Caruana wint Norway Chess

Fabiano Caruana heeft Altibox Norway Chess gewonnen. Hij verloor in de eerste ronde van Magnus Carlsen, maar won daarna drie partijen (waaronder één in de laatste ronde) en wist zo als enige op 5 uit 8 te eindigen. Drie spelers eindigden met 4.5 punten op een gedeeld tweede plaats: Carlsen, Nakamura en Anand.

In mijn verslag na zes ronden stond Carlsen nog ongedeeld bovenaan, maar ik tipte toen al Caruana als kanshebber. In de zevende ronde kwam hij met wit niet verder dan remise tegen Nakamura, maar hij wilde mij niet teleurstellen en kwam in de achtste ronde gedeeld aan de leiding door met zwart Anand te verslaan.

Dat betekende dat de laatste ronde met maar liefst vier koplopers gespeeld werd! Twee hiervan speelden snel remise: Carlsen met zwart tegen MVL (remise door zetherhaling) en Nakamura met zwart tegen Aronian (veel ruilen en een potremise toreneindspel overhouden). De derde partij die eindigde was Karjakin-Anand. De Indiër won en kwam dus ook op plus één. Als de laatste partij (Caruana-So) remise zou eindigen zouden er vijf spelers gedeeld eerste eindigen! Dat zou pas een leuke tiebreak opleveren. Maar als de partij in een beslissing zou eindigen zou de winnaar van de partij ook de winnaar van het toernooi (en van 25ooo euro) zijn… Aan de foto van Lennart Ootes kunt u misschien zien hoe spannend de partij was.

Caruana zit in de tijdnoodfase op het puntje van zijn stoel!

In de tijdnoodfase werden diverse kansen gemist. Zwart offerde een toren op zet 40 en zo ontstond na de tijdnood deze stelling:

Wit moest 41.gxh3 doen en So had toen een keuze: 41…Td2 of 41…Td3?

A tempo speelde hij de verkeerde. Caruana maakte het cool af en won zo alweer een belangrijk toernooi!

9 Reacties

 1. Avatar
  wimw 08 juni 2018

  Een opmerkelijke wending: die toernooiwinst van Caruana en het maakt dat we nog meer uitkijken naar de WK match in november. Carlsen heeft dit toernooi dat sinds 2013 in zijn eigen land gehouden wordt alleen in 2016 gewonnen. Hij presteerde soms ronduit slecht, maar deze keer viel het mee. P.S. Nakamura was gedeeld tweede.

 2. Avatar
  Pieter Priems 08 juni 2018

  Ik vind het opmerkelijk dat So op de 41e zet a tempo een heel belangrijke zet speelt. Hij heeft dan toch tijd zat om het door te rekenen! Ik heb zelden gezien dat ze na de 40 direct een zet doen.

   • Avatar
    Dimitri Reinderman 08 juni 2018

    Ik heb geen reactie van So kunnen vinden, alleen van zijn tegenstander die het ook maar raar vond.

  • Avatar
   Joop Gijsbers 08 juni 2018

   Caruana gaf aan dat hij dacht dat So dacht al compleet verloren te staan en het geforceerde eeuwig schaak na Qd2 niet had bekeken.

 3. Avatar
  wimw 08 juni 2018

  Caruana zei in de nabespreking dat So na zijn 40e zet zijn plaats verlaten had, maar voor zijn 41e zet meteen terugkwam en direct die zet Td3 deed. Caruana veronderstelde dat So van de wijs was geraakt (raddled), doordat de spanning in de partij zo hoog was opgelopen. Een foute zet vlak na de tijdcontrole is een bekend fenomeen, maar in dit geval toch wel uitzonderlijk.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.