Ten Hertog en Beerdsen koplopers in Schaakweek Apeldoorn

In Apeldoorn is sinds afgelopen donderdag de Schaakweek bezig (die eigenlijk anderhalf week duurt, maar schaakanderhalfweek klinkt minder goed). In dit initiatief van Merijn van Delft zijn vele schaakgerelateerde evenementen te beleven:  o.a. een snelschaaktoernooi, een denksportfestival, een voetbaltoernooi met schakers, schaaklessen en elke dag een borrel (hier een volledig overzicht). De hoofdmoot is een grootmeestertienkamp waarin diverse jonge (en iets minder jonge) talenten kans krijgen een norm te scoren en ervaring op te doen. En misschien wel het toernooi te winnen! Want na drie ronden gaan Apeldoorner Thomas Beerdsen en Utrechter Hugo ten Hertog aan de leiding met 2.5 punten. Zij worden gevolgd door twee grootmeesters op 2 punten, Tiger Hillarp Persson en Sipke Ernst, terwijl Alexander Fier, eerder dit jaar nog winnaar van de grootmeestertienkamp van Batavia, onderaan staat met  slechts een half punt. Ook de twaalfjarige Indiër Rameshbabu Praggnanandhaa zal op een betere start gehoopt hebben dan zijn 1 uit 3. Er gebeurden ook veel rare dingen in het toernooi, zoals totaal gewonnen stellingen die verloren werden. En in de tweede ronde werden alle partijen door de speler met de laagste rating gewonnen! Verwacht dus vooral het onverwachte in de komende ronden: misschien gaat Fier gewoon nog wel het toernooi winnen…

In diverse partijen werden ook opmerkelijke keuzes gemaakt. Misschien had u het wel beter gedaan? Dat kunt u hieronder testen. Steeds twee vragen en dan de twee antwoorden (in de viewer).

Vraag 1, Kuipers-Fier. Is 20.f5 een sterke zet?

Vraag 2, Fier-Pijpers. Wat kiest u, 51.Pb5, 51.Pc6+ of 51.Td7?

Antwoord op vraag 1:


Antwoord op vraag 2:

Vraag 3, Ernst-Kuipers. Is 18…Lxh3 goed?

Vraag 4, Ten Hertog-Praggnanandhaa. 51…Kh6 of 51…g4?

Antwoord op vraag 3:

Antwoord op vraag 4:

 

Vraag 5, Warmerdam – Gascon del Nogal. 12…Kxh7 of 12…Kf8?

Vraag 6, Kuipers-Ten Hertog. 28.Ld2 of 28.Le3?

Antwoord op vraag 5:

Antwoord op vraag 6:

Tot slot nog een video gemaakt door Karel van Delft.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.