Moderne schaakgrootmeesters leven langer

 

An Tran – Duy en zijn collega’s van de Universiteit van Melbourne hebben een studie uitgevoerd naar de levensverwachting van schaakgrootmeesters.

Verschillende malen was al door wetenschappers  vastgesteld dat topsporters bij fysieke sporten (waaronder ook begrepen voetbal, basketbal, wielrennen e.d.) een hogere levensverwachting hebben dan de gemiddelde mens. Wetenschappers kwamen uit op een vier tot acht jaar hogere levensverwachting.

An Tran- Duy en zijn team hebben een onderzoek uitgevoerd naar 1200 schaakgrootmeesters, voornamelijk mannen, afkomstig uit 28 landen en drie werelddelen. Zij deden hetzelfde naar 15.000 winnaars van Olympische medailles.

Uit hun onderzoek bleek, mede gebaseerd op informatie van de FIDE,  dat er geen verschil in levensverwachting is tussen deze groepen. Beide groepen hadden een hogere levensverwachting. In 2010 was de gemiddelde levensverwachting van een 25-jarige (professionele) grootmeester ruim 6 jaar hoger dan een gemiddelde 25-jarige persoon.  Voor een 55-jarige grootmeester was er een hogere levensverwachting van 4,5 jaar. Bij de berekening van de overlevingskansen werd gebruik gemaakt van de Kaplan-Meier methode.

Waarom dit zo is kan uit deze studie niet worden afgeleid, daar is meer onderzoek voor nodig. Topschakers besteden tegenwoordig veel aandacht aan hun fysieke conditie en mogelijk hebben zij  een kleiner risico op dementie en andere hersenaandoeningen.

In 1950 werden door de FIDE de eerste 27 grootmeestertitels toegekend en nu zijn er meer dan 1500 grootmeesters.

In zijn artikel citeert An Tran – Duy Isaac Asimov : ‘In life, unlike chess, the game continues after checkmate’. En hij voegt er nu aan toe: ‘Not only does the game of life continue after the checkmate but excelling in mind sports like chess means one is playing the game for longer’.

Voor het volledige artikel  met referenties  klik hier.

1 Reactie

  1. Avatar
    Frits Fritschy 28 mei 2018

    Op chess.com is hier een uitgebreide discussie over geweest. Mijn bijdrage daaraan: de studie houdt er onvoldoende rekening mee dat (top)grootmeesters uit een groep afkomstig zijn (intelligentie, voldoende financiële mogelijkheden om een dergelijke carrière te volgen) waar de levensverwachting toch al hoger is, of je nou schaakt of niet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.