwart betrekt het laatste stuk in de aanval en offert daartoe maar al te graag de loper op f5.
19. gxf5
19…Pxf2!
Die is dan niet zo moeilijk meer, maar het spel daarvoor was zonder meer voortreffelijk.
20. c5 Dxc5 21. Kxf2 Dxe3+ 22. Kg2
Een speler moet altijd kiezen uit diverse aantrekkelijke voortzettingen. Het is dan soms niet zo makkelijk om de meest efficiënte en ‘cleane’ weg naar de winst te vinden. Warmerdam heeft er geen problemen mee:
22…Dg5+! 23. Kf3 Te3+
Caspar Schoppen maakt nu een mooi gebaar naar zijn tegenstander toe en laat zich heel sportief mat zetten.
24. Kf2 Dg3# 0-1

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

2 Reacties

 1. Avatar
  Jaap Amesz 04 mei 2018

  Ik heb compleet gemist hoe het NK van 9 naar 7 rondes is gegaan. Weet iemand te vertellen wat de motivering is?

 2. Avatar
  TheBlackKnight 04 mei 2018

  In het regelement staat beschreven dat de organisatie bepaald met als richtlijn, onder 20 deelnemers 7 ronden, boven de 20 deelnemers 9 rondig. De C groep is de enige boven de 20 deelnemers.

  Al vind ik 7 ronden voor een NK wel weinig. Ik ben benieuwd waarvoor niet meer deelnemers in de A groep meedoen, wellicht zijn de Internationale toernooien voor hoger gerate spelers aantrekkelijker.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.