Wereldkampioen Boris Spasski als secondant

Daniel Yarur (links) en Boris Spasski (rechts)

Eerste indrukken kunnen bedriegen. Enkele jaren geleden speelde ons gezin op het Griekse eiland Kreta in de FIDE Open in Rethymno. In de vierde ronde werd ik ingedeeld tegen Daniel Yarur Elsaca uit Chili. Mijn tegenstander was een wat tengere, kleine, grijze man uit Chili. ‘Een pensionado die van het spel houdt en heeft besloten om eens een toernooi in Griekenland te spelen’, dacht ik. De rating van mijn tegenstander was bijna 400 punten lager, Chili is geen echt schaakland zoals Rusland of India en ik had ook nog wit. Ik verwachtte een makkelijke partij.

Mijn tegenstander speelde een Versnelde Draak en ik was blij mijn favoriete egel-opstelling (met c4 en e4) op het bord te krijgen. Daniel verraste me door zijn paard naar h6 in plaats van f6 te spelen. Ik begreep dat f5 het idee van zwart was maar dacht dat dat te veel tijd zou kosten. Zwart werd gedwongen zijn zwarte loper of g7 te geven en met h4 begon ik de finale koningsaanval …. dacht ik. Zwart counterde echter met Db6 en ik werd geforceerd om de pion op f2 met schaak te geven en met mijn koning naar d1 te vluchten. Gelukkig won ik de partij alsnog nadat mijn tegenstander had verzuimd zijn ontwikkeling af te maken en prioriteit gaf aan het pakken en verdedigen van pionnen.

Toen Donna en Lisa klaar waren met hun partij gingen we eten in de gezellige straten van Rethymno. Bij puur toeval ging mijn tegenstander aan de tafel naast ons zitten en had als gast meegenomen …. WereldKampioen Boris Spasski. Daniel haalde een schaakbordje tevoorschijn en begon met Boris Spasski onze partij te analyseren.   Ik maakte contact met Daniel en hij nodigde me uit om mee te analyseren. Boris Spasski zag dit niet zo zitten, hij wilde niet dat zijn les verstoord werd. Het was interessant om de analyse van Boris Spasski van onze partij te volgen. Zijn belangrijkste les was dat mijn tegenstander te materialistisch geweest was en eerst zijn ontwikkeling had moeten afmaken in plaats van pionnen te pakken en te verdedigen.

Judith Polgar, Daniel Yarur en zijn dochter Marie Jose

Hier begint het eigenlijke verhaal. Ik vroeg me af hoe mijn tegenstander het zich kon veroorloven om met Wereldkampioen Boris Spasski als secondant over de wereld te reizen. Het tengere, grijze, kleine mannetje uit Chili waar ik tegen speelde bleek op de London School of Economics en op Harvard gestudeerd te hebben. Hij werd voorzitter van de Chileense beursautoriteit (1994 – 2000) en directeur van een aantal bedrijven. Als voorzitter van de Chileense Autoriteit Financiële Markten verdiende hij $3 miljoen per maand, dus net boven de Balkenende norm! Hij is co-voorzitter van de Judith Polgar foundation en voorzitter van de Chileense schaak foundation. Het zou mooi zijn als dit het einde van het verhaal is.

Echter sinds 2010 is hij in juridisch gevecht gewikkeld met zijn neef Jorge Yarur. Zijn neef claimt dat Daniel meer dan $64 miljoen van hem ontvreemd heeft. Jorge Yarur erfde van zijn vader veel geld (onder andere aandelen van de Chileense bank BCI die zijn vader geleid had). Toen zijn vader stierf had Jorge een aantal persoonlijke problemen (AIDS, drugsverslaving, depressie) die het voor hem onmogelijk maakte om zijn erfenis zelf te beheren. Hij vroeg zijn neef Daniel om dit voor hem te doen. Daniel deed dit van 1999 tot 2010. De juridische gevechten zijn nog steeds gaande op de Britse Maagdeneilanden, Chili en de Verenigde Staten. Daniel en Yarur sloten geen duidelijk contract over het beheer van de erfenis en de vergoeding die Daniel hiervoor zou ontvangen. Het zou kunnen dat Daniel zijn eigen compensatie regelde door een deel van het eigendom van zijn neef om zijn naam te zetten. Zestig miljoen dollar lijkt een belachelijk hoog bedrag maar niet als je realiseert dat Daniel als voorzitter van de Chileense AFM in dezelfde periode $400 miljoen zou hebben verdiend.

Een van de claims is dat Daniel aandelen aan toonder uit een kluis uit New York verwijderde en vervolgens op zijn naam liet registreren. Daniel’s verdediging was dat deze zaak niet in de Verenigde Staten ontvankelijk is omdat hij de aandelen in Panama had laten overschrijven. Daniel betwistte dus niet dat hij de aandelen aan toonder uit het kluis genomen heeft en op zijn naam had gezet maar alleen dat een Amerikaanse rechter er geen uitspraak over zou mogen doen! De waarde van deze aandelen aan toonder was $47 miljoen.

Genie of crimineel of allebei, de tijd zal het leren. Werd Wereldkampioen Boris Spasski betaald met geld van de neef Jorge of van het geld dat Daniel zelf verdiend had?

Eerste indrukken bedriegen. Er zat een hele wereld achter het kleine, grijze Chileense mannetje die ik geheel niet vermoedde toen ik achter het bord plaatsnam. Hetzelfde gold voor de partij, eerste indrukken bedriegen en je objectiviteit kan worden beïnvloed door de sterkte van je tegenstander. De ‘verrassende’ zet Ph6 in de Versnelde Draak werd ook gespeeld door onder andere Lombardy in het Amerikaans Kampioenschap in 1958 en door Arthur Kogan, de huidige coach van het Italiaanse mannenteam en van de website olalachess.com. Arthur’s slogan is ‘Make Your Pieces Smile 😊’. Hij moet er dus overtuigd van zijn geweest dat het paard op h6 ‘gelukkig’ was.

4 Comments

 1. Avatar
  Jaap Amesz mei 29, 2018

  Mooi verhaal! En aan de foto uit 2010 maak ik op dat het met Spassky rap achteruit is gegaan. In 2010 staat hij nog fier overeind en tegenwoordig zit hij in elkaar gekrakt in een rolstoel.

  • Avatar
   Han Schut mei 29, 2018

   Boris Spasski had een beroerte in 2006 tijdens een lezing in San Fransisco en in september 2010 in Moskou. De tweede beroerte verlamde hem deels aan de linkerkant. Onze ontmoeting was in juli 2010, dus twee maanden voor zijn tweede beroerte. Hij reisde in die tijd met Daniel Yarur naar veel toernooien zoals Gibraltar en Pula (Kroatië).

 2. Avatar
  wimw mei 29, 2018

  Een mooi verhaal, dat nog wel wat materiaal geeft voor een thriller met als achtergrond de schaakwereld. Ik heb het openingsboek van Boleslavski over de Siciliaanse Draak er op nageslagen. Hij brengt dit onder bij het Simagin-Veresov systeem als vierde variant. Het paard op h6 moet de opmars van f5 ondersteunen. Een voorbeeld is een partij van Geller tegen Larsen uit 1967 in Monte Carlo, al wordt de stelling vanuit een andere opening bereikt en loopt het daar wat anders. Dat sterk bezette toernooi werd overigens gewonnen door Fischer.

  www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1049305

  • Avatar
   Han Schut mei 29, 2018

   Ja, net een thriller. Hij noemde een van zijn bedrijven op de Britse Maagdeneilanden overigens Euweland Corp. Dus ook in zijn criminele activiteiten komt het schaken weer terug!
   (Alle activa van de bedrijven van Daniel Yarur in de Britse Maagdeneilanden, dus ook Euweland, zijn bevroren. Dit is gedaan na aanleiding van de uitspraken van de Chileeense rechters in deze zaak.)

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.