Nakamura scoort hattrick in Leuven met 1.Pf3 Pf6 2.b3 …

De arbiters verzoeken de spelers om de klok met meer respect te behandelen. Nakamura heeft nog 15 seconden, So 43 seconden. Image: Video still/Chess.com.

 

In navolging van Ronaldo in de wedstrijd tegen Spanje, scoorde Hikaru Nakamura op de laatste snelschaakdag in Leuven 3 maal  met de volgende variant:

1. Pf3 Pf6 2. b3 g6 3. Lb2 Lg7 4. e3 O-O 5. d4 c5 6. dxc5 Da5+ 7. c3

Stelling na 7.c3

Giri begreep waarschijnlijk dat hij na 7… Dxc5 8.La3 de pion op e7 zou verliezen en besloot om eerst 7… Te8 te spelen. Nakamura ging echter verder met 8.b4 9.Dc7 en stond al erg prettig. Giri gaf op zet 23 op.

Mamedyarov en So speelde het principiëlere 7… Dxc5 8.La3 Db6 9.Lxe7 Te8 10.Lxf6 Lxf6 waarna de volgende stelling ontstaat:

Stelling na 10… Lxf6

Hoe deze stelling te beoordelen? Wit heeft een pion meer en een betere pionnenstructuur. Zwart heeft het loperpaar. Wit staat wellicht iets beter maar voor het snelschaken is het vooral van belang dat wit ongetwijfeld bekend was met de positie, een duidelijk plan had en wist hoe hij zijn stukken neer wilde zetten (Le2, 0-0, Pd4, Pa3, Tc1) zonder daaraan tijd te besteden. Zwart moet ondertussen zijn compensatie bewijzen en bij iedere ruil zich afvragen of de compensatie voor de pion achterstand blijft bestaan. Een buitengewoon effectieve strategie van Nakamura!

Zie hieronder de drie winstpartijen van Hikaru Nakamura (commentaar van chess.com).

In New In Chess 2018/3 beveelt Maxim Dlugy 1.b3 (eventueel na eerst Pf3 Pf6) aan als wapen in het snelschaken. In het recente Tal Memorial blitz-toernooi scoorden Karjakin en Nakamura gezamenlijk 6 uit 6!

Maxim Dlugy – The Blitz Whisperer – New In Chess 2018/3

2 Comments

 1. Avatar
  wimw juni 18, 2018

  Heel leuk om dit er zo uit te pakken, maar die aanbeveling van Dlugy is niet helemaal nieuw, als we uitgaan van 1. b3, wat de Nimzowitsj-Larsen Aanval wordt genoemd, omdat deze schakers uit Denemarken, die in klassieke partijen speelden. In de World Cup van 2013 in Noorwegen speelde de nog heel jonge Dubov met wit in de tweede ronde een beslissingsvluggertje tegen de vroegere World Cup winnaar Ponomariov. Dubov moest winnen met wit om door te gaan en speelde 1. b3. www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1729274

  • Avatar
   Kees Schrijvers juni 18, 2018

   [pgn eo=t pd=https://www.schaaksite.nl/wp-content/uploads/2018/06/dubov_ponomariov_2013.pgn][/pgn]

Only ingelogde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.