Ten Hertog wint Schaakweek met GM-norm, Warmerdam IM

Hugo ten Hertog heeft de grootmeestertienkamp van Schaakweek Apeldoorn gewonnen. Net als Tiger Hilarp Persson haalde de Utrechter 6 punten uit 9 partijen, maar de SB-punten vielen in zijn voordeel uit. Hij haalde hiermee ook zijn tweede GM-norm. Een IM-norm werd gehaald door Max Warmerdam en hij kan nu de IM-titel aanvragen.

Na zes ronden leek de strijd om toernooiwinst een tweestrijd te worden tussen Thomas Beerdsen (4,5) en Ten Hertog (5) met Tiger als eerstvolgende achtervolger (3,5). Naast toernooiwinst speelde ook de GM-norm (6 punten) een rol, maar rustig uitremiseren werd het niet: zowel Beerdsen als Ten Hertog vervolgen met een remise en een nederlaag (niet allebei in dezelfde volgorde). En dus was het in de laatste ronden op verschillende fronten spannend. HtH had een halfje nodig voor de GM-norm en om in ieder geval gedeeld eerste te worden. Dat was bij nader inzien niet zo spannend, de uitslag van de partij was eigenlijk al bekend voordat ie gespeeld had. Tegenstander Warmerdam had namelijk aan een halfje genoeg voor zijn laatste benodigde IM-norm en dus stonden er na een paar minuten twee koningen in het midden van het bord.

Hugo ten Hertog op de foto gezet door Henk Vinkes

Thomas Beerdsen moest harder werken: hij had namelijk een vol punt nodig tegen teamgenoot Stefan Kuipers. Teamgenoot of niet, Stefan speelde het slim door het slap te spelen en veel te ruilen. In een paardeindspel ging wit zelfs nog te ver en verloor hij nog. Dan was er nog de spanning of HtH gedeeld of ongedeeld eerste zou worden. Tiger moest met zwart winnen van Arthur Pijpers om de Utrechter te achterhalen en deed dat in Tigerstijl.

Opmerkelijk aan de Schaakweek is dat er weinig remises vielen. Niemand speelde meer dan vier remises! En de twaalfjarige scoorde zelfs alleen maar nullen en enen… kijkt u maar:

Veel vechtlust dus. Iemand die van de vechtlust profiteerde (en mede daardoor zijn norm scoorde) was Max Warmerdam. In mijn vorige verslag kon u zien hoe een remisecombinatie hem een vol punt opleverde. In de achtste ronde weer zoiets. De Limburger in de opening voor een zetherhaling, tegenstander Ernst ontwijkt de mogelijkheid tot remise en kan veertien zetten later opgeven…

Tot slot nog een opgave uit Kuipers-Pijpers. Zwart deed 20…Le6 en werd langzaam van het bord geschoven. Na afloop kwam er ongetwijfeld iemand naar de spelers toe met “Hee, volgens de computer had zwart met 20…Lxc2+ kunnen winnen!” Maar wat volgt er dan als wit de loper slaat?

3 Reacties

 1. Avatar
  wimw 16 juni 2018

  Ik heb met ontzetting naar dat dode, witte paard op b1 zitten kijken. Mogelijk is Arthur Pijpers toch in een voorbereide variant van specialist Tiger terecht gekomen, waarbij dat paardoffer op d5 niet echt een paardoffer is, omdat het witte paard op b1 niet meer in het spel komt.

  • Avatar
   Dimitri Reinderman 16 juni 2018

   Lijkt me zeer onwaarschijnlijk, was gewoon achter het bord verzonnen.

 2. Avatar
  Johan Hut 17 juni 2018

  Hugo ten Hertog heeft zich nu ook ingeschreven voor het HSG Open komend weekend. Thomas Beerdsen en Max Warmerdam deden dat al eerder. Hugo en Thomas hoorden zowel in 2016 als in 2017 tot de gedeelde winnaars in Hilversum.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.