Karjakin wint blitz, So het overall klassement

Anish Giri kan het Belgische Leuven maar beter zo snel mogelijk vergeten. Ging het met het rapidschaak al niet crescendo voor onze landgenoot, zo mogelijk nog slechter verliep het dubbelrondige snelschaaktoernooi.

Sergey Karjakin (foto toernooiwebsite)

Met slechts 6 uit 18 eindigde hij op de laatste plaats. En dat terwijl hij nog wel met een mooie zege op snelschaakmonster Hikaru Nakamura was begonnen. Maar het liep niet en hoewel hij af en toe een potje in zijn voordeel wist te beslissen, trok hij toch erg vaak aan het kortste eind. Een schrale troost was misschien dat slechts een halfje boven hem de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen eindigde, Fabiano Caruana. De wereldkampioen weet wat hem te doen staat in de tweekamp: het mag in een gelijkspel eindigen. Want als het op een tiebreak met versneld tempo aankomt, zal Caruana het onderspit delven gezien de staat van dienst van Carlsen.

Wesley So viert zijn overwinning (foto toernooiwebsite)

Het blitztoernooi werd gewonnen door Sergey Karjakin met de betrekkelijk magere score van 11½ uit 18. Hij verloor tweemaal (van Vachier-Lagrave en Mamedyarov) en moest ook heel wat remises toestaan. Maar het zal hem genoegen hebben gedaan dat het net genoeg was om Nakamura een halfje voor te blijven. Die had op zijn beurt weer een halfje meer dan de Fransman Vachier-Lagrave. De winnaar van het rapidschaak van gisteren, Wesley So, was duidelijk veel minder op dreef met het dubbelrondige blitztoernooi. Hij sprokkelde slechts een schamele 8 punten bij elkaar maar mocht de hemel prijzen dat dit net genoeg was om het overall-klassement te winnen. Hij bleef net zijn concurrenten een halfje voor.

De twee eindstanden waren als volgt:

Eindstand van het snelschaaktoernooi:

Eindstand van het overall-klassement (rapid/snelschaak):

Ik heb uit het partijmateriaal een paar aardige momenten geselecteerd waar u zelf ook een kunt kijken hoe snel u ziet wat er aan de hand is in de diagramstelling. Vijf van de zes stellingen zijn van de winnaar van het snelschaaktoernooi, Karjakin. Om toch een beetje positief te eindigen, een mooie zet van Giri.

 

OPGAVE 1

Kan 18. Pxe4 voor wit?

 

 

OPGAVE 2

Door dit pionoffer weet wit zijn h-pion tot promotie te brengen. Zwart stond al verloren, maar met zijn laatste zet …Kf7-g6 bespoedigt hij het einde. Hoe profiteerde wit op fraaie wijze?

 

OPGAVE 3

Zwart speelde in deze stelling …Dc7-b6. Waarop faalt dat?

 

OPGAVE 4

Waarom is zwarts laatste zet, …h7-h5, fout?

 

OPGAVE 5

Er is een gelijkstaand lopereindspel op het bord verschenen. Welke zet moet zwart spelen? Kies uit:

A) 50…Lc6

B) 50…c3

C) 50… a6.

 

OPGAVE 6

Wit staat prachtig, maar hoe maakt hij er snel een einde aan?

De uitwerkingen van de opgaven:

Alle partijen van het blitz via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

3 Reacties

 1. Avatar
  Peter Huisman 17 juni 2018

  Het einde van Anand-Grischuk in ronde 16 is bijzonder: Anand staat op het punt remise te maken. Hij moet 71 Df3-f7 spelen, maar plant zijn dame echter op f8 (zonder schaak dus), waarna Grischuk met 71 … Dd2-d1 meteen mat had kunnen geven. Anand bood na het uitvoeren van zijn zet meteen remise aan, en Grischuk (in de gauwigheid niet opgemerkt dat de dame een veld te ver staat) accepteerde…

 2. Avatar
  wimw 17 juni 2018

  In de rapid partij uit de derde ronde tussen Mamedyarov en Giri was er een zetherhaling van de 26e zet tot de 28e zet van zwart met een overeengekomen remise, terwijl wit had kunnen winnen met 29.Txh7!! Kxh7 30.Th1+ Kg8 31.Th6 De7 32.Txg6+ Kf7 33.Pf5. Een dubbele blindheid dus. Verder lijkt het me maar beter dat Giri niet in Parijs speelt, waar Kramnik de wild card krijgt. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1922247

   

   

  • Avatar
   Kees Schrijvers 17 juni 2018

   [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2018/06/mamedyarov_giri_2018.pgn][/pgn]

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.