“Mat in Mar del Plata” door Hans Meijer. Column van Schaakvereniging Promotie.

Hans Meijer neemt ons in zijn column mee naar Argentinië. Natuurlijk mag een schaakopgave niet ontbreken.

Na een busreis van vijf uur kwamen Bernard Bannink en ik vanuit Buenos Aires in Mar del Plata aan. Daar hadden we ons ingeschreven voor het 49° Abierto Internacional Ciudad de Mar del Plata. Sinds mijn vorige toernooi in Andorra waren er vier jaar verstreken en had ik vrijwel geen partij gespeeld. Wat stond mij als veteraan tussen de vele jongeren te wachten. Tijdens een van onze gesprekken met FM Raul
Lapicki, een andere veteraan, merkte deze op dat wij de eerste schakers uit Nederland waren die in Mar del Plata meespeelden. Toen ik hem vertelde dat Jan Timman ons in 1982 was voorgegaan reageerde hij enthousiast en vertelde ons dat hij Timman toen van wereldkampioen Anatoly Karpov had zien winnen. Timman won in 1982 het GM-toernooi met grote overmacht. Hij scoorde 9.5 uit 13 (+8; =3; -2) en bleef zo Portisch, 8 uit 13, Seirawan en Karpov, beiden 7.5 uit 13, voor, klik hier. Een diepgaande analyse van zijn partij tegen Karpov is in Timman’s Schaakwerk 1 (1983) te vinden.

In dit boek las ik dat de herrie van de vakantiegangers die in deze badplaats neergestreken waren veel deelnemers parten gespeeld had. Wat dat betreft kan ik melden dat er in Mar del Plata bar weinig veranderd is.

Lees zijn column hier verder!

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.