De echte toppers zingen niet in de Johan Cruijff ArenA maar schaken in Amstelveen

De vierde editie van ‘Schakers van Formaat’, de jaarlijkse simultaan met grote borden en stukken in Amstelveen, is wederom een groot succes geworden. Dit mede door Ajax-verdediger Joël Veltman en het nieuwe jeugdboek ‘Simon de Schaker – Akelige Arnold’ van Joyce van der Meijden. Maar vooral door het optreden van Jan Timman, Hans Böhm en Loek van Wely als ware schaakambassadeurs. De conclusie is dan ook gerechtvaardigd dat De Toppers niet in de Johan Cruijff ArenA zingen maar schaken op het Stadsplein in Amstelveen.

Hij kan momenteel door een zware knieblessure moeizaam lopen. Desondanks wilde Joël Veltman graag aanwezig zijn bij ‘Schakers van Formaat’ in Amstelveen. De Ajax-verdediger is een enthousiast schaakliefhebber en leerde het spel van zijn opa. Daarnaast werkt zijn vader bij Tata Steel. Vandaar dat Veltman – een mooie naam voor zowel een voetballer als een schaker – in 2016 met een klap op de gong de grootmeesterpartijen in De Moriaan mocht starten.


Maar de Ajacied had nog een belangrijke taak, het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het nieuwe jeugdboek ‘Simon de Schaker: akelige Arnold’ van Joyce van der Meijden.
Doelgroep zijn kinderen vanaf negen jaar. Van der Meijden heeft een boek geschreven over de tienjarige Simon, gemodelleerd naar haar eigen zoon Koen. Simon wil naast voetballer bij Ajax (waarom eigenlijk, kijk naar de afgelopen vier seizoenen) ook dolgraag Nederlands kampioen schaken worden. Een oude schaakcomputer speelt daarin een belangrijke rol. Veltman beloofde het boek over een jaar of tien te gaan voorlezen aan zijn net geboren dochter.

‘King Loek’ is in vorm

Na alle plichtplegingen, vastgelegd door onder andere Voetbal Inside en De Telegraaf, speelden Veltman en Koen een simultaanpartij tegen Loek van Wely, de regerend Nederlands kampioen. Hoewel ik zelf aanhanger ben van de eerste en laatste Nederlandse Europacupwinnaar (Feyenoord dus), besloot ik spontaan mijn diensten aan te bieden. Ondanks de uitstekende persoonlijke verhoudingen in ons team – ik kan merkwaardig genoeg altijd goed opschieten met Ajacieden – was er tegen ‘King Loek’ in bloedvorm geen kruid gewassen. Met een fraaie torencombinatie à la Steinitz tegen von Bardeleven, Hastings 1895, werden we weg gecombineerd. Daar kon de te hulp gesnelde Iozefina Paulet, een van de deelnemers aan het komende Deloitte NK Schaken, weinig meer aan veranderen.

Nieuwe wethouder doet eerste zetten

‘s Ochtends had de nieuwe Amstelveense wethouder Marijn van Ballegooijen het evenement geopend, samen met de hoofdorganisatoren Maarten en Florine Langen. De PvdA’er voerde op de zes borden van Jan Timman en Hans Böhm de eerste zet uit.

Als dank ontving Van Ballegooijen het boek over de toren uit de serie ‘Wij presenteren’ van Böhm en Yochanan Afek. Hoofdsponsors van Schakers van Formaat waren wederom het Coöperatiefonds van de Rabobank en de gemeente Amstelveen, met steun van schaakvereniging KLM-Pegasus.
Vervolgens moesten Timman en Böhm aan de bak. Over de gehele dag speelde de Arnhemse grootmeester veertien partijen waarvan er twee in remise eindigden. In d eerste sessie tegen Daniel Vanheirzeele, oprichter-eigenaar van schaakuitgeverij Thinkers Publishing in Gent, Stef van Haaren en uw verslaggever, beiden lid van Caissa Amsterdam. In de middagsessie snoepte een jeugdteam van Kennemer Combinatie Timman een halfje af.

Böhm al vier jaar ongeslagen

Ook zijn Hilversumse boezemvriend Hans Böhm deed het goed en hoefde slecht een remise af te staan op eveneens veertien partijen. Dit gebeurde tegen Gert-Jan van Vliet, Remco de Leeuw en Nick Mulder van sv Rokade in Lichtenvoorde die hiermee hun lange autorit beloond zagen. Vermeldenswaard is dat ‘Mr. Chess’ sinds de start in 2015 nog geen partij heeft verloren.
Loek van Wey maakte zijn debuut in Amstelveen en hoefde slecht een remise af te staan tegen een jeugdteam van Zuckertort, waarbij de stelling eigenlijk gewonnen was voor de ‘Wizard of Oss’. Hij speelde dertien partijen.


In de tussentijd schetsen twee cartoonisten de drie topschakers, genoten (en gruwden) de vele toeschouwers en kibitzers van de partijen op de borden van 4 x 4 meter. Er waren overigens voldoende schaaktafels om zelf een partijtje te spelen. Kortom, wederom een zeer geslaagde dag en pure reclame voor ons mooie spel.
Voor meer informatie zie www.schakersvanformaat.nl en www.hansbohm.com

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.