Altibox Norway Chess- een nieuw idee tegen de Najdorf

Persconferentie Hikaru Nakamura – Maxime Vachier Lagrave Foto Lennart Ootes / Altibox Norway Chess

De Najdorf-verdediging ontstaat na de zetten 1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 a6.

Stelling na 5… a6

Meestal wordt hier 6.Le3, 6.Le2 of 6.Lg5 gespeeld met vaak scherp spel en diep geanalyseerde openingsvarianten. De spelers zijn op zoek naar alternatieven  en recent zijn de zetten 6.Pb3, 6.a3 en 6.h4 geprobeerd. Het doel van wit is niet om met een groot voordeel uit de opening te komen maar om originele stellingen op het bord te krijgen waar wit wellicht beter bekend is met de ideeën achter de opening.

Magnus Carlsen introduceerde in Shamkir 2018 een nieuw idee dat deze week verder getest werd in de partij tussen Nakamura en Vachier Lagrave in het Altibox Norway Chess Tournament. Peter Heine Nielsen analyseert de partij tussen Carlsen en Wojtaszek uitgebreid in het laatste nummer van New In Chess 2018 (4).  Nielsen schrijft dat IM Ioannis Simeonidis hem al tijdens Tata 2017 Schaaktoernooi emailde met het idee.

Stelling na 4.Pc6.

Wit gaat hier meestal verder met 5.Lb5 gevolgd door 5… Ld7 6.Lxc6 Lxc6 en nu 7.Pc3 of 7.c4. Het nieuwe idee is de set-up met Dd2-b3-Lb2 en 0-0-0 met een oorspronkelijke stelling waar de spelers geen houvast hebben aan uitgebreide schaakanalyses. Wojtaszek zette de partij op met Pf6 en e6. Deze week koos Vachier Lagrave voor een set-up met g6-Lg7 en Pf6.

Nakamura, Hikaru – Vachier-Lagrave, Maxime
1. e4 c5 2. Pc3 d6 3. d4 cxd4 4. Dxd4 Pc6 5. Dd2 g6 6. b3 Lg7 7. Lb2 Pf6 8. O-O-O O-O 9. Kb1 Da5 10. Pge2 Opgave: hoe gaat zwart hier verder?

Stelling na 10.Pge2

De belangrijkste partijen die tot nu in deze variant zijn gespeeld met een analyse van de partij Maxime Vachier Lagrave en Hikaru Nakamura door chess.com.

 

 

Peter Heine Nielsen in New In Chess 2018 (4)

Wil je nog meer artikelen lezen die ik schrijf? Kijk dan op: Chess.com blog Han Schut

6 Comments

 1. Avatar
  wimw juni 07, 2018

  Ja, dat is heel interessant hoe wereldkampioenen nieuwe schaakwegen zoeken. Eigenlijk begint Carlsen vanuit het Gesloten Siciliaans met 2.Pc3, maar het gaat over in de Najdorf. In 1968 verraste Spasski zijn tegenstanders in de kandidatenmatches met het Gesloten Siciliaans. Hij  won er in de kwart finale drie keer mee van Geller en de halve finale twee keer van Larsen. Na de finale gewonnen te hebben van Kortsjnoj versloeg hij in 1969 Petrosian en werd wereldkampioen. Ik geef een partij tegen Geller, die natuurlijk een heel andere opzet heeft dan die van Carlsen, maar toen wel naar onbekend terrein voerde. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1049394

 2. Avatar
  Richard Vedder juni 07, 2018

  Ik zie weinig gelijkenissen met de Najdorf in de beide getoonde partijen

  • Avatar
   Jaap Amesz juni 07, 2018

   Zodra er een zwart paard op c6 komt, heeft het meer met andere Sicilianen te maken dan met de Najdorf. 1…c5 en 2…d6 is NIET de definitie van Najdorf.

   • Avatar
    Han Schut juni 07, 2018

    Ja, klopt, dit systeem is geen Najdorf. Daarom schreef ik ook: tegen de Najdorf en niet in de Najdorf. Dit ‘wapen’ tegen de Najdorf wordt in Chessbase geclassificeerd onder het Gesloten Siciliaans. 

    Wojtaszek is al jaren secondant van Anand en heeft dus het spel van Carlsen diep geanalyseerd. Maxime Vachier Lagrave is waarschijnlijk de beste Najdorf en Gruenfeld speler en weinigen willen met hem een debat aangaan in de standaard Najdorf. Het was voor mij logisch dat MVL een set-up koos met Lg7. Daar kijk je als Gruenfeld-speler direct naar.

    Dit was de vorige partij tussen Carlsen en Wojtaszek. Wel was wel een echte Najdorf:
    [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2018/06/Carlsen.pgn][/pgn]

 3. Avatar
  Jaap Amesz juni 07, 2018

  Om verwarring te vermijden is het wellicht handiger om te schrijven “om de Najdorf te voorkomen”.

 4. Avatar
  Han Schut juni 09, 2018

  IK heb de video van de persconferentie toegevoegd aan het artikel.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.