Trumps meesterzet op het Europese Staalschaakbord?

Schaken op het Europese Staalmarkt, deel 31

Wat moet je doen als je tegenstander de aanval opent op jouw damevleugel? Moet je verdedigen op die vleugel? Moet je een tegenaanval openen op dezelfde vleugel? Of moet je een verrassingsaanval lanceren op zijn koningsvleugel. Of gewoon even afwachten, misschien overspeelt je tegenstander zijn hand en gaat hij in de fout. Eén verkeerde zet en de stelling kan ineenstorten. En bij schaken geldt dat op iedere zet een andere zet volgt totdat …

De Amerikaanse schaakbond heeft wijzigingen doorgevoerd bij toptoernooien in Amerika. Buitenlanders moeten 25% meer inschrijfgeld betalen (junioren 10%) en bij winst moeten buitenlanders over hun prijzengeld een extra belasting van 25% betalen, junioren 10%. Daarnaast geldt ‘aanraken is zetten’ niet meer voor de Amerikanen, wel voor de buitenlanders. Deze maatregelen gingen direct per 1 juni in. De Amerikaanse schaakbond heeft besloten geen ontheffingen te verlenen. De FIDE is gepasseerd want die heeft zelf problemen genoeg en wordt door Amerika gezien als een ‘lame duck’.

Fire on Board again!

In de nieuwe editie van Fire on Board speelt oom Donald de hoofdpersoon. De Amerikaanse regering heeft afgelopen donderdag bekend gemaakt dat per direct importheffingen worden ingevoerd op staal (25%) en aluminium (10%). Oom Donald maakt hiermee een van zijn verkiezingsbeloftes waar, ter bescherming van zijn Amerikaanse staalarbeiders. Oom Donald heeft ook besloten geen ontheffingen te verlenen en dit is tegen het zere been van zijn vrienden en bondgenoten in Canada, Europa en Japan en ook met China lijkt de ontluikende vriendschap al weer over. Met Mexico was hij al lang geen vriendjes meer.

Op het wereldwijde staalschaakbord is er nu een geheel nieuwe stelling ontstaan die enigszins lijkt op een stelling uit 2002 toen de Amerikaanse regering ook importheffingen op staal had ingevoerd. Deze maatregel bleek een averechts effect te hebben en de Amerikaanse economie te schaden. Na anderhalf jaar moesten de Amerikanen de importheffing weer ongedaan maken, anders dreigde er ook nog een boete van 2 miljard dollar van de Wereldhandelsorganisatie.

Maar wat is nu een goed antwoord op deze blufzet van oom Donald? Canada, Mexico en Europa hebben al tegenmaatregelen aangekondigd en dit gaf aanleiding voor de internationale pers om een scenario te schetsen van een mogelijk ontluikende wereldwijde handelsoorlog met alleen maar verliezers. Europa wil over enkele weken inzetten op importheffingen op Harley Davidsons, Bourbon ‘Whisky’s, Bluejeans, pindakaas e.d. uit staten waar zij de Republikeinen hopen te raken want er zijn voorverkiezingen op komst dit jaar. En Europa begint twee procedures bij de Wereldhandelsorganisatie, een tegen de staalmaatregelen van Amerika en een tegen China over schending van eigendomsrechten, dit laatste wonderwel samen met Amerika.

De Fransman Macron wil een harde lijn volgen en de Duitse Merkel wil voorzichtiger opereren. Merkel heeft meer te verliezen dan Macron. ‘No Mercedes anymore on Fifth Avenue’, zei oom Donald. Hij heeft al gedreigd met importheffingen op Europese (lees Duitse auto’s) als Europa tegenmaatregelen zou nemen. Ook zo’n importheffing op auto’s zal de Europese staalindustrie schaden. Dan is ook een handelsoorlog niet ver weg, is de verwachting. Merkel gruwt hiervan alleen al bij de gedachte.

De consumenten, werknemers, gepensioneerden en belastingbetalers zullen uiteindelijk op verschillende manieren het gelag moeten betalen. 

De Europese staalindustrie zit voorlopig met de gebakken peren. In plaats van het aanpakken van de grootste boosdoener op de staalmarkt, het staal dumpende China, wordt nu wereldwijd chaos gecreëerd. De staalbedrijven zien hun omzetten en winsten dalen en zoeken naar andere wegen om hun staal af te kunnen zetten en dat kan natuurlijk niet goed blijven gaan. Bij een wereldwijde overproductie zijn saneringen en reorganisaties niet uitgesloten. En als de winsten dalen heeft dit ook invloed op de investeringen. Minder innovaties en ook het bereiken van de klimaatdoelen raakt verder uit zicht (voorkomen van CO2 uitstoot, van uitstoot van fijnstof en andere schadelijke stoffen, de wens van energieneutraal produceren etc.). De staalindustrie staat hoog op de internationale lijstjes van vervuilende en energie verslindende industrieën. Ze willen graag iets doen aan deze problematiek, maar daarvoor is heel veel geld nodig. Zonder staal kan onze wereld niet.

Het NOS journaal ging weer langs bij Theo Henrar

Bij het aanvankelijk goede nieuws op donderdag 22 maart ging de NOS langs bij Theo Henrar, bestuursvoorzitter van Tata Steel Nederland, en nu bij het slechte nieuws ook weer op donderdag 31 mei. Henrar stelde zich diplomatiek op en erkende dat voor zijn staal andere afzetmarkten gevonden moeten worden als de Amerikaanse klanten minder staal bij Tata Steel Nederland bestellen. Ook gaf hij aan dat de Amerikanen graag Dutch Steel kopen omdat andere bedrijven deze kwaliteit niet kunnen leveren.

Tegen het Financieel Dagblad zei Henrar onder meer:

‘Voor een land dat openstaat voor een open markteconomie is dit besluit zeer teleurstellend, want dit lokt een handelsoorlog uit.’‘De Europese maatregelen zijn met precisie gekozen. Heel afgewogen, Europa moet zijn tanden laten zien.’

Hij pleitte ook voor de invoering van Europese vrijwaringsmaatregelen om te voorkomen dat de Europese markt wordt overspoeld door staal uit landen die hun producten niet meer naar de VS kunnen exporteren. ‘Het is niet de bedoeling dat de Europese markt wordt verstoord door een tsunami van staal’, zei hij.

Voor de Europese Unie als totaal zijn de staalheffingen maar een speldenprik, ze liggen meer wakker van de ongecontroleerde acties van Oom Donald. Hij is een onderhandelaar die vaak ontregelt (en bluft) om een zo groot mogelijk resultaat uit zijn onderhandelingen te slepen. Daarbij lapt hij alle afgesproken regels aan zijn laars en negeert hij de Wereldhandelsorganisatie. De meningen zijn sterk verdeeld hoe je tegen zo’n bondgenoot, die nog machtig is ook, moet optreden want het is politiek een onontgonnen terrein met veel valkuilen.

Deze week in Elseviers Weekblad:

Dreigen, draaien, succes: de methode Trump 

Donald Trump is lomp, grofgebekt en in bijna alle opzichten ‘onpresidentieel’. Europa beziet het met afschuw. Maar hij boekt wel successen, in binnen- en buitenland. Werkt zijn onorthodoxe aanpak van dreigen en draaien dan toch?

Meesterzet of blunder?

De Trump-aanhangers zullen het een meesterzet vinden, de rest van de wereld vindt het een onvergetelijke blunder. The Washington Post: Trump thinks  he’s saving trade. The rest of the world thinks he’s blowing it up.

Fusieadvies aangevraagd bij de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Tata Steel Nederland

De COR van Tata Steel Nederland buigt zich over het fusievoorstel om hierover advies te geven. Gelet op deze complexe materie is dit geen eenvoudige klus voor de leden. Daarom worden de nodige experts ingeschakeld om hen bij te staan bij de beoordeling van het fusievoorstel. De COR heeft al aangegeven dat dit de nodige tijd zal vergen en dat zij wil meewegen de ervaringen opgedaan bij de vorming van Corus ruim 20 jaar geleden en de overname door Tata Steel in 2007. Het doel dat de COR wil nastreven is het verkrijgen van de nodige bestaanszekerheid voor het personeel, nu en in de toekomst. Het verkrijgen van waarborgen voor continuïteit van Tata Steel Nederland met bijbehorend goed werkgeverschap is hierbij essentieel.

En dan komt oom Donald die hier gewoon doorheen fietst, een externe factor waaraan Tata Steel Nederland nauwelijks iets kan doen, maar wel voor de gevolgen opdraait.

Herrie in Duitsland

 Bij Thyssenkrupp in Duitsland heeft Elliott Management Corporation, een activistische Amerikaanse belegger, het gemunt op Heinrich Hiesinger, de bestuursvoorzitter van Thyssenkrupp. Elliott is in Nederland bekend van zijn aanval op AkzoNobel vorig jaar. Daar hadden ze het o.m. gemunt op de president-commissaris Anthony Burgmans, oud-bestuursvoorzitter van Unilever. Hier wilden ze AkzoNobel ook verder in delen splitsen. Deze strijd heeft Elliott verloren. Dit activistische hedgefund wordt geleid door de Amerikaanse eigenaar en miljardair Paul Singer.

Zij vinden, volgens Bloomberg en Reuters, dat de bestuursvoorzitter moet opstappen omdat hij niet de juiste strategie voert. De waarde van ThyssenKrupp kan worden verdubbeld als het concern verder wordt opgesplitst en er steviger wordt bezuinigd op de algemene kosten. Het concern is te log, met een veel te groot hoofdkantoor, vinden zij.

Elliott heeft recent haar aandelenbelang in ThyssenKrupp uitgebreid en probeert met een andere grote kritische aandeelhouder, Cevian, samen te werken om het doel te bereiken. Een grote rol speelt ook de voorgenomen joint venture met Tata Steel. Elliott vindt dat er teveel garanties zijn afgegeven aan Tata Steel Nederland en dit willen zij laten aanpassen. Ook vinden zij dat onvoldoende rekening wordt gehouden met de risico’s bij de hoogovens in Port Talbot (Wales). Verouderde hoogovens, grote (milieu)risico’s, geen waarborgen voor continuïteit en er moet jarenlang veel geld worden geïnvesteerd. Zij willen de voorliggende joint venture deal opnieuw evalueren.

Bij ThyssenKrupp hoopte men medio juni het joint venture contract te kunnen ondertekenen en Tata Steel dacht aan eind juni. Maar insiders zijn sceptisch en verwacht wordt dat het nog wel maanden kan duren voor er wordt getekend. Zowel bij ThyssenKrupp als bij Tata Steel Europe zijn nog niet alle activiteiten afgerond en goedgekeurd.

De stoelendans

Voor de nieuwe joint venture is het smoelenboek intern al nagenoeg gereed, daar wacht men niet mee tot na de tekening van het fusiecontract. Het smoelenboek geeft antwoord op de vraag ‘wie is wie’ in de joint venture? Wie gaan de nieuwe club leiden, wie nemen plaats in de Raad van Commissarissen? Wie gaan er mee naar het hoofdkantoor? Wie krijgt de leiding over een regio? Wie krijgen de leiding over de bedrijven in de regio? En natuurlijk ook: voor wie is er geen plaats meer, hoeveel arbeidsplaatsen komen er te vervallen in de komende jaren? Best spannend voor de medewerkers en leidinggevenden van Tata Steel Nederland. In ieder geval is toegezegd dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

En tot slot: waar wordt het schaaktoernooi in de nieuwe organisatiestructuur ondergebracht?

Tata Steel ThyssenKrupp Chess Tournament 2019

De evaluatie van de 80ste editie is achter de rug en er wordt hard gewerkt aan de 81ste editie. Wie worden er uitgenodigd? Krijgt de 14-jarige Vincent Keymer een kans in de B-groep?Bij deze toernooinaam is er rekening mee gehouden dat Tata Steel een meerderheidsbelang kan verwerven in de joint venture.

Koninklijke Hoogovens 100 jaar!

Eerst is van belang dat over drie maanden het 100-jarig bestaan wordt gevierd van onze Koninklijke Hoogovens! Ga vooral de mooie verhalen eens lezen op de jubileumsite!

Website: www.100jaarstaal.nl

(Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5, deel 6, deel 7, deel 8, deel 9, deel 10, deel 11, deel 12, deel 13, deel 14, deel 15, deel 16, deel 17, deel 18, deel 19, deel 20, deel 21, deel 22, deel 23, deel 24, deel 25, deel 26, deel 27, deel 28 deel 29 en deel 30)

 

1 Reactie

  1. Avatar
    Koorevaar 03 juni 2018

    Dag Han,

    Een interessante en veel voorkomende reactie van de professor. Ik heb n.a.v. jouw reactie nog een stukje toegevoegd. The Washington Post: Trump thinks he’s saving trade, the rest of the world thinks he’s blowing it up.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.