Magnus Leidsche Rijn E1 winnaar in Naaldwijk

In Naaldwijk werden gisteren onder tropische temperaturen de Nederlandse Kampioenschappen t/m 10 jaar voor clubteams gespeeld.

Het toernooi, dat de laatste drie jaar in Zuid-Scharwoude was gehouden, is nu geadopteerd door “Westland schaakt” en gehuisvest in Naaldwijk. Gastvereniging Schaakmat Westland had het toernooi ondergebracht in de “Ontmoetingskerk”, een mooie gelegenheid maar de door de aanwezigheid van een koepel in de aula liepen de temperaturen naar dik boven de 30 graden op. Er werd gespeeld met een soort blitztempo van 10 minuten + 10 seconden per zet. Het toernooicomité onder de bezielende leiding van toernooidirecteur Ard Dekker was erin geslaagd om de nodige sponsoring binnen te halen. Daarbij was Lohuis Lighting & Energy als hoofdsponsor aangetrokken.

Directeur Anton Lohuis kwam aan het eind van het toernooi persoonlijk de prijzen overhandigen. Toevallig had ik persoonlijk nog goede herinneringen aan deze sponsor in de tijd dat hij in Zundert was gevestigd. Daar was ooit een groot, prestigieus snelschaaktoernooi gehouden, dat is zowaar op mijn naam had geschreven.

Na de suprematie van Almere, die het toernooi tweemaal op rij had gewonnen, leek het Kampioenschap van deze editie op voorhand een tweestrijd te worden tussen Magnus Leidsche Rijn en de Eindhovense Schaakvereniging (ESV). Bij Magnus Leidsche Rijn zat o.a. de Pupillenkampioen van het vorige jaar, Mees de Heij, en de ESV had de huidige E-kampioen, Tommy Grooten, in de gelederen. Dat betekende overigens niet dat er geen andere teams waren die niets in de melk te brokkelen hadden. Zo bleken de teams van Voorburg en RSR Ivoren Toren en Almere geduchte tegenstanders.

De confrontatie tussen Magnus Leidsche Rijn (links) en de Eindhovense Schaakvereniging (rechts)

Niettemin gingen beide teams voortvarend te werk waarbij de Utrechtenaren vrij vaak met 4-0 wonnen en de ESV meestal met 3-1. Het meest cruciaal werd de vijfde ronde. Daarin stond het titanenduel tussen beide koplopers op het programma. Op het laatste bord slaagde Elyisa Feng er in om Koen Aubel te verslaan, maar aan bord drie joeg Kobe Smeets Eindhovenaar Ivan Ponomarev door de vlag: 1-1. Het ging nu om de partijen tussen Tommy Grooten – Polle van Arendonk en Mees de Heij – Wendy Huang. Polle overleefde in een Franse partij enkele bange momenten op de koningsvleugel en sloeg in de slotfase hard toe door zijn gevaarlijke vrijpion aan de andere kant van het bord te verzilveren. Dat betekende dat Wendy moest winnen, maar dat liet de stelling helemaal niet toe. Sterker nog: ze stond twee pionnen achter, maar gek genoeg was het heel lastig voor Mees omdat hij met een ingesloten paard had te kampen. Toen aan beide kanten de seconden wegtikten bood Wendy heel verrassend remise aan. Mees, die altijd wil winnen, wuifde het aanbod weg, maar had niet in de gaten dat hij zijn laatste seconden aan het opsouperen was. En ineens viel zijn vlag…

Daarmee was er dus een voor de ESV onverdiend gelijkspel op het scorebord gekomen, maar daardoor bleef het nog wel spannend! Magnus had echter nog altijd de fikse voorsprong in bordpunten met nog twee ronden te gaan. De ESV kon dus alleen maar hopen op een misstap van de concurrent. Die kwam er niet hoewel er in de laatste ronde nog even een sensatie in de lucht in. De ESV had vrij snel met hun laatste tegenstander afgerekend en Magnus stond op een voorsprong van 2-0. Op drie ging echter een dame verloren door een paardvorkje en op bord 1 stond Polle twee pionnen achter. Maar nu bleek de klasse van de spelers van Magnus Leidsche Rijn. Zij bogen allebei hun slechte stellingen om in overwinningen en pakten zo verdiend de zege in het toernooi.

V.l.n.r. Koen Aubel, Mees de Heij, Kobe Smeets, Polle van Arendonk met teamcaptain Bas van Arendonk

 

Eindstand bovenaan:

(de foto’s zijn van de auteur)

 

 

 

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.