“Het levensverlengende effect van schaken” door Jan Willem Duijzer. Column van Schaakvereniging Promotie.

The Lancet, 14 april 2018: “Risk thresholds for alcohol consumption: combined analysis of individualparticipant data for 599.912 current drinkers in 83 prospective studies”. De laatste in een jarenlange reeks wetenschappelijke artikelen over de gezondheidseffecten van alcohol. Met helaas een weinig bevredigende, maar wel aannemelijke conclusie: alcohol, in welke mate dan ook, is ongezond. Een glas bier of een wijntje betaal je met een levensverkortend effect van ca. een half uur. Het te verwachten effect van deze publicatie was veel ophef in de media en uiteraard volgde ook al snel de vraag aan de gezondheidsraad en andere instanties om indringender te gaan waarschuwen tegen alcoholgebruik.

Ik denk dat het goed is om te weten dat het gebruik van zelfs weinig alcohol risico’s heeft. Te lang is daar om heen gedraaid. Maar ik denk dat het ook goed is om te beseffen dat deelnemen aan het verkeer ook riskant is. Een autoritje van een kwartier heeft ongetwijfeld al een (gemiddeld) levensverkortend effect, door alle risico’s waar je tijdens zo’n ritje aan blootstaat. Het zou me niet verbazen als die risico’s vergelijkbaar zijn met een of twee biertjes. En dat geldt voor heel wat andere zaken net zo goed. Huishoudelijke klussen zijn bewezen riskant. Naar een voetbalwedstrijd gaan is vast niet zonder gevaar. Een vakantie naar het buitenland boeken is het accepteren van allerlei risico’s. En zelfs zoiets onschuldigs als boodschappen doen kan verkeerd uitpakken. Stress in de rij voor de kassa, gesjouw met tassen, op een overvolle fiets naar huis rijden; onderschat het allemaal niet. Leven zonder risico bestaat niet. Thuis blijven met af en toe een wandeling op het woonerf is waarschijnlijk nog de beste optie.

Van de meeste fysieke sporten is bekend dat de levensverlengende en de levensverkortende effecten elkaar zo’n beetje in evenwicht houden. Reden waarom artsen vrijwel altijd groen licht geven voor sportieve ambities. Ze weten heus wel dat een marathon lopen niet zonder gevaar is, maar de lichamelijke en mentale voordelen zijn blijkbaar zo groot dat hardlopers geen strobreed in de weg gelegd wordt.

Met zo’n titel leest u nu natuurlijk razendsnel verder. Lees de column van Jan Willem hier !

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.